Povežite se s nama

Život i društvo

Srednjoškolci iz Varaždinske županije šesti put na jedriličarskoj floti mira

Objavljeno:

- dana

“MIRNO MORE – FLOTA PRIJATELJSTVA”

Na humanitarnom međunarodnom projektu “Mirno more – flota prijateljstva”, koji je održan od 16. do 23. rujna, sudjelovalo je i 13-ero srednjoškolaca iz 12 škola iz Varaždinske županije. 

Na ovogodišnjoj, 23. po redu jedriličarskoj floti, sudjelovalo je više od 900 djece i mladih iz različitih država, a glavni cilj je stjecanje socijalnih kompetencija: vrlina ophođenja, druženja, sposobnosti timskog rada, uvažavanje različitosti te mirnog rješavanja konflikata.

Jedrenje i druženje

Polazište je bila JK marina Kaštela, plovilo se Jadranskim morem, a učenici su upoznavali prirodne ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti otoka Brača i Hvara. Posjetili su Tvrđu Petra Hektorovića u Starom Gradu, klesarsku školu u Pučišćima, mjesta Milna, Supetar, uvalu Blaca,  Lovrečina, Tiha te mnoge druge prekrasne uvale.

Sudionici flote su 20. rujna u Kaštelanskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno otvorili jedra i digli svoje zastave u znak prijateljstva i mira.

Učenici  su sudjelovali u kreativnim radionicama, na tribini „Peace talk” te odigrali nogometnu utakmicu. Sami su osmislili i uvježbali glazbeno-scenski program, koji su izveli zajedno sa učenicima iz Čakovca, Palanke , Novog Sada (Srbija) i Sarajeva (Bosna i Hercegovina).

Sudionici flote su 20. rujna u Kaštelanskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno otvorili jedra i digli svoje zastave u znak prijateljstva i mira.

Projekt godinama podupiru Veleposlanstvo RH u Republici Austriji, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo turizma RH, a od 2010. godine projekt ima i službenu podršku Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a. 

Tko je jedrio iz Varaždinske županije?

Iz Varaždinske županije u međunarodnom projektu “Mirno more – flota prijateljstva” sudjelovali su Paulina Gerić, Teodora Peček, Robert Borovec, Dijana Kovač, Dean Copan, Adrian Črep, Adam Ban, Eva Horvat, Mihael Međeral, Sara Hatlak, Leon Sačer, Tena Risek i Lana Par. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje