Povežite se s nama

U fokusu

Josip Križanić: Moramo napraviti pritisak i zajedno pomoći Martijancu

Objavljeno:

- dana

Rođendan Općine

Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko-biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama.

To nisu potrebe od jučer, nego se radi o sad već dugogodišnjim problemima s kojima općinske vlasti pokušavaju izaći na kraj.
Od svojih prethodnika ih je naslijedio i Dražen Levak, načelnik Martijanca, kojemu upravo istječe šesti mjesec radnog staža na čelu Općine.
Ipak, on je u mandat ušao s optimizmom, uvjeren da će se ovi problemi uskoro riješiti. Rekao je to i na svečanoj sjednici povodom proslave Dana Općine Martijanec prošlog tjedna. Varaždinski župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Josip Križanić obećali su pomoć.

Sramota i petljanje

Osmoškolci iz Martijanca, dviju općina i Ivanca jedini u Županiji odlaze u školu ujutro i poslijepodne. Kad su se gradile škole po JPP-u, u Martijancu nisu htjeli graditi po tom sistemu, a poslije se nije otvorila nova, pristupačna opcija. Martijanec sam novaca za školu nema, a čekati se više ne može, pa je načelnik Dražen Levak gostima na svečanoj sjednici predstavio model po kojemu će i bez nove škole školarci na nastavu odlaziti samo ujutro.

– Školu ćemo dograđivati i idejni je projekt gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Županija će zgradu škole prijaviti za energetsku obnovu, obnovit će školsku kuhinju i učionice te preuzeti upravljanje zgradom. Općini Martijanec ostaje mogućnost da zgradu u poslijepodnevnim satima koristi za edukaciju mještana i cjeloživotno učenje – najavio je načelnik.

Načelnik, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani 

Župan Čačić je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom. Odgovornima za to proziva općinsko vodstvo otprije desetak godina, koje nije prihvatilo ideju JPP-a, kojim su napravljene 32 škole. – Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno-privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca, i to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo – rezonirao je župan.

I saborski zastupnik Josip Križanić smatra da je sramota da u vrijeme dok 94 posto učenika u Županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvjema. – Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovog tjedna razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi. Moramo prvo puzati da bismo mogli hodati. Dugo dolazim u Martijanec i usudim se reći da dobro poznajem Općinu i njezine probleme. I ja i župan za njih snosimo dio odgovornosti, vlast je tražila, a mi im nismo dovoljno pomogli. Jednako tako i za vrtić. Problem sjevera je uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima. Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – rekao je Josip Križanić.

Bolji dani?

Idejni projekt je gotov. Dogradit ćemo šest novih učionica i potkrovlje, u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica. Zgrada će se energetski obnoviti.
Dražen Levak

Načelnik Levak je spomenuo i druge projekte, koji će se odrađivati paralelno s prioritetima. – Osim rješavanja krucijalnih problema, naravno da će u idućem razdoblju prioritet u radu općinske uprave biti apliciranje na natječaje za fondove EU i resornih ministarstava, kako bi se privuklo što više novaca za financiranje planiranih razvojnih projekata te implementaciju svih zakonskih obveza Općine – rekao je.

I u tome je župan obećao pomoći, osobito u problemima vezanima uz poplave. – Hrvatske vode imaju novac, ali dosad nitko iz Županije nije sredio potrebnu dokumentaciju i tražio novac. Sve to će se sad promijeniti – najavio je Radimir Čačić, a pomoć je obećao i Josip Križanić.
Pema svemu rečenom na svečanoj sjednici, načelnik Levak, izgleda, ne očekuje previše kad kaže da su pred Općinom bolji dani.

Dobitna kombinacija

Nogometaši NK Razvitak iz Čičkovine-Hrastovljana kuhaju najbolji grah, a KUD Martijanec najbolji paprikaš u Općini Martijanec. Dok su se jela završavala, u Društvenom domu Martijanec se okupilo dvjestotinjak ljudi – među kojima i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković – na predstavi Glumačke družine „Gruntovčani“ iz Sigeca Koprivničkog, koja je publiku nasmijala do suza. U međuvremenu je i večera bila gotova, a kalorije je negdje trebalo i potrošiti, pa se plesna večer uz svirku Family banda i tamburaškog sastava Kraljevi pokazala kao dobitna kombinacija.

Martijanec i ban Krsto I. Frankopan

Općina Martijanec je proslavu ovogodišnjeg rođendana započela promoviranjem dosad malo poznatog događanja iz svoje povijesti.
U Kulturno informativnom centru predstavljeni su prigodni žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste I. Frankopana Brinjskog u Martijancu.

Autor projekta je Ivan Ploh, član Varaždinskoga kluba kolekcionara, čiji članovi filatelijom promoviraju povijesnu i kulturnu baštinu sjeverozapadne Hrvatske.
 27. rujna 1527. u Martijancu. Nakon Bitke na Mohačkom polju 1526., gdje je Ivana Zapolju. Krsto se priklonio Zapolji, jer mu je vratio posjede koje je Matijaš Korvin 1469. godine oduzeo njegovu ocu. U opsadi Varaždina je bio ranjen, 

Načelnik Martijanca Dražen Levak zahvalio mu je na entuzijazmu kojim je završen projekt. – Ovo je pionirski projekt kojim se rasvjetljavaju detalji iz bogate povijesti Martijanca. 
To je samo početak, a Općina će kolekcionarima pomoći u rasvjetljavanju povijesti ovoga kraja i njihovu obilježavanju u budućnosti – rekao je načelnik Levak

Nagrade

Svečana sjednica je bila prilika za dodjelu priznanja Općine. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec Viktor Pijanec iz Vrbanovca za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plakete sa zlatnim znakom su dodijeljene Slovencu Joži Lipaju za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva i Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.


Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje