Povežite se s nama

Međimurje

Zimi izbjegavajte banane i kisele naranče jer one hlade organizam!

Objavljeno:

- dana

PREHRANA PREMA AJURVEDI

Želite iz prehrane izbaciti meso, ali vam se čini da je vegetarijanska kuhinja složena i skupa? Da to ipak nije tako, uvjerili su se polaznici radionice pod nazivom Brzi recepti za (pre)zaposlene što je održana prošle subote u organizaciji udruge Joga u svakodnevnom životu.

– Ovo je odlična radionica za sve koji tek počinju kuhati, kao i za sve koji žele obogatiti već postojeći način kuhanja novim okusima. Sva jela koja ovdje radimo gotova su za 20 minuta, uključujući i pripremu, pa su idealna za one koji nemaju vremena kuhati – istaknula je voditeljica radionice Ivona Peček Hemwati, diplomirani ajurvedski terapeut. Polaznici su pripremali tradicionalna jela, ali i orijentalna jela na vegetarijanski način, pa su tako naučili kako pripremiti vegetarijanski bakalar, kus-kus sa sokom naranče, upmu (jelo od grisa i povrća), tofu omlet, tempuru od povrća, sabđi (pirjano povrće sa začinima) i nekih slastica. Dobili su i nekoliko ideja za salate obogaćene poprženim sjemenkama i voćem.

Jaka probavna vatra osnova je dobrog zdravlja, ističe Ivona Peček

– Prema ajurvedi, meso, riba i jaja su teško probavljive namirnice, pa se zato preporučuje vegetarijanska prehrana. Jedite minimalno tri obroka dnevno, koji su udaljeni najmanje tri, a najviše šest sati, ali jedite samo kada ste gladni. Ako je od posljednjeg obroka prošlo više od šest sati, pojedite malo svježeg đumbira, za pojačanje probavne vatre jer je jaka vatra osnova dobrog zdravlja – kaže I. Peček.

Polaznici su na radionici naučili i o začinima, a za neke od njih nisu ni čuli poput ađvajena, asafetide ili methija, odnosno piskavice.

Zimi bez banana

– Danas na našem tržištu ima mnogo začina. Sve nam je dostupno, samo treba znati kako te začine primjenjivati. Ako bude zainteresiranih, imat ćemo i predavanje o primjeni začina o prehrani – rekla je Sanja Štrok, tajnica udruge Joga u svakodnevnom životu.

Svakoga bi dana u prehrani trebalo biti zastupljeno šest okusa

Svakog bi dana, kaže ajurveda, u prehrani trebalo biti zastupljeno šest okusa – slatko, slano, kiselo, gorko, trpko i ljuto. Ako ne različitim namirnicama, onda različitim začinima koji pojačavaju probavu.

– Što je više moguće, jedite sezonske namirnice, pogotovo voće i povrće. Zimi izbjegavajte banane, jagode, kisele naranče, jer to voće hladi organizam. Također, izbjegavajte jogurt zimi. Osim toga, nemojte spavati poslije jela, radije prošećite 100 koraka, jer ako zaspite, spava i probava – naglasila je I. Peček.

Upma tradicionalni doručak

Upma se spravlja se od 1 šalice grisa i 1 žlice ghija ili ulja,  četvrtine žličice mljevenog đumbira, pola žličice gorušice, pola žličice kumina, 2 šalice vode, soli po želji, soka od pola limuna i malo peršina. Gris se isprži na suhoj tavi dok ne posmeđi. Makne se s vatre, na ghiju se poprže začini u zrnu te doda gris i par minuta prži. Dvije šalice vode se zagriju i dodaju kombinaciji, miješa se dok se ne zgusne.

Ljekarna u malom

U ajurvedi, kurkuma je začin broj jedan. Najjači je antioksidans i svatko bi trebao uzimati barem čajnu žličicu dnevno. Djeluje dezinfekcijski, povoljno utječe na krv, koristi se za ublažavanje modrica, protiv žutice, žučnih kamenaca, regulira metabolizam, prirodan je antibiotik i zato je zovu “ljekarna u malom”. Smiruje kašalj, djeluje i na astmu, ublažava artritis, snižava kolesterol, smanjuje rizik od srčanog udara. Svakodnevnom uporabom kurkume nestaju i polipi na debelom crijevu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje