Povežite se s nama

Život i društvo

HŽ najavljuje dodatno osiguranje: prijelaz će se zaštititi polubranikom

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

– Dionica ceste od benzinske pumpe Šilec do Zagrebačke ulice vodi preko loše uređenog pružnog prijelaza koji je obilježen Andrijinim križem i znakom “stop” nepravilno postavljenim tri metra od ruba ceste.

 Noću nije osvijetljen, a nesmetan prelazak vozila preko pružnog prijelaza ometa i objekt koji se nalazi s lijeve strane ceste u pravcu Zagrebačke ulice. Opasnost je tim veća što je to jedini izlaz na cestu prema Varaždinu za mnoge tvrtke i zajednicu Cenacolo, koje se nalaze u toj industrijskoj zoni. Taj je prijelaz već uzeo jednu mladu žrtvu, 24-godišnjaka, a zašto? – pita se čitatelj Žarko Topolovec, koji apelira na aktualnu gradsku vlast da zajedno s Hrvatskim željeznicama (HŽ) adekvatno zaštite spomenuti pružni prijelaz u Cehovskoj ulici, koja je, tvrdi čitatelj, uništena, te da isprave nepravilno postavljenu prometnu signalizaciju te tako spriječe eventualnu veću katastrofu.

Dodatna zaštita

Iako u Gradu Varaždinu navode kako dosad nisu imali zahtjeva za dodatnom zaštitom željezničko-cestovnog prijelaza u Cehovskoj ulici u Varaždinu u kojoj se u zadnje tri godine, prema podacima PU varaždinske, dogodila jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, iz HŽ-a navode kako će se ove godine spomenuti prijelaz dodatno zaštititi.

 

Cesta na kojoj se nalazi opasni prijelaz jedini je izlaz prema gradu za mnoge tvrtke i Cenacolo

– Dodatno osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza Brezje, koji se nalazi između Varaždina i Turčina na pruzi Čakovec – Varaždin – Zaprešić sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i ugradnjom polubranika predviđeno je Planom investicija za 2015. godinu. HŽ Infrastruktura ulaže vrlo velike napore kako bi modernizirala osiguranje na što više željezničko-cestovnih prijelaza i time ipak povećala razinu sigurnosti svih sudionika u prometu na križanjima željezničkih pruga i cesta. Plan investicija te dodatna modernizacija željezničko-cestovnih prijelaza ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima s obzirom na to da ugradnja svjetlosno-zvučne signalizacije te ugradnja polubranika samo na jednom željezničko-cestovnom prijelazu iznosi oko milijun kuna – poručila je Željka Mirčić iz HŽ Infrastrukture te dodala da cestovna signalizacija koju spominje čitatelj nije u njihovoj nadležnosti.
Iz Grada Varaždina poručuju da je prometna signalizacija postavljena tijekom rekonstrukcije Cehovske ulice 2006. i 2007. godine i to temeljem projektne dokumentacije koju je izradio Coning inženjering.

 

Nije bilo zahtjeva za  dodatnom zaštitom pružnog prijelaza

– Prometna signalizacija projektirana je i postavljena prema Pravilniku o postavi prometne signalizacije. S obzirom na činjenicu da se radilo o cesti koja je do tada bila uređena u makadamu, navedenom rekonstrukcijom su bitno poboljšana vozna svojstva same prometnice, a horizontalna i vertikalna prometna signalizacija je obnovljena i kao takva uočljivija i usklađena s propisima – poručili su iz Grada Varaždina u kojem navode da od trenutka izvršene rekonstrukcije Cehovske ulice nisu zaprimili nijedan dopis PU varaždinske kojim bi se upozoravalo da bilo što s prometnom signalizacijom na predmetnoj lokaciji nije u redu.

Iako je na spomenutom pružnom prijelazu bilo nezgoda, u Gradu Varaždinu ističu kako je utvrđeno da su se događale zbog neopreza vozača, pri čemu se uvijek problematiziralo postojanje

HŽ: Modernizacija osiguranja ne znači i manji broj nesreća

Iz HŽ-a poručuju da je željezničko-cestovni prijelaz “Brezje” u Cehovskoj ulici, kao i svi ostali službeni željezničko-cestovni i pješački prijelazi na mreži hrvatskih pruga, osiguran nekom razinom osiguranja, a ona ovisi o vrsti ceste i kategoriji pruge koje se ondje križaju te je u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

– Rezultati analiza incidenata na željezničko-cestovnim prijelazima HŽ Infrastrukture upućuju na zaključak kako modernizacija osiguranja ne implicira i nužno smanjenje broja nesreća. U većini slučajeva (oko 95 %) uzrok nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima je nesmotrenost vozača cestovnih vozila, motociklista ili pješaka koji neoprezno prelaze preko pruge i ne poštuju signalizaciju, odnosno osnovna prometna pravila – izvijestili su iz HŽ Infrastrukture.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Trnovcu održane dječje seoske igre „Kak su se naši dedek i babica igrali“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već petu godinu, KUD „Mak” Trnovec, uz podršku Općine Trnovec Bartolovečki, provodi i realizira projekt dječjih seoskih igara pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali” u kojem sudjeluju zainteresirana djeca s područja općine i Varaždinske županije te dječje skupine gostujućih prijateljskih KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva.

Ove godine sudjelovalo je osam ekipa i to tri ekipe KUD-a „Mak“ Trnovec, po dvije ekipe KUD-a Martijanec i dječjeg vrtića ZEKO te ekipa CTK Varaždin. Prvo mjesto osvojio je KUD „Mak” Trnovec 3, drugi je bio KUD „Mak” Trnovec 2, a treće mjesto osvojila je ekipa Martijanec 2.
Svi članovi ekipa primili su medalje, a najuspješniji i pehare za prvo, drugo i treće mjesto.

Manifestacija je edukativno-prezentacijskog karaktera jer sve sudionike uči načinu igranja nekih novih-starih igara i kvalitetnom provođenju vremena u prirodi.

– Dječje seoske igre natjecateljskog su karaktera, a tijekom njihova održavanja potiče se fair play, suradnja, zajedništvo unutar tima, poštovanje prema članovima suparničkih timova i pridržavanje postavljenih pravila kao esencijalnih elemenata sporta i cjelokupnog djelovanja. Svi timovi igraju sve igre i skupljaju bodove prema vremenu potrebnom da završe igru. Bodovi skupljeni po igrama se zbrajaju i pobjednik postaje tim koji je osvojio najviše bodova. Prilikom proglašenja pobjednika, svi članovi tima dobivaju medalje i priznanje za sudjelovanje, dok timovi koji su osvojili prva tri mjesta osim medalja i priznanja dobivaju slatke pakete – objasnio je predsjednik KUD-a „Mak“ Trnovec, Miro Koren.

Tijekom provođenja manifestacije djeca, mladi, roditelji i svi žitelji Općine Trnovec Bartolovečki upoznati su s mogućnostima kvalitetnog provođenja slobodnog vremena te motivirani da izađu u prirodu kako bi osvijestili da je puno ljepše i zanimljivije razgovarati s prijateljima uživo. Zbog toga je poželjno da dođu i odrasli kako bi dobili neko novo iskustvo kojim će moći dodatno poticati svoju djecu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje