Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurskoj županiji 9.718 osnovaca krenulo u novu školsku godinu

Objavljeno:

- dana

PRVI DAN ŠKOLE

U ponedjeljak u jutarnjim satima prvi se put oglasilo školsko zvono za početak nove školske godine.

U Međimurskoj županiji ove je godine 9.718 osnovaca, koji su podijeljeni u 580 razrednih odjeljenja. Od ukupnog broja učenika prvašića je 1.215. Nastava se provodi u 30 redovnih škola te jednoj ustanovi za djecu s poteškoćama u razvoju.
U Gradu Čakovca u školsku godinu 2017./18. krenulo je 2.659 učenika.

Produženi boravak

– Grad Čakovec mnogo ulaže u tzv. školski nadstandard. Ulaganje u obrazovanje nema alternativu, a svaka kuna višestruko se vraća. Grad je i ove školske godine za svu osnovnoškolsku djecu osigurao obvezne udžbenike, a prvi put učenici su dobili i po četiri bilježnice. Tome treba pridodati i osigurani novac za pomoćnike u nastavi, dok je za svu djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja osiguran besplatni školski obrok – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

U srednje škole upisano je 1.092 novih učenika, te je sada oko 4.100 srednjoškolaca

U tri čakovečke osnovne škole već godinama se provodi projekt produženog boravka. Obnavljale su se i opremale školske zgrade, za što je utrošeno gotovo pet milijuna kuna. Učenici I. osnovne škole te osnovnih škola Ivanovec i Kuršanec imaju osiguran besplatni prijevoz, a temeljem lani potpisanog ugovora s prijevoznicima svaka škola ima na raspolaganju 1.000 kilometara godišnje za prijevoz učenika na kazališne predstave, natjecanja i druge programe.
– Nadam se da su je djeca iskoristila praznike na najbolji mogući način te da se odmorni i rasterećeni vraćaju u školske klupe, spremni za izazove. Da bismo im olakšali taj korak, u vrijeme kada je obrazovanje postalo svojevrstan luksuz, iza nas u Međimurskoj županiji, naših stručnih službi, još je jedno radno ljeto – poručio je župan Matija Posavec.
U srednje škole je pak upisano 1.092 novih učenika, a trenutno je oko 4.100 srednjoškolaca u Međimurju.

Školska prehrana

– Udžbenici su osnovnoškolce dočekali na klupama, svi školarci imaju osiguran prijevoz, studentima su ove godine dane jednokratne potpore, a nastavili smo i s projektom osobnih asistenata. Međimurska županija  prvi put je i u projektu školske prehrane, gdje omogućuje svim učenicima domaće proizvode u vrijeme užine u suradnji s obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, kako bi školska prehrana bila zdravija i kvalitetnija – dodao je Posavec.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje