Povežite se s nama

Život i društvo

Uvjeti nisu sjajni, ali kad netko ode u Irsku, kuća se brzo proda i doseli se nova obitelj

Objavljeno:

- dana

SVE PO STAROM

Breznica nije imala sreće sa županima. Zaključio je to načelnik ove rubne općine u županiji Stjepan Krobot kad smo ga pitali što je najveći problem Breznice.

Ne sjeća se kad je bivši župan Predrag Štromar uopće bio u Općini, a ni sa sadašnjim, Radimirom Čačićem, u vrijeme njegova bivšeg mandata nisu imali iskustva za pohvaliti. Ipak, nada se da će župan Čačić dobro proći na popravnom. On to ne bi rekao baš tim riječima, ali sve se svodi baš na to.

Županu su se, smatra, zamjerili kad su odbili graditi školsku dvoranu po JPP-u. A, kako kaže, samo su bili odgovorni i realni i nisu željeli skupi projekt, a koji im zapravo uopće nije odgovarao.

Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. – Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – kaže načelnik Krobot, misleći na tad odbijeni JPP model za izgradnju školske dvorane, koji je za njih bio preskup i neadekvatan.

Taj je slučaj tipičan za Breznicu. Tu se načelnik neće ulizivati nikome niti štedjeti ikoga ako je na suprotnoj strani dobrobit njegovih mještana. On je HSS-ovac, ali to, smatra, u vođenju Općine nije uopće važno. – Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svoj stranci nije prihvaćen – govori Stjepan Krobot. – Surađujem sa svima, ne politiziram, a ako me netko uštipne, vraćam – ozbiljan je.

Šlamperaj

Iako u Breznici ne treba nikakvim dodatnim naknadama potkupljivati buduće roditelje da prionu poboljšanju demografske slike, to nije dovoljno da se riješe osnovni uvjeti za odrastanje djece.

Osim školske dvorane, Breznica nema ni vrtić. Više od pedesetero mališana u vrtić ide u Novi Marof ili u susjednu, Zagrebačku županiju, u Sveti Ivan Zelinu.

“Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svojoj stranci nije prihvaćen. Surađujem sa svima i ne politiziram, a ako me netko uštipne – vraćam.”
-Stjepan Krobot

Lani u ovo vrijeme je načelnik mislio da, nakon tri godine čekanja na raspisivanje natječaja iz mjera za ruralni razvoj, nema druge nego platiti vrtić iz škrtoga općinskog proračuna. Ali prije nekoliko mjeseci je natječaj napokon raspisan, pa je i Breznica među onima koji se nadaju dobiti novac za izgradnju vrtića. – Čekamo rezultate natječaja – veli načelnik Krobot. Prvo se dugo čekalo na natječaj, pa se sad čeka na rezultate, a osim toga se naveliko govori da nitko neće dobiti novac za izgradnju vrtića, nego da će novca biti samo za obnovu i dogradnju.

Vrtić u Breznici bi trebao zajedno s opremom stajati 4,5 milijuna kuna. To je jedan od jeftinijih koji su prijavljeni. Uglavnom su to dvostruke svote od ove.
Činjenicu da država čeka tri godine za raspisivanje najavljenog natječaja on naziva šlamperajom. Inače, u Breznici svake godine ima nekoliko prvašića više.

Izborno čaćkanje

Ni Brezničani nisu ostali imuni na zov iz Irske, pa ih je nekoliko otišlo, ali njihove kuće nisu ostale dugo prazne. Vrlo brzo su se prodale mladim obiteljima, pa se to ne osjeti u broju stanovnika.

“U kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Mjesecima se ništa ne radi, a svi imaju izgovor.”

U Breznici su svjesni da se mogu osloniti samo na sebe. Tako im nedavni izbori nisu značili baš ništa. – U predizbornoj kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama da se pokaže biračima, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Što ih je više, nama je gore. Jer se onda opet mjesecima ništa ne radi, ali svi imaju izgovor. Najlakše je govoriti o silnim iznosima na raspolaganju, ali kako ih lokalna uprava ne zna iskoristiti – govori načelnik rezignirano. Ljute ga izjave političara s nacionalnog nivoa o “nespremnoj lokalnoj vlasti”, iz čega onda proizlazi dilema treba li ih ukinuti.

Ipak, on se nada da će nova županijska vlast – s obzirom na županovo iskustvo – biti konkretnija. 
– Od Županije očekujemo ozbiljniji pristup izgradnji naše školske dvorane u Osnovnoj školi Bisag – kaže načelnik. On se nada da će ovaj JPP biti drukčiji od negdašnjega. – Platili smo idejno rješenje, predali ga i nadamo se da će se negdje pronaći novac. Županija je ta koja je dužna osigurati djeci jednake uvjete kao i drugim županijskim školarcima. Sad ih apsolutno nema – ljut je. Slučaj brezničke škole je paradoks. Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. 

– Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – veli. To je trebala biti dvorana u parku, što načelnik smatra apsolutno nakaradnim, a njezina veličina – od samo 400 kvadrata – je, kaže, potpuno neprihvatljiva. – Ne bismo je mogli koristiti za ništa drugo, a zna se da je u ovakvim općinama dvorana središnje mjesto društvenih zbivanja – govori.

Što se tiče gospodarstva, okosnica u Breznici je tvrtka Omega. U općini ima i puno OPG-ova, ali oni su na izdisaju. 
– Stalno sami sebe uništavamo. Saniramo velike korporacije koje nam pritom nanose štetu: uvoze falš-robu izvana, a mi ih sad svojim novcem financiramo, umjesto da se pomogne malima – ogorčen je.

Nezaposleni su u Breznici samo na papiru. Jer svatko tko zaista hoće raditi ima posla u najvažnijoj lokalnoj tvrtki Omega. 
Breznica ima i puno jakih autoprijevoznika, koji su u zadnje vrijeme proširili poslovanje. 
– To nas veseli – zadovoljan je načelnik Krobot.

Breznica još uvijek – ili sve više – žali za davnom 1993. godinom, kad su mogli birati u koju će županiju – Zagrebačku ili Varaždinsku. Odabrali su Varaždinsku i to si do danas nisu oprostili.

Ljubavni eliksir za rođendan

Brezničani veselo slave svoje rođendane. I ove su godine za blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice Župe, pripremili različite zabavne sadržaje za svoje goste. Na platou uz zgradu Općine u Bisagu zajedno se družilo staro i mlado. Razgledavao se 5. Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina, častilo lovačkim specijalitetima i domaćim delicijama lokalne Udruge “Prigorčica” i zabavljalo uz kulturno-umjetnički program.
Sudjelovali su Orkestar limene glazbe “Sv. Martin” Breznički Hum, Udruga “Potkalnički plemenitaši” i KUD “Kalnički slavuji”. U parku pored Društvenog doma predstavili su se Motocross udruga PK Team Breznica, Lovačka društva “Srndać” i “Vidra”, DVD Bisag i “Drašković”, Udruga “Potkalnički konjari”, Streličarski klub Budinšćina i mnogi lokalni OPG-ovi.

Ako je netko pretjerao u slasnim zalogajima ili su mu otekle noge od plesa ili sz se cura i dečko zagledali, na štandu Prigorčice su se boljke mogle riješiti na licu mjesta.
Nema te bolesti za koje tu nema melema. Ipak, najprodavaniji je onaj spravljen po receptu najstarije članice, Nade Novak – Ljubavni napitak. Budući da Breznica nema problema s demografijom i svake godine se rađa sve više djece, mora biti da je baka pogodila formulu. – Recept je jednostavan, a baza je tropica rakija, u koju se stavljaju lavanda, šipak i zob – govori Nada. Ona sve svoje lijekove prvo sama isproba, pa su svi savjeti iz prve ruke.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje