Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinskoj županiji ne treba pomoć države

Objavljeno:

- dana

INDEKS RAZVIJENOSTI

Prema Indeksu razvijenosti 2013. godine, objavljenom na web-stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, čak 12 županija, od 21 koliko ih je u Hrvatskoj, spada u kategoriju potpomognutih područja.

Među njima je i Međimurska županija, koja, iako su u njoj vidljivi pozitivni gospodarski pomaci, prema Indeksu, spada u neodržive županije.

Najmanji pad

– Kada se uspoređuju podaci koji su nedavno objavljeni s podacima od prije nekoliko godina te kada se oni uspoređuju u odnosu s drugim hrvatskim županijama, vidljivo je da je Međimurska županija jedna od njih nekoliko koje su zabilježile najmanji pad po samom indeksu razvijenosti. Činjenica je da je glavni pokazatelji koji određuje indeks razvijenosti dohodak po stanovniku, a mi imamo jednu od najmanjih prosječnih plaća u Hrvatskoj.

Predrag Štromar, župan: “Nije mi drago da plaće naših radnika zaostaju za plaćama radnika u drugim županijama.”

Također, negativni aspekt je i proračunski prihod po stanovniku, što samo potvrđuje moje učestale kritike da je Međimurska županija, najviše od svih, zakinuta u zadnjih nekoliko godina po pitanju snage javnih proračuna i doprinosu središnje države. Također ne smijem zaboraviti napomenuti i činjenicu da smo nezadovoljni stopom obrazovanosti u županiji, ali to je svakako područje na kojem radimo velike pozitivne iskorake u posljednje vrijeme – kaže međimurski župan Matija Posavec. No, u posljednjih godinu dana, kaže, neki su pokazatelji, od kojih neki formiraju upravo indeks razvijenosti, u trendu rasta, tako da na ovaj izračun u Međimurskoj županiji ne gledaju kao na nešto što je generalno loše za županiju.

Ipak konkurentni

– To je pokazao i nedavni rezultat istraživanja konkurentnosti hrvatskih županija po kojem je Međimurje na 4. mjestu u Hrvatskoj. Publikacije su jedno, a realni život nešto drugo te smatramo da su trendovi u Međimurju u odnosu na ostatak Hrvatske i dalje pozitivni, ali ćemo raditi sve što možemo da svi negativni aspekti ove publikacije budu popravljeni – kaže Posavec.
S druge, pak, strane, Varaždinska županija spada u održive, iako ju ne dijeli mnogo od toga da “padne” među neodržive.
– Drago mi je da prema Indeksu razvijenosti za 2013. godinu ne spadamo u županije kojima je potrebna pomoć države te mi je drago da je i nezaposlenost na našem području u stalnome padu. Naravno, nije mi drago da plaće naših radnika zaostaju za plaćama radnika u drugim županijama koje po razvijenosti stoje lošije od nas, no radimo na tome i cilj nam je da se taj trend zaustavi – kaže varaždinski župan Predrag Štromar.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje