Povežite se s nama

U fokusu

AZRA: kanal za privlačenje europskog novca u Županiju

Objavljeno:

- dana

AZRA

Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) je tijekom prve godine provedbe projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova”, kao pružatelj savjetodavne podrške, sudjelovala u pripremi devet projekata ukupne vrijednosti 15,1 milijun kuna.

Također, na istom projektu AZRA kroz pružanje savjetodavne podrške sudjeluje u provedbi triju projekata ukupne vrijednosti 9,2 milijuna kuna.

Savjetodavna podrška 

Sufinanciranje projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova” AZRA je osigurala u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Vrijednost projekta iznosi 1.421.576,59 kuna, a 84,99 posto, odnosno 1.208.340,10 kuna, iznos je bespovratnih sredstava. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Treći Info-dan održat će se 24. listopada ove godine u Županijskoj palači u Varaždinu od 9.45 do 12.30 sati

Projekt se provodi od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018. godine, a u sklopu njega je AZRA osigurala besplatnu savjetodavnu podršku svim javnompravnim tijelima s područja Varaždinske županije. Savjetodavna podrška može se koristiti za pripremu i/ili provedbu projekata, a kako bi se osigurala transparentna dodjela podrške, objavljen je Poziv na prijavu za primanje savjetodavne podrške za pripremu i provedbu projekata. Tekst poziva i potrebne obrasce moguće je pronaći na stranicama AZRA-e www.azra.hr.

– AZRA d.o.o. gradi kapacitete javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije za upravljanje projekata. Tome u prilog govori i činjenica da je prolaznost projekata za koje je pružena savjetodavna podrška u sklopu projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova” visokih 71 posto – ističe direktor AZRA-e d.o.o. Krunoslav Lukačić i pojašnjava da se, uz pruženu savjetodavnu podršku, za javnopravna tijela organiziraju i različite informativne i edukativne aktivnosti s ciljem predstavljanja operativnih programa, primjera dobre prakse kao i metodologije upravljanja projektima.
– Ovim putem pozivam sva javnopravna tijela da nam se jave za pomoć kod pripremanja projektnih ideja i projekata, ne bi li zajedno iskoristili dane mogućnosti za razvoj poslovanja i usluga te povećanje konkurentnosti i zapošljivosti.

Dan o ESI fondovima 

Jedna od ključnih aktivnosti u sklopu projekta je i održavanje tematskih info dana o europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Na Info danu sudionicima će biti predstavljene osnovne odrednice provedbe projekata vezane uz uvjete vidljivosti i promociju, javnu nabavu, izvještavanje, arhiviranje te upravljanje rizicima. Sudionicima će također biti predstavljeni i trenutno otvoreni natječaji na koje se mogu prijaviti javnopravna tijela.
Treći Info dan održat će se 24. listopada ove godine u Županijskoj palači u Varaždinu od 9.45 do 12.30 sati.

U izradu Nacionalne strategije

U Šibeniku je od 5. do 7. listopada održana konferencija “Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. 
Cilj konferencije bilo je informiranje potencijalnih korisnika o aktualnostima politike ravnomjernoga regionalnog razvoja te mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata uz pomoć sredstava iz EU fondova.
Na konferenciji su predstavljeni Nacionalna razvojna strategija RH, novi zakonodavni okvir regionalnog razvoja, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskoga socijalnog fonda, Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kao i iskustva Slovačke Republike.
Sporazum o suradnji na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata (vrijednih ukupno 21 milijun kuna) potpisali su predstavnici regionalnih koordinatora. Sporazum, u okviru kojeg je AZRA-i dodijeljeno milijun kuna, potpisao je direktor Krunoslav Lukačić s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.
– Sada smo ključni partner Ministarstvu u izradi ove strategije – rekao je Lukačić. 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje