Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Posebno događanje: učenici i učitelji Varaždin upisali na svjetsku kartu orijentacije

Objavljeno:

- dana

POSEBAN DAN U VI. OŠ

Po cijelom dvorištu VI. osnovne škole Varaždin jučer poslijepodne su se rastrčali učenici, ali i njihove učiteljice i učitelji.

Jedan tren su koncentrirano proučavali kartu u ruci, a u drugom trenu su jurili prema kontrolnim točkama.
 

Riječ je bila o natjecanju u orijentacijskom trčanju.
 

Zahvaljujući Orijentacijskom klubu Varaždin, više od 130 učenika iz četiriju škola – OŠ Veliki Bukovec, I. OŠ Varaždin, V. OŠ Varaždin, VI. OŠ i Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin – dobilo je priliku okušati se u jedinstvenom sportu koji je kombinacija fizičke spreme i intelektualnih sposobnosti.
 


 

Na taj način je obilježen Svjetski dan orijentacije, i to ne bilo kako. Varaždin se upisao na svjetsku kartu orijentacije, među više od 1.500 lokacija u svijetu na kojima je istoga dana i u isti sat obilježen ovaj Dan.
 

– Ponosni smo što su Varaždin i VI. OŠ jedna od četiriju lokacija u Hrvatskoj koje su se priključile Svjetskom danu orijentacije. Na specifičan način smo promovirali orijentacijsko trčanje, koje želimo proširiti među mladima. Organizatori su orijentacijski klubovi, ali je svaki morao naći školu s kojom će organizirati tu manfestaciju. Orijentacijski klub Varaždin je poseban po tome što potječe iz VI. OŠ, po čemu smo, mislim, jedinstveni u Hrvatskoj – doznali smo od Karmen Holenda, koja je bila „duša“ cijelog događanja.
 

Ona ne samo da je profesorica kemije i biologije u VI. OŠ, nego je i predsjednica Orijentacijskog kluba Varaždin, koji je osnovan prije dvije godine. Članova nemaju puno, uglavnom je riječ o učenicima te škole, njihovim roditeljima te bakama i djedovima, no već osvajaju medalju za medaljom.

– Ove godine se službeno natječemo u Hrvatskom orijentacijskom savezu, a samo smo ovaj zadnji vikend osvojili četiri zlata i dva srebra – ponosna je Karmen Holenda.
 

Sport je, napominje, jedinstven i po tome što se njime mogu baviti svi članovi obitelji.

– Orijentacijsko trčanje je kombinacija više vještina. Morate naučiti čitati simbole na karti, služiti se kompasom, a uz to morate biti brzi dok tražite zadanu točku na terenu. Potrebno je znati matematiku, a isto tako morate u kratkom vremenskom roku donijeti odluke da biste bili najuspješniji. Ovaj sport je dobar za duh i za tijelo, a njime se možete baviti i rekreacijski – pojasnila je.
 

Otkrila nam je da je još kao 15-ogodišnjakinja prvi put čula za ovaj sport, no dugo je morala čekati priliku da se i sama u njemu okuša.

– Imala sam 15 godina kad mi je bila predstavljena bila djevojčica Natalija Smerke, koja je bila prvakinja tadašnje Jugoslavije u orijentacijskom trčanju. Ali tada nitko nas djecu nije zvao da dođemo i počnemo se baviti tim sportom. Sad kad su mi se godine okrenule, s 15 na 51, imam čast pozivati mladež da se dođu okušati u ovom sportu. Odazvalo se 136 mladih i moram reći da sam presretna – priznala je Karmen Holenda.

Svi zainteresirani za orijentacijsko trčanje mogu se javiti na e-mail Kluba [email protected], u VI. OŠ ili profesorici Holenda.

 

Izvor: Foto: RT

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje