Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Počinje Festival čipke: 15 žena postaje počasnim majstoricama lepoglavske čipke

Objavljeno:

- dana

Počinje 21. rujna

Baština europskih čipkarskih škola tema je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke koji će se održati od 21. do 24. rujna u Lepoglavi. 

Rekao je to gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, koji je i na čelu odbora za organizaciju i provedbu Festivala, na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom obilježavanja ovog Festivala.

– Kao gradonačelnik sam ponosan da mogu predstaviti ovu manifestaciju. Ono što je posebnost ovog Festivala jest, ne samo da smo zahvaljujući lepoglavskoj čipki na UNESCO-voj listi, već i da Grad Lepoglava ima bogatu kulturno povijesnu tradiciju, a osnova svega su lepoglavske čipkarice koje su svojim radom gostoljubive prema čipki i njeguju je – rekao je gradonačelnik Škvarić koji se nada da će se cijela budućnost grada Lepoglave i dalje vezati upravo uz čipkarstvo. 

Gradonačelnik Škvarić objasnio je i kao se na Festivalu čipke na jednom mjestu može vidjeti cijelo čipkarstvo Hrvatske, ali i čipkarstvo devet zemalja Europske Unije koje sudjeluju na ovogodišnjoj manifestaciji. To su Njemačka kao zemlja partner koja će predstaviti svoju čipkarsku školu, te Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Mađarska, Italija, Poljska i Slovenija.

Naveo i jedan novitet, a to je odluka koju je donio sa čipkarima iz područja Lepoglave, čipkarskim društvom i zadrugom te Udrugom „Ekomuzej“ da ove godine 15 čipkarica prime naslov „Počasna majstorica lepoglavske čipke“. 

Osvrnuo se i na obrazovanje čipkarica, koje u Lepoglavi kreće još u vrtićkoj dobi, a nastavlja se kroz osnovnoškolsko obrazovanje i preko tečajeva koje vode stručne majstorice. 

– Plan nam je napraviti i Centar za čipkarstvo na području Lepoglave. Projekt ide iz fondova Europske Unije, a njime želimo čipkarstvo i kulturnu tradiciju i baštinu predstaviti prijateljima na jednom mjestu, kao što je ovaj Festival – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Bogat program

Na konferenciji za medije program su predstavile i direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i učiteljica Mirjana Posavec. 

– Kako je ovogodišnja tema baština europskih čipkarskih škola, tako moramo imati nešto od stručnog dijela u programu. Gostima i posjetiteljima ćemo putem radionica i seminara pokazati na koji način čuvamo baštinu, a bit će zabave koju će upotpuniti zagorski sastavi – izjavila je direktorica Dubovečak. 

Svečano otvaranje 21. Međunarodnog festivala čipke i podizanje festivalske zastave bit će u četvrtak, 21. rujna u 18 sati na terasi restorana „Ivančica“, a na prostoru ispred župne crkve organiziran je vatromet. 

U petak će se održati predavanje „Ručni rad kao motivacija za razvijanje kreativnosti“ i „Baština u obrazovnim programima na području Grada Lepoglave“. Tijekom cijelog dana organizirane su i radionice izrade lepoglavske čipke, pletenja logožara i košarica, izrade papirnatog cvijeća, vezenja i demonstracija izrade igračaka od prirodnih materijala, kao i izrada licitara. Klub mladih filatelista Trakošćan otvara svoju izložbu, a Ljubomir Kerekeš okupit će glumačku ekipu na terasi hotela „Ivančica“ na predstavi „Bogi Ivač znova“. 

Subota, 23. rujna, u znaku je zemlje partnera – Njemačke. Održat će se osmi sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će obilježiti modna revija, a u planu je i otkrivanje spomen ploče u povodu 80-te obljetnice otvorenja školske zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja u Lepoglavi. U crkvi Blažene Djevice Marije koncert će održati Trio doro, a na terasi „Ivančice“ svojim će hitovima „Podvinčani“ zabavljati okupljene do dugo u noć. 

Mimohod kroz Lepoglavu praćenim limenom glazbom raznih kulturno umjetničkih društava i sveta misa namijenjena svim čipkaricama i sudionicima Festivala obilježit će nedjelju. Na zatvaranju Festivala godišnji koncert održat će Limena glazba Lepoglava.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje