Povežite se s nama

Život i društvo

Štefanija i Antun sretni u Domu, no samci ugroženi

Objavljeno:

- dana

ŽIVOT STARIJIH OSOBA U VARAŽDINU

Štefanija (70) i Antun Varga (73) bračni su par koji živi u varaždinskom Domu za starije i nemoćne. Ostavili su kuću u Zbelavi i zamijenili je malom garsonijerom u Zavojnoj ulici.

 – Nismo još bili ni blizu mirovine sredinom osamdesetih kada sam počela razmišljati o tome da ću se jednog dana preseliti ovdje – priča nam Štefanija.

– Krili smo tu našu želju od susjeda, pa čak i od djece. Moj sin je burno reagirao kad smo mu rekli da želimo u dom i trebala mu je jedna krizna situacija da shvati zašto to želimo. Mi smo bili sami u velikoj kući s velikim dvorištem i voćnjakom. Nismo se više mogli za to sve brinuti. Boljela su me leđa kad sam uređivala cvjetnjak, a Antun je nakon višesatne košnje trave bio iscrpljen. Čekali smo useljenje pet godina, ali smo ga dočekali. Iako smo bolesni, sada uživamo. Imamo vremena za šetnje, a ja sam počela pjevati. Cijeli život sam to htjela, a nisam imala vremena. Prošle godine moj solo na festivalu pjevača “50+” u Domu u Koprivnici proglašen je najkvalitetnijom izvedbom. Pjevala sam pjesmu “Malo mira” – kaže Štefanija s kojom smo razgovarali prošle srijede na Međunarodni dan starijih osoba.

Smještaj u Županijskom domu najjeftiniji, u privatnima smještaj   i 30 eura po danu

Štefanija i njen suprug skoro cijeli svoj život radili su u Varteksu, nemaju velike mirovine, ali sasvim su im dovoljne da plate garsonijeru, da si priušte neki mali izlet i da skuhaju nešto za svoj gušt. Antun ponekad napravi i liker od rakije, koji smo i sami probali. Njih dvoje su sretni u domu i, kako naglašava Štefanija, “Ak smo stari, ne znači da nam ne treba društvo”.

Liste čekanja

Na svoje mjesto u tom istom domu čeka čak 800 osoba. A mjesta ima malo. Ukupno je 350 korisnika, a 150 ih je u Odjelu pojačane njege. – Upravo u Odjelu pojačane njege imamo najviše problema. Korisnici iz stambenog dijela prebacuju se tamo i na mjesto se čeka i četiri godine – objašnjava ravnateljica Doma Tamara Ljubić.

Ovaj Dom jedini je u Varaždinskoj županiji u kojem se boravak sufinancira iz proračuna. Svi ostali su privatni i cijena im je od 2.000 do 3.800 kuna mjesečno, dok se u nekim domovima cijena kreće od 20 do 30 eura dnevno. Teško je zamisliti da bi varaždinski umirovljenici sebi takav smještaj mogli pokriti svojim mirovinama. Podaci koje je u Izvješću o položaju umirovljenika i osoba starije dobi na području Varaždina iznijelo Povjerenstvo za umirovljenike i starije Grada Varaždina, zabrinjavajući su.

Ugroženije žene

– Zabrinjava činjenica da gotovo trećina umirovljenika i starih osoba, naročito žena iznad 65 godina, ne može zadovoljiti osnovne potrebe i živi na rubu siromaštva. Rizik je visok za osobe koje ne primaju mirovinu, a posebno su rizična staračka samačka domaćinstva. Rizik je veći kod žena s obzirom na to da zarađuju manje i imaju manje mirovine – stoji u Izvješću koje potpisuje Dubravka Kanoti.

62 % umirovljenika iz Varaždina prima mirovine od 1.000 do 3.000 kuna, što znači da žive na rubu siromaštva

U Varaždinu čak polovica osoba starijih od 65 godina živi u samačkom domaćinstvu i oni su najugroženiji. Naime, mirovine 62 posto umirovljenika iznose od 1.000 do 3.000 kuna što znači da žive u zoni siromaštva.

Povjerenstvo je u svojim zaključcima dalo niz prijedloga za poboljšanje položaja starijih osoba, među kojima apeliraju i na lokalnu samoupravu da koristi EU fondove u svrhu jačanja socijalne uključensti i uspješne potpore za poboljšanje kvalitete života straijih kao i sufinanciranje Gerontološkog centra Varaždinske županije.

Najstariji u Varaždinu, najmlađi u Hrašćici

Popis stanovništva iz 2011. pokazuje da u Varaždinu živi više osoba starijih od 65 godina nego što je državni prosjek (17,7 %). U Varaždinu udio starijih osoba je 18,7 %. U Varaždinskim Toplicama živi 15,8 % osoba starijih od 65 godina, u Novom Marofu 15,3 %, u Ludbregu 15,6 %, u Lepoglavi 14,6 %, a u Ivancu 15,8 %. U Varaždinu pak najviše starijih osoba živi upravo na području samoga grada – 19,5 %, a po starosti slijede Zbelava s 19 % udjela stanovnika starijih od 65 godina, pa Gornji Kučan s 18,1 %, dok je najmanji udio starijih osoba u Hrašćici – 8,8%.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje