Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska Hitna dobila vozilo i opremu vrijedne 700.000 kuna

Objavljeno:

- dana

ULAGANJE

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije bogatiji je za novi reanimobil.

U srijedu, 30. kolovoza, u Zavodu je upriličena svečana primopredaja vozila prilagođenog najmodernijim standardima hitne medicinske pomoći. 

Najnoviji standardi

Tim Hitne sada je jedan od bolje ekipiranih u zemlji, jer su mu, osim vozila, uručena zaštitna radna odijela izrađena prema najnovijim standardima. Župan Matija Posavec u pratnji pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca uručio je ključeve novog vozila ravnatelju Zavoda Tomislavu Novinščaku i predsjedniku Upravnog vijeća Zavoda Dragi Starčeviću.

Reanomobil ima sve uređaje potrebne za reanimaciju pacijenata

– Ovim vozilom moderniziramo i pomlađujemo svoj vozni park. Na cesti je bolje vidjeti ovakav siguran auto nove generacije, a ne one iz prošlog vremena. Vozilo je s potpuno novim motorom i koncepcijski potpuno drugačije uređeno od prijašnjih, s novim mogućnostima – rekao je na primopredaji Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda, i zahvalio Županiji.

– Među prvim smo županijama koje su primijenile nove standarde, pisane krajem 2016. te smo među prve tri županije koje imaju novu radnu odjeću i vozilo, reanomobil sklopljen potpuno po novim standardima. Reanimobil je vozni prijevozni prostor gdje se može obavljati reanimacija u hodu, tj. u vožnji tijekom transporta vitalno ugroženog pacijenta iz bolnice ili s neke od intervencija, pa je jasno zašto je prijeko potreban – rekao je ravnatelj i dodao da je vozilo opremljeno defibrilatorima, respiratorima, EKG uređajima i raznim drugim potrepštinama potrebnima za reanimaciju, ali obuhvaća i druge specifičnosti, kao što su nova rasvjetna tijela integrirana u vozilo i prilagođenost vozaču u vožnji.

Reanomobil je vrijedan 550.000, a nova zaštitna odijela stoje još 133.000 kuna

Ova je donacija zajedno vrijedna gotovo 700 tisuća kuna, a novci su osigurani iz proračuna Županije preko decentraliziranih sredstava.
– Ovo je ulaganje u zdravlje naših stanovnika, jer smo svjesni da je brzina ključna i upravo brzina reakcije često spašava živote. Reanimobil vrijedan 550 tisuća kuna tome će itekako pridonijeti te će biti cijelo vrijeme na terenu. Ujedno smo 133 tisuće kuna namijenili za opremu, gdje će djelatnici, liječnici i osoblje biti vidljiviji – naglasio je međimurski župan, predao ključeve voditelju voznog parka i dodao kako im želi što manje intervencija.

– Iako svjesni kako se one ne mogu spriječiti, ono što možemo je omogućiti da budu brze, kvalitetne i pravovremene – dodao je Posavec naglasivši profesionalnost svih djelatnika Zavoda, koji su građanima dostupni 24 sata dnevno.

Nove investicije

Na primopredaji je istaknuto da je u planu još niz investicija u svim segmentima djelovanja, a koje se ne tiču samo Zavoda za hitnu medicinu već i Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec. Nakon što je nedavno otvorena ispostava Hitne u Murskom Središću, za što Županija izdvaja više od 350 tisuća kuna, već traju pregovori da se tamošnji tim pojača liječnikom. Također je u Vladi RH potpisan ugovor težak 50 milijuna kuna za potpunu rekonstrukciju Županijske bolnice. U njoj bi se uskoro trebala rekonstruirati zgrada Stare interne te obnoviti prilaz Hitnoj i ulaz u Bolnicu kako bi bio praktičniji, sigurniji i prilagođen pacijentima.

Izvor: RT
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje