Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnik Novog Marofa: rekordan proračun od 92 milijuna kuna donosi brojne investicije

Objavljeno:

- dana

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa izglasan je proračun za 2020. godinu od 91,8 milijuna kuna. Riječ je o rekordnom proračunu koji sadrži niz kapitalnih projekata i investicija.

Kroz Program građenja komunalne infrastrukture za 2020. godinu planiraju se investicije vrijedne 38 milijuna kuna. Za građenje i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta osigurano je 10,1 milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna za rekonstrukciju ulice kod Autobusnog kolodvora i Vatrogasne ulice s parkiralištima u Novom Marofu. U planu je i kapitalni projekt izgradnje i proširenja javne rasvjete, a kreće se i s izradom projektne dokumentacije za građenje novog groblja u Novom Marofu. Za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Čret” osigurano je 14,4 milijuna kuna, a gradit će se i reciklažno dvorište te nabavit spremnici za otpad.

– Važan dio ovog proračuna su upravo pomoći od subjekata i EU fondova koji se planiraju u svoti od 41,8 milijuna i to za spomenutu sanaciju deponija otpada, rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića i izgradnju reciklažnog dvorišta te za nerazvrstane ceste, adaptaciju društvenih domova i ulaganja u sportske objekte – naveo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač dodajući da se radi o najvećem proračunu ikada.

Uz velike investicije nije se zaboravilo ni na ostala područja. Gradonačelnik Jenkač istaknuo je kako Grad Novi Marof kontinuirano sufinancira radove na restauraciji crkve Blažene Djevice Marije Kraljice Svete Krunice u Remetincu te će isto nastaviti i u 2020., a nastavit će se i radovi na obnovi utvrde Grebengrad u suradnji s Ministarstvom kulture. Proračun je u konačnici prihvaćen većinom glasova. Na sjednici je prihvaćen i rebalans proračuna kojim se isti povećava za 880 tisuća kuna i sada iznosi 79,8 milijuna.

– U 2018. godini ostvaren je višak od 7,1 milijuna kuna iz kojeg je pokriven manjak od prethodne godine te je ostao čisti višak prihoda od 4,6 milijuna. U 2019. realizirane su neke investicije koje nisu bile prvotno planirane, dok kod nekih neće doći do realizacije iz objektivnih razloga – naglasio je Jenkač.

Dodajmo i da je prihvaćena analiza stanja sustava civilne zaštite na području Grada Novog Marofa za 2019. godinu prema kojoj je stanje zadovoljavajuće. Donesen je i niz planskih dokumenata koji uređuju stanje sustava civilne zaštite, kao i Godišnji plan razvoja te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite u 2020. godini. Prihvaćen je i Plan djelovanja Grada Novog Marofa u području prirodnih nepogoda za sljedeću godinu.

– Svrha ovog Plana je prikaz specifičnosti prirodnih nepogoda na području grada kako bi se stanovništvo uputilo na primjenu mjera sprečavanja nepogoda i ublažavanju njihovih posljedica. Evidentirane su i moguće nepogode na području grada – rekao je gradonačelnik Novog Marofa te dodao kako je analizom vidljivo da Grad ima snage i sredstva kojima će provesti mjere za ublažavanje i otklanjanje izravnih posljedica prirodnih nepogoda.

Dodajmo i kako je vijećnik Ninoslav Bartolec podnio zahtjev za mirovanje mandata, a umjesto njega u Gradskom vijeću dužnost će obnašati Monika Marić.

Donesen je i prijedlog rješenja o imenovanju Ivane Kušek za ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, kojoj je produžen mandat na vrijeme od četiri godine.

Nekategorizirano

Na 21. Olimpijskom festivalu varaždinskih dječjih vrtića sudjelovat će 500 mališana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Varaždina, organizira 21. Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina. Cilj programa je promocija olimpizma, odgajanje djece putem sporta i poticanje harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.

Manifestacija je to koja svake godine okuplja 500-tinjak varaždinskih predškolaca koji u olimpijskom tjednu pokazuju svoja znanja i vještine iz sporta i likovne umjetnosti, a koordinatorica projekta je Anica Sitar, voditeljica za sport i razvojne programe ZSUGV.

– Nikada nije prerano da se započne s usvajanjem zdravih navika i edukacijom o važnosti tjelesne aktivnosti. Studije pokazuju da većina djece predškolske dobi, koja se bave sportom i tjelesno su aktivna u djetinjstvu, sadrže te pozitivne zdravstvene navike i u odrasloj dobi. Sport također ima pozitivan utjecaj i na razvoj djetetove osobnosti, djeca koja se od rane dobi bave sportskom aktivnošću, već u toj dobi razvijaju radne navike i samodisciplinu. Bavljenjem sportom djeca se emocionalno razvijaju, što im olakšava i sam proces socijalizacije – rekla je Anica Sitar.

Na sastanku održanom povodom organizacije 21. OFDVGV svoje sudjelovanje potvrdili su dječji vrtići: DV Bajka, DV Čira-čara, DV Panda, DV Pinokio, DV Sveta Uršula, DV Zečić, DV Zeko, DV Varaždin – objekti Aleja, Biškupec, Dravska, Gortanova, Koprivnička, Kozarčeva, Kućan, Trakošćanska.

Kroz pet dana festivala, sudjelovat će 500 mališana u pratnji 150 odgojiteljica i odgojitelja.

Ovogodišnji olimpijski tjedan počinje u ponedjeljak, 20. svibnja, likovnom radionicom u 10 sati u Sportskoj dvorani u Graberju, nastavlja se biciklističkim poligonom, zatim slijede teniski višeboj i natjecanje u plivanju, a završava velikim finalom u petak, 24. svibnja, na Sportskom centru „Sloboda“ od 16 sati, gdje će se mališani iz 15 gradskih dječjih vrtića natjecati u malom nogometu i atletskim disciplinama: trčanje 50m, štafeta 4 x 25m, bacanje loptice, skok u dalj.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zahvaljuje svim ravnateljicama dječjih vrtića, odgajateljicama i odgojiteljima te partnerima: Gradski bazeni Varaždin, Postaja prometne policije Varaždin, Hrvatski autoklub Varaždin, Teniski klub Varteks, Nogometni klub Varaždin, Županijski zbor nogometnih sudaca Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Urbanovo vinoljupcima otvorilo vrata novim raskošnim Festivalom pušipela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je Festivalom pušipela  u Štrigovi otvoreno 23. Urbanovo, jedna od najposjećenijih i najpopularnijih manifestacija u našem kraju, koja je svojim procvatom upisala Međimurje u turističku kartu zemlje i ovog dijela Europe.

Pred brojnim uzvanicima i gostima, župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je da je Urbanovo festival koji slavi snagu našega zavičaja te predstavlja simbol njegova procvata i marljivosti ljudi:



– Naši vinogradari se jednom godišnje okupe kako bi proslavili kvalitetu rada svojih ruku – svojih žuljeva, ali i kvalitetu naslijeđa koju ostavljaju svom zavičaju i budućim generacijama. Svaka regija ima nešto po čemu je poznata – a naš brend je vino, vino čija je kvaliteta poznata diljem Hrvatske, ali i šire. Tu kvalitetu moramo očuvati, a čuvaju je naši vrijedni vinogradari i vinari,“ rekao je župan te izrazio zadovoljstvo što su danas na samoj svečanosti otvorenja prisutna i dva prijatelja, župan Primorsko-goranske županije i Šibensko-kninske županije, „Povezanost naših županija temelji se na povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Kroz povijest povezivali su nas Zrinsko-Frankopani, sadašnjost je obilježena povezivanjem plave i zelene Hrvatske, kontinenta i mora, a budućnost ćemo graditi na temeljima naše bogate povijesti i kulture, ali i međusobnoj promociji naših kvalitetnih, autohtonih proizvoda – rekao je župan, uputivši čestitke svim nagrađenim vinarima s 8. Međunarodnog ocjenjivanja vina, održanog uoči Urbanova.

Diplome za najbolja vina, na svečanosti otvorenja Festivala pušipela primili su: Branimir Jakopić iz Železne Gore za Rajnski rizling iz 2019. koje je proglašeno šampionom ovogodišnjeg Međunarodnog ocjenjivanja, zatim obitelj Puklavec iz Ormoža u kategoriji pjenušavih vina, obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana za Chardonnay barique iz 2022., te za Pušipel classic iz 2023. godine.

U kategoriji mirnih crnih vina diploma je pripala obitelji Preiner iz Sv. Urbana za Pinot crni, berba 2019., dok je obitelj Žnidarić iz Marije Gorice osvojila nagradu „Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon (berba 2023.).

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik poželio je dobrodošlicu uzvanicima sa željom da osjete nadaleko poznatu gostoljubivost i toplinu gornjeg Međimurja:

„Danas smo ovdje zbog vina i da odamo čast onima koji stvaraju vina. Urbanovo svake godine donosi radost i slavi tradiciju proizvodnje vina, okupljajući ljubitelje vina i vinogradare iz cijelog kraja. Neka ovaj događaj bude prilika da uživamo u izvrsnim vinima, dijelimo priče i stvaramo nezaboravne trenutke.“

Predsjednik Udruge Hortus Croatiae Robert Horvat zahvalio je Međimurskoj županiji i županu Matiju Posavcu što je još prije mnogo godina prepoznao potencijal i važnost Urbanova te je Udruzi vinara pružena snažna podrška u razvoju manifestacije.

– Festival Pušipela je prilika da slavimo bogatstvo naše vinogradarske tradicije, da se okupimo u zajedništvu i da uživamo u izvrsnim međimurskim vinima. Također je i mjesto susreta renomiranih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača te poduzetnika. Neka ova manifestacija bude prilika za nova poznanstva, poslovne prilike i nezaboravne trenutke uživanja u vinu – rekao je Robert Horvat.

Pohvale Urbanovu nizali su svi govornici izrazivši poštovanje i međimurskim vinarima koji su odavno kvalitetom vina dosegnuli svjetski vrh, a u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske publici se obratila Sunčana Glavak, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, državni tajnik Zdravko Tušek iz Ministarstva poljoprivrede te župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić.

U glazbenom dijelu svečanosti pjevali su Gabrijela Hrženjak i Patrik Zamuda, a gošća otvorenja bila je 8. kogovska vinska kraljica Rebeka Čurin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje