Povežite se s nama

Međimurje

Školski medni dan: prvašići uživali u slatkome medu te naučili sve o pčelama i pčelarstvu

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 9. prosinca, diljem Hrvatske obilježen je drugi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Cilj ovoga programa je provođenje edukacije djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu.

Edukacijom se želi podići razina znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, kao i razina znanja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Nacionalne staklenke

– Čak 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. Posvećujemo se pčelarstvu, pčelarstvo je u Hrvatskoj tradicionalna poljoprivredna grana i ima veliki gospodarski značaj. Od Mednih doručaka i Školskog mednog dana koje održavamo diljem Hrvatske, zatim nacionalne staklenke za med te izmjena Pravilnika o medu, u kojima smo odredili da se na pakiranju meda mora jasno označiti zemlja podrijetla, do Pravilnika o provedbi mjera nacionalnog pčelarskog programa od sljedeće godine – sve govori u prilog tome da radimo dobar posao – prokomentirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka program je Vlade Republike Hrvatske koji je prvi puta održan 7. prosinca 2018. godine i ostvario je veliki interes javnosti, kao i zadovoljstvo svih sudionika programa, a posebno učenika prvih razreda osnovnih škola, u kojima se program provodi budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. No, program je pozitivno utjecao i na širu javnost. To potvrđuju statistički podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine uvoz meda za čak 57 posto manji nego u istom periodu lani.

U Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka ove godine sudjeluju 822 škole diljem Hrvatske, 35.806 učenika prvih razreda te 231 odabrani pčelar. I Međimurska županija aktivno je uključenje u program. Ove godine med hrvatskih pčelara podijeljen je u 29 osnovne škole, a osim što su mogli uživati u ovoj slatkoj deliciji, mnogo zanimljivih informacija o pčelama i pčelarstvu saznalo je 1059 prvašića.

Med i medenjaci

– Na zanimljiv način uz prezentaciju, slikovnicu, degustaciju meda i medenjaka, učenicima Osnovne škole Podturen i Osnovne škole Gornji Mihaljevec prezentirali smo život pčela, te njihovu važnost u prirodi. Prvašići su, također, na poklon dobili med u nacionalnoj teglici. S ponosom ističemo da smo sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji Ministarstva poljoprivrede kao dobavljači meda za OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Podturen te II. i III. OŠ Čakovec – otkrili su iz poznati međimurski pčelari, obitelj Trupković iz Novog Sela Rok.

Ovim programom uspješno se provodi i promocija hrvatskog pčelarstva. Naime, med koji se dijeli učenicima prvih razreda osnovnih škola, zapakiran je u nacionalnu staklenku za med.

– Uporaba nacionalne staklenke dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Programom se želi promovirati med lokalnih proizvođača čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe – zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje