Povežite se s nama

U fokusu

Nakon što su im se roditelji utopili u Dravi, osmero djece iz Donjeg Vratna traži vašu pomoć

Objavljeno:

- dana

TUŽNA PRIČA

Njih osmero imaju između dvije i 16 godina, dijele vlasništvo nad kućom u Donjem Vratnu i u skrbništvu su bake i tete.

Roditelji su im se utopili spašavajući strica iz Drave. Kuću nadograđuju, ne jadikuju zbog vlage i nedostaje im samo jedno: struja. S vlastitim bi priključkom dobili ono što im i najviše treba – pravi dom.

Djeca iz obitelji Bogdan nisu razmažena i zahtjevna, za to nisu ni imali vremena. S roditeljima su živjela u potleušici u romskome naselju, redovno se školovala, a roditelji su se i u toj neimaštini trudili da ima daju najviše što su mogli. Socijalni radnici im nisu imali razloge dolaziti doma.

Baka i teta nisu dozvolile da se djeca razdvoje, pa su preuzele skrbnštvo 

Bogdani su živjeli od socijalne pomoći i povremenih poslova, ali i s tim su prihodima uspjeli dogovoriti izgradnju pristojne kuće za sebe i djecu. S tvrtkom MDV Plus su dogovorili kreditiranje građevinskog materijala i ni jedan mjesec nisu kasnili s otplatom. Rate su plaćali novcem socijalne pomoći. Mislili su da je bolje živjeti i skromnije nego što su živjeli, ali stvoriti pristojan dom svojoj djeci.

Sagrađenu kuću je trebalo urediti – postaviti pločice u kuhinji, kupaonici i blagavaonici te laminat u sobama, uvesti vodu i iskopati septičku jamu. Obitelj je dala koliko je imala, a s ostatkom su im sa 16 tisuća kuna pomogli Ministarstvo socijalne politike i mladih, Varaždinska županija i Općina Petrijanec, dok su privatni donatori prikupili još četiri tisuće kuna.

Obitelj je – kao dobar primjer perspektivne romske obitelji, koja se na adekvatan način brine o djeci i njihovu školovanju – bila tema radijskih emisija i nacionalne televizije, TV-magazina „Prizma“.

Tragedija

I taman kad se činilo da slijede bolji dani u pristojnom domu, dogodila se tragedija. Roditelji osmero djece, Branko Bogdan i Slađana Kalanjoš, tragično su se lani u travnju utopili u rijeci Dravi. Prvi se poskliznuo i upao u Dravu Brankov brat, ovaj je skočio za njim da mu pomogne, a Slađana nije mogla nemoćno gledati kako joj muža odnosi Drava, pa je i sama skočila u hladnu rijeku da mu pomogne. Oboje su se utopili i za sobom ostavilo osmero siročadi.

To je situacija u kojoj se djeca uglavnom udomljavaju u različite obitelji ili ustanove, ali baki i teti malih Bogdana takvo što nije padalo na pamet. – Nikako ne bismo razdvojili djecu. Oni su braća i sestre, vole se i nismo željeli da velika tragedija postane još i veća. U našoj obitelji su djeca blagoslov i nema razloga zbog kojih bismo im učinili nažao. A ništa ne bi bilo gore nego da ih razdvojimo – kaže baka Irma, koja je preuzela skrbništvo nad petero djece, dok o ostalo troje službeno brine teta Vesna Bogdan, samohrana majka dvoje mališana.

“Teško je zamisliti što dijete osjeća kad u istom trenutku ostane bez mame i tate.”

Njih su se dvije uselile u kuću – koja je u jednakim omjerima vlasništvo osmero djece – i pokušavaju na sve načine umanjiti bol zbog nedostatka roditelja.
Brinuti o osmero djece koja nose traumu gubitka roditelja nije lagan zadatak. Tu su beba, djeca predškolske dobi, školarci, pubertetlije, tinejdžeri. – Djeca se svatko na svoj način nose s gubitkom, a mi se trudimo razumjeti ih i pomoći im. Teško je zamisliti kako se osjeća dijete koje u istom trenutku ostane bez mame i tate. To nitko od nas ne može znati. Branko i Slađana su s djecom imali dobar odnos i razumjeli su potrebe svakog svojeg djeteta, koje god dobi ono bilo. Naravno da u obitelji i među djecom uvijek ima nesuglasica, ali su imali odličan osjećaj za smirivanje rasprava među njima – govori baka Irma, žena na početku šezdesetih sa svim boljkama koje sa sobom nose godine teškog života. Ona je svjesna da im ne može zamijeniti oca i majku, ali i toga koliko je stabilna obitelj – koju im nastoji pružiti – potrebna za kvalitetno odrastanje.

Molimo struju

Ali za to, kvalitetno odrastanje, potrebni su i neki drugi uvjeti o kojima se u 21. stoljeću ne diskutira. Dok njihovi vršnjaci uče robotiku, u školu se uvodi informatika od prvog razreda, osmero Bogdanovih nema vlastiti priključak na struju. Bili bi beskrajno zahvalni samo da mogu živjeti kao i njihovi školski prijatelji.

I da sve bude gore, nova kuća je puna vlage, pa su djeca izložena bolesti, a najmlađi Karlo je rođen s kroničnim bronhitisom. Zbog toga je baka Irma, uz pomoć doniranih 13 tisuća kuna od Saveza Roma Hrvatske, odlučila napraviti neophodno krovište. Kad se već morao graditi krov, ništa skuplje nije bilo odmah napraviti i potkrovlje kako bi djeca dobila više prostora za život i učenje. Novaca za vlastiti priključak struje nemaju, a da to ozbiljno ne ugrozi osnovni životni standard osmero djece.

Baka Irma i teta Vesna nas mole da spomenemo i javno zahvalimo njihovim dosadašnjim donatorima – MDV-u Plus, Frigu, Primi, Ciglani Cerje, Udruženju Roma, Varaždinskoj županiji, Ministarstvu, Općini Petrijanec i privatnim donatorima, ali i TV magazinu „Prizma“, koji je već objavio njihovu priču, a obećali su emitirati i emisiju o sretnom završetku.

Ako i kada do njega dođe. Jedini način da bi osmero malih Bogdana – Martina (16), Marina (14), Sebastijan (11), Branko (9), Dominik (7), Mihael (5), Marin (4) i Karlo (2) – dobilo svoju struju, su donacije. Oni vam unaprijed zahvaljuju.

POMOZITE
IRMA ORŠUŠ
HPB
HR8323900013290651403

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje