Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji sve manje obiteljskih nasilnika, ali sve više ponavljača

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA JAVNA TRIBINA

Svaka dva tjedna u Hrvatskoj jedna žena je teško ozlijeđena ili umire od ruke svog bračnog partnera ili neke druge muške osobe s kojom živi.

Podatak je to koji je iznio Siniša Česi iz Centra za socijalnu skrb Varaždin – podružnica Obiteljski centar, koji je s Nebojšom Buđanovcem iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije i Marijem Medenjakom iz PU Varaždinske danas sudjelovao na javnoj tribini “22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama”.

Siniša Česi naglasio je kako je teško govoriti o brojkama vezanim uz nasilje, no ipak posljednjih godina bilježi se sve veći broj prijavljivanja nasilja.  

– Jedna smo od rijetkih županija koja provodi psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, a isto tako radimo i sa žrtvama obiteljskog nasilja u okviru Županijskog Crvenog križa – rekao je Siniša Česi.

Nebojša Buđanovac iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije istaknuo je kako je područje djelovanja Crvenog križa pružanje psihološke, psihosocijalne i psihoterapijske pomoći žrtvama nasilja, kao i pravnu pomoć koja je potrebna žrtvama ekonomskog nasilja.

– Radimo na svim psihološkim razinama i često imamo posla sa žrtvama koje su u stresu ili imaju doživljenu traumu. Stoga, prije svega moramo je znati smiriti da ne eskalira i tek nakon toga razmišljamo kako joj pomoći – rekao je Buđanovac te dodao kako je Društvo crvenog križa Varaždin zabilježilo preko tisuću intervencija u posljednjih četiri godine, od čega preko 800 na obiteljsko nasilje i druge oblike nasilja.

Mario Medenjak istaknuo je kako policija provodi projekt „Živim život bez nasilja“ u koji su uključene gotove sve gradske škole u Varaždinu.

Izvijestio je i kako je varaždinska policija, od 2012. godine do sada, bilježi pad broja slučajeva i prekršaja obiteljskog nasilja.

– No, brine me činjenica da svake godine imamo sve veći broj ponavljača, odnosno osoba koji opetovano bilježimo kao počinitelje nasilja u obitelji. Bojim se da policija još nema elemente kako bi riješila ovu problematiku što se tiče tih počinitelja – rekao je Medenjak.

Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Varaždinske županije, istaknula je važnost educiranja žena o temi nasilja.

– Dobila sam šokantrne podatke – policija intervenira čak 45 puta tijekom dana zbog obiteljskog nasilja, a vikendom i praznikom broj se penje na 60 intervencija na dan. U posljednjih desetak godina ubijeno je tristotinjak žena i to od ruke bliskih osoba. Zbog toga je iznimno važno educirati žene i cijelo društvo kako bi se problem osvjestio i kako bi žene doživljeno nasilje prijavljivale – rekla je Martinčević.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje