Povežite se s nama

Međimurje

U Štrigovi je predstavljen životopis sv. Jeronima

Objavljeno:

- dana

SKUP

Akademik Dragutin Feletar, prevoditelj Marko Rašić te urednik i profesor Ivan Pranjić na dan sv. Jeronima u Štrigovi predstavili su knjigu Josipa Bedekovića pod naslovom „Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju“.

Riječ je o jednoj od najiščekivanijih knjiga o međimurskoj povijesti. Prevedena je s latinskog jezika i sadrži najkompletniji prikaz životopisa sv. Jeronima u hrvatskoj kulturi te popis svih blaženih ljudi Ilirika do 18. stoljeća.

Misa i skup

Oduvijek smo znali da je štrigovski Stridon mjesto rođenja svetog Jeronima, a sada smo to i dokazali.

Program na kojoj je predstavljena ova knjiga započeo je svetom misom u crkvi sv. Jeronima u Štrigovi, nakon čega je u Osnovnoj školi Štrigova održan znanstveni skup.
– Znamo da je Štrigova diljem Lijepe naše, pa čak i diljem svijeta poznata po svojim ljepotama, po vrhunskim vinima, po svojoj tradiciji i specifičnoj enogastronomiji. Međutim, sve je više turista koji pitaju za sv. Jeronima, za Rangerove freske, i to mi je jako drago, jer smo dobili još nešto čime ćemo se dičiti, zahvaljujući čemu ćemo biti posebni, i zato vam hvala na uloženom trudu – izjavila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik istaknuo je da je ponosan na sve koji su se okupili u ovako velikom broju.
– Ovo nije vrijedno samo za našu malu zajednicu, to je vrijednost za cijelu Republiku Hrvatsku, pa i šire. Oduvijek smo znali da je štrigovski Stridon mjesto rođenja svetog Jeronima, a sada smo to i dokazali – zaključio je Rebernik.

Pritom je na skupu naglašeno da je crkva sv. Jeronima izgrađena između 1739. i 1752. godine na temeljima bazilike iz najranijih kršćanskih vremena. U crkvi, spomeniku kulture nulte kategorije, kriju se neprocjenjivo vrijedne freske baroknog slikara Ivana Krstitelja Rangera.

Predstavljanje knjige Josipa Bedekovića organizirali su Općina Štrigova, Župa sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić, Družba „Braća hrvatskoga zmaja“ – Zmajski stol Čakovec, Zrinska garda Čakovec i Izdavačka kuća „Meridijani“, a sve pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje