Povežite se s nama

Međimurje

Projektom “Pomozi, zaposli, usreći” zaposlit će se žene iz ranjivih skupina

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog

Ranjive skupine društva zahtijevaju posebnu pozornost institucija kako bi lakše ostvarili svoja prava, među kojima je i pravo na rad.

U takvu skupinu spadaju i teže zapošljive žene i žene s nižom razinom obrazovanja, pa je stoga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo otvoreni i trajni poziv za prijavu na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, koji se provodi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”

Prilika za posao

Ovim projektom želi se omogućiti lakši pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, posebno ruralna područja, i otoke.

Mogućnost prijave odmah je iskoristio Grad Prelog, koji je projekt prijavio pod nazivom “Pomozi, zaposli, usreći”.

Grad Prelog evidentirao je 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga pomoći u kući

– Radi se o simboličkom nazivu projekta koji, osim što predviđa zapošljavanje žena iz ciljane skupine, uključuje i pružanje pomoći osobama u starijoj životnoj dobi, osobama u nepovoljnom položaju ili osobama s invaliditetom. Projekt predviđa zapošljavanje deset žena koje će pružati uslugu pomoći u kući, odnosno pružati uslugu pomoći u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u dostavi namirnica te pomoć u socijalnoj integraciji – navode iz Grada.

Primjer Preloga najbolje oslikava ideju projekta kojim se kroz osnaživanje i unapređenje radnog potencijala ciljanje skupine žena, odnosno njihovim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, ublažuju posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te se ujedno potiče socijalna uključenost i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika.
U projekt će biti uključene žene prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavane, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom te ostale skupine žena u nepovoljnom položaju.

45 korisnika

– Dosadašnje radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima nije potrebno. Razlog je taj što je projektom predviđeno i osposobljavanje žena za obavljanje poslova gerontodomaćica. Sve se to radi s ciljem jačanja njihovog potencijala na tržištu rada. Ovo je uistinu lijepa prilika da se steknu nova znanja i vještine, koje se odmah mogu iskoristiti i za dobivanje posla – dodaju u Gradu Prelogu.

A da se posao može odmah dobiti najbolje pokazuje podatak da na području Grada Preloga postoji 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga u okviru ovog projekta.
– Kada smo radili pripremu prijave na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, zatražili smo od vijeća mjesnih odbora te udruga koje se bave socijalnim karitativnim radom da dostave podatke o potencijalnim korisnicima. Tako smo došli do brojke od 45 osoba.

Ono što posebno veseli je da će se u konačnici smanjiti broj nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a Ispostave Prelog.
Inače, projektni prijedlog Grad Prelog je prijavio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Čakovec. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od dva milijuna kuna, a u potpunosti ga financira Europski socijalni fond.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje