Povežite se s nama

Život i društvo

Posavec o uspjehu mladih robotičara: Tek kada odrastu shvatit će koliko ovo znači za njihovo daljnje obrazovanje

Objavljeno:

- dana

POVRATAK IZ JAPANA

Reprezentacija hrvatskih mladih robotičara, u kojoj se nalaze i robotičari iz Varaždina, vratila se iz japanskog grada Nagoyje gdje je sudjelovala i ostvarila iznimne rezultate u Junior kategorijama na “RoboCup” natjecanju koje se održalo od 27. lipnja do 30. srpnja. Riječ je o najvećoj svjetskoj manifestaciji u natjecateljskoj robotici koja se održava jednom godišnje.

Reprezentaciju su činili osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele Hrvatske, a u japanskom gradu osvojili su čak tri zlatne medalje i posebnu nagradu za programsko rješenje, čime su istakli Hrvatsku kao jednu od najvećih velesila u natjecateljskoj robotici.

Iz Varaždina su sudjelovali predstavnici “Robofreak” udruge za nove tehnologije iz I. osnovne škole Varaždin predvođeni mentorom i vođom Hrvatske juniorske reprezentacije robotičara, profesorom Ivicom Kolarićem. Nagradu za najbolje programsko rješenje dobila je ekipa “Croatian robotic association” u kojoj je sudjelovao sjajni Noa Šoić iz I. osnovne škole Varaždin.

Osim robotičara iz udruge “Robofreak”, sudjelovali su i učenici Srednje škole Ludbreg čiji je mentor bio profesor Željko Posavec. Mentor Posavec vodio je ekipu “CoSpace Secondary”, čiji su članovi učenici Ivan Jovanović i Vilim Stančin. Ekipa predvođena mentorom Željkom Posavcem osvojila je 13. mjesto na natjecanju robotičara, a plasmanom je, kaže Posavec, jako zadovoljan.

Sjajno 13. mjesto

– Natjecanje je to u kojemu su sudjelovali samo najbolji na svijetu i bilo je vrlo dobro organizirano. Moram reći da sam zadovoljan samim plasmanom u Japanu, a isto tako i sjajnim 13 mjestom koje su naši učenici osvojili – rekao je mentor Posavec te dodao kako je u Japanu bilo iznimno vruće.

Temperature su se kretale oko 37°C i u zraku je bio velik postotak vlage, tako da je, kaže, bilo pomalo naporno i teško raditi u takvim uvjetima. No, učenici su, kao i mentor Posavec, zadovoljni jer su upoznali drugačiju kulturu i način života od europske. Posebice ih je dojmila vožnje lijevom stranom ceste i zavidna prometna kultura, kao i čist grad na čijim ulicama je nemoguće vidjeti opušak.

– Za učenike je natjecanje bilo veliko iskustvo, jer samo doživjeti Japan i vidjeti drugu kulturu i način života je svakako fantastično. Tek kada odrastu shvatit će zapravo koliko će im takvo putovanje značiti za daljnje obrazovanje i usmjeravanje – rekao je Željko Posavec.

 

Izvor: HRS
Foto:

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje