Povežite se s nama

U fokusu

Kako je SDP od dosadne udavače postao poželjna priležnica: SDP je izgubio izbore, ali ništa izgubio nije

Objavljeno:

- dana

Komentar

Među mnogim teorijama o razlozima kolektivne ostavke pročelnika ima i jedna kojom se sugeririra da je Grad na brzinu inicirao ostavku pročelnika prije vikenda zbog izbora za gradskog predsjednika/icu SDP-a, koji su održani prošle nedjelje.

Jer natjecala se i Mirela Ivanković, pročelnica u Gradu, kojoj se njezina funkcija pokazala kao otegotna okolnost, s obzirom na to da je teško vjerovati lideru oporbe koji je, poslije zamjenika gradonačelnika, u krugu njegovih najbližih suradnika. Ima li u ovoj teoriji istine ili ne, manje je važno.

Zanimljivije je pitanje zašto gradonačelnik brine o šefu SDP-a? Ivan Čehok je, govori se, smatrao da bi se uz Mirelu Ivanković i podršku SDP-a Grad oslobodio ucjene svojih, za pozicijama cmizdravih HDZ-ovih partnera. Ideja je bila dobiti partnera iz sjene, koji je obično najdjelotvornije upozorenje formalnom. U ovom slučaju, zapravo, slijediti Radimira Čačića u Županiji.

Čehok nije tračibaba

Koliko se god HDZ precijenio, podcijenio je Ivana Čehoka

Gradonačelnik je mudar čovjek. Koliko god se HDZ precijenio, podcijenio je Ivana Čehoka. On nikad nije javno tračao HDZ ni komentirao glasine o nestrpljivom partneru – nije ih potvrdio, ali ni demantirao. Ipak, natezanje mu je navodno dojadilo.

Uskoro bi HDZ-ov Alen Runac  trebao postati direktor Parkova, što je, uz nadzorne odbore i upravna vijeća te tri pročelnička mjesta o kojima se govori, sve što Ivan Čehok namjerava dati HDZ-u. Zbog toga je bio spreman prigrliti SDP i osigurati si mir: uvijek bi s jednim partnerom mogao bez drugoga.

Jednaka je situacija u Županiji, ali u marginalizaciji socijaldemokracije malotko primjećuje da je SDP izgubio izbore, ali ništa izgubio nije. Župan nije dirao SDP-ove pozicije, što se najbolje vidi na primjeru Opće bolnice Varaždin.

Bolnicu vode ljudi koje je na to mjesto u žestokom sukobu s HDZ-om dovela bivša vodeća koalicija, a kadrovi su iz SDP-a. HDZ juriša na Bolnicu sudskom tužbom zbog (ne)zakonite smjene njihove Sanje Zember, ali župan se u to ne miješa i očigledno ni ne namjerava.

Smijenjena je jedino Jasminka Begić, s mjesta zamjenice ravnatelja dr. Nenada Kudelića, ali javna je tajna u SDP-u da nju, unatoč silnim pokušajima, nije smijenio utjecaj Anđelka Stričaka i HDZ-a, nego je se odrekla vlastita stranka. I to baš ovo, županijsko krilo, koje predvodi Mario Habek, a koje je podržavalo i Mirelu Ivanković.

Razmaženi jedinac

Ali i župan Čačić je, poput gradonačelnika Čehoka, mudar čovjek, pa je malo kombinirao i uspio nahraniti vuka, a ostaviti ovce na broju: Begić je smijenjena s mjesta zamjenice, ali je ostala raditi u timu dr. Kudelića. Ona je sad zadužena za sve projekte u Bolnici i namicanje EU novaca, što joj je išlo dobro dok je bila ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu , a župan se ni zbog kakvih stranačkih interesa neće odreći nekoga tko zna kako donijeti novac.

A kako na sve ovo gleda HDZ? Njima se, kao ni svakom razmaženom jedincu, ne dopada pomisao na dijeljenje igračaka, pa se revanš tek očekuje.

SDP ne mora javno ljubovati, a ima sve kao i dok je bio na vlasti, osim odgovornosti

Prema svemu, SDP ispada najveći pobjednik lokalnih izbora: s gubitkom vlasti je izgubio partnera u dozlaboga jalovom braku, a sad ga svi ga žele, ali u tajnosti. Ne mora javno ljubovati pa nizašto biti odgovoran, a ima gotovo sve kao i prije.

Međutim, s pobjedom Miroslava Markovića na unutarstranačkim izborima, situacija se mijenja. Izgleda da su u Gradu napravili računicu koja im je– kao i sve računice bez krčmara – pala u vodu.

Mudro ali jalovo

A baš je moglo zgodno ispasti: s čepom sa šampanjca u čast pobjede Mirele Ivanković “ispalila” bi se i vijest o tome kako je ona, eto, još i prije izbora dala ostavku na mjesto pročelnice u Gradu, ali se time nije hvalila. Ako je tako, tajming za ostavke je bio pomno isplaniran – događale su se u četvrtak i petak, ali je vijest u javnost stigla za duga tri novinarska dana, tek u ponedjeljak.

Jedino što ni kontekst ni svrha više nisu bili isti. Eto, i najmudrije smišljeni potezi se ponekad znaju izjaloviti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje