Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Martina Stipan zaludjela Internet fotomanipulacijama

Objavljeno:

- dana

Talent

Varaždinka Martina Stipan veliku je pažnju privukla svojim fotomanipulacijama. Tko god je vidio njezin rad slaže se da je riječ o savršenoj preciznosti i talentu. Martina Stipan je o svojim radovima razgovarala s novinarima klika. hr. Intervju prenosimo u cijelosti. 

Mlada Varaždinka oduševljava svojim fotomanipulacijama

Nitko ne bi smio raditi nešto iz cilja da bude uspješan i poznat, već da se sam osjeća ispunjeno – poručila je mlada umjetnica Martina Stipan.

 

Martina Stipan mlada je umjetnica iz Varaždina. Naizgled sasvim normalna djevojka, ali kad sjedne, otvori Photoshop i svoju maštu prikaže na ekranu računala, cijeli svijet ostane šokiran. Kad prvi put vidite njezine radove, osim ako znate čime se bavi, ne razumijete u čemu je posebnost njezinih radova. Spaja više fotografija kojima dodaje potpuno neprepoznatljiv izgled i ostanete u čudu. U tome će Vam pomoći ubrzane snimke njenog rada.

Kako i kada si započela stvarati svoje radove?

Digitalne radove započela sam raditi negdje oko 2009., ali to je bilo jako neredovito, pa uglavnom kažem da je 2010. godina kada sam se potpuno posvetila digitalnoj umjetnosti i grafičkom dizajnu, kada sam uglavnom učila putem tutorijala.

Fotomanipulacija nije baš nešto čime se bavi mnogo ljudi u Hrvatskoj, jesi li postigla kakve uspjehe u Hrvatskoj ili više pohvala dobivaš s internetskih stranica?

Najdraži uspjesi su mi moje dvije izložbe, pobjeda na državnom natjecanju iz multimedije i jako velika zainteresiranost za moje radove, pa su tako veći domaći i strani internet portali tražili intervjue od mene.

Postoje li kakvo vremensko pravilo koliko ti treba za jedan rad?

Najčešće volim završiti rad u jednom danu, jer tada se mogu najlaške koncentirati, uglavnom za jedan rad mi treba minimum tri sata pa nadalje. Imam i puno nedovšenih radova jer više cijenim kvalitetu od kvantitete.

 

Što učiniš kad zamisliš nešto, a ne znaš na koji način bi to pretočila u sliku? Da li se ti to uopće događa? Odkud ideja za radove? Zapisuješ li ih? Skiciraš? Ili?

Uglavnom pretražujem internet za dobre reference, ali ako ništa ne pronađem, zapišem si ideju. Nekad se dogodi da je realiziram, a ostalo završava u folderu: nedovršeno. Naravno da se događa, nitko nije imun na nedostatak ideja. Ideje su inspirirane filmovima, događajima, prirodom i najčešće mojim unutarnjim mislima.

Što bi savjetovala mladim ljudima koji su pronašli ono što vole, ali ipak su nesigurni u sebe i boje se predrasuda ili neuspjeha?

Savjetovala bih da rade ono što ih ispunjava, bez obzira na reakciju publike. Nije lako pronaći sebe i ono što voliš, a kada pronađeš to nešto bez obzira na neuspjeh, još je teže odustati. Nitko ne bi smio raditi nešto iz cilja da bude uspješan i poznat, već da se sam osjeća ispunjeno.

 

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici se otvara nova ulica „spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ljubešćici se otvara nova ulica “spoj Rudničke i Ulice Stjepana Radića”, temeljem zahtjeva mještana Ulica Stjepana Radića, braće Radića i Rudničke.

Novi projekt ima cilj povezati ulice u kvartu koji obuhvaća usku slijepu Ulicu Stjepana Radića, u kojoj se obavljaju i gospodarske djelatnosti, te Rudničku, povećati sigurnost pješaka i prometa, ali i stvoriti uvjete za izgradnju novih objekata na tom području, radi ostvarivanja pristupa građevnih parcela na javnu prometnu površinu.

Obavljene su pripremne radnje na projektu kako bi se omogućila realizacija. Izrađeno je idejno rješenje i rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Radi se o cesti ukupne duljine 139,45 metara. Sam projekt uključuje izgradnju prometnice, pješačke staze, opremanje prometnih površina s prometnom opremom i signalizacijom, rješenjem sustava oborinske i sanitarne odvodnje, rješavanje sustava vodoopskrbe s hidrantskom mrežom te izgradnja instalacija javne rasvjete, plinovoda i distributivne telekomunikacijske (DTK) kanalizacije. Prometnica je projektirana za dvosmjerni promet s dva prometna traka širine 2 x 2,5 metara, obostrano omeđena cestovnim rubnjacima, te projektiranom pješačkom stazom širine 1,5 m. Sve prometne površine izvest će se nosivim slojem asfaltbetona.

Općina Ljubešćica u ovoj godini za realizaciju projekta planira utrošiti 80.000 eura, dok Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije projekt financira u iznosu od 44.000 eura kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima. Nastavak projekta planiran je za iduću godinu.

U novoformiranom kvartu planira se izgradnja i novog dječjeg igrališta kako bi djeca s područja južnog dijela naselja Ljubešćica imala sigurno mjesto za rekreaciju i slobodnu igru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje