Povežite se s nama

Međimurje

Edukacija protiv rizičnog ponašanja za sve učenike

Objavljeno:

- dana

PROGRAM

U svim osnovnim školama Međimurske županije i u ovoj se školskoj godini provodi preventivni program “Trening životnih vještina”, koji je usmjeren na sprečavanje rizičnih ponašanja kod osnovnoškolaca kao što su pušenje, konzumacija alkohola, zlouporaba droga i nasilje. 

Kako bi se provoditelji programa uspješno pripremili za ovu školsku godinu, za njih je u Osnovnoj školi Belica 26. rujna organiziran stručni skup. S obzirom na to da je program namijenjen učenicima četvrtih razreda osovnih škola, na stručnom su skupu sudjelovali učitelji četvrtih razreda, razrednici petih razreda i stručni suradnici u osnovnim školama.

Kontrola

Uvođenje programa Treninga životnih vještina u osnovnim školama pokrenuo je 2016. godine Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i školskim preventivnim programima.

Učitelji i učenici vrlo dobro prihvatili program i ocijenili ga korisnim

– Program se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjia pokazale važnim u sprečavanju rizičnih ponašanja. „Trening životnih vještina“ iznimno je dobro prihvaćen i ocijenjen kao vrlo koristan od strane učenika i njihovih učitelja. Osim što pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droga, program razvija samopouzdanje, vještine odlučivanja, zauzimanja za sebe, rješavanja konflikata i kontrole emocija te socijalne i komunikacijske vještine – ističe ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal.

Također objašnjava da će u program ove školske godine uz učenike četvrtih razreda svih osnovnih škola županije biti uključeni i učenici petih razreda koji su prošle godine započeli s provođenjem ovog programa. 

Peti razredi

Ove će školske godine u program biti uključeni i učenici petih razreda koji su prošle godine započeli s treningom

Zato su na stručni skup bili pozvani i razrednici svih petih razreda osnovnih škola. Nastavak programa započeo je edukacijom učitelja, razrednika i stručnih suradnika u Osnovnoj školi Belica. Edukaciju su vodili defektologinja Božena Galoić Cigit i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i ostalim lokalnim stručnjacima.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje