Povežite se s nama

U fokusu

Prvi u županiji otpisali dugovanja za zakup poljoprivrednog zemljišta

Objavljeno:

- dana

OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Poljoprivrednicima, zakupcima državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Trnovec Bartolovečki bit će otpisano čak 65 posto dugovanja za zakup.

S obzirom da je riječ o dijelu zakupa koji sukladno zakonu pripada Općini, na sjednici Općinskog vijeća sinoć je jednoglasno usvojen zaključak o otpisu potraživanja. Općina se odrekla gotovo 100.000 kuna u korist poljoprivrednika.

Trnovec Bartovečki je prva općina u županiji koja je donijela takvu odluku, a njihov primjer mogle bi slijediti i druge općine.

Poziv državi i Županiji

Načelnik Zvonko Šamec, koji  je inicirao donošenje odluke, najavljuje da će pozvati državu i Županiju da se i one odreknu svojega dijela. 

– Na ovaj način želi se pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli znatne štete u prošlogodišnjim poplavama koje su u nekoliko navrata zadesile našu općinu – istaknuo je.

Izvor:
Foto: OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

U fokusu

U Podravki u punom zamahu dosad najveća sadnja povrća i kukuruza u Istri, Slavoniji i na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U novu poljoprivrednu sezonu Podravka ulazi s još ambicioznijim planovima sadnje na vlastitim i poljima svojih kooperanata u Istri, Slavoniji i na sjeveru Hrvatske.

Sjetva i sadnja povrća te ratarskih kultura na vlastitim i kooperantskim površinama već su u punom zamahu, a poseban naglasak stavlja se na proizvodnju domaće rajčice, graška, krastavaca, paprike i kukuruza.

Ove godine, Podravka s kooperantima planira posaditi gotovo 12 milijuna presadnica rajčice na ukupno 340 hektara čime će osigurati dovoljne količine za cjelogodišnju preradu rajčice u svojim pogonima. Osim rajčice ovih dana sadi se i paprika te sije krastavac, dok su sadnja graška i sjetve cikle i kukuruza završene.

– Podravka je uz nastavak suradnje s kooperantima u Istri i na sjeveru Hrvatske ove godine povećala broj kooperanata u Slavoniji, a svima njima daje punu podršku u cjelokupnom procesu proizvodnje uključujući edukacije i pristup najsuvremenijim znanjima vezanim uz povrtlarsku i ratarsku proizvodnju.

Povećanjem površina na kojima uzgaja povrće i ratarske kulture Podravka jača samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji i skraćuje dobavne lance što su važni ciljevi njezine Strategije održivosti. Osim povećavanjem poljoprivrednih površina za uzgoj povrća i ratarskih kultura Podravka ostvarenje svojih ambicioznih ciljeva u poljoprivredi osigurava i značajnim ulaganjima u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Ulaganjima u nabavku suvremene poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i u navodnjavanje te poboljšanje kvalitete zemljišta osiguravaju se viša produktivnost i kvaliteta plodova.

Podravkina poljoprivredna strategija kao dio šire Strategije održivog poslovanja uzima u obzir ne samo trenutne potrebe tržišta, već i buduće izazove koje donose klimatske promjene i geopolitičke nestabilnosti koje uzrokuju globalne poremećaje u lancima opskrbe zbog čega se jačanje poljoprivrednih aktivnosti i ulaganja planira i u narednim godinama – ističu iz Podravke.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi investitor u Poduzetničkoj zoni Kneginec, evo što se planira graditi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec održali su u ponedjeljak 13. svibnja 2024. godine svoju 31. sjednicu. Sjednici je prisustvovalo 11 vijećnika, a dnevni je red sadržavao četiri točke.

Pod prvom točkom usvojena su financijska izvješća, i to: Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Gornji Kneginec za 2023. godinu, zajedno s Izvještajem i obrazloženjima istoga, Izvještaj o provedbi Plana razvojnih programa Općine Gornji Kneginec za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine i Odluka o raspodjeli rezultata po Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Općine za 2023. godinu.

Iz financijskih izvještaja doznaje se da su prihodi i primici Općine zajedno s prihodima i primicima korisničkog korisnika u 2023. godine ostvareni u iznosu od 5.143.470,51 EUR, što je 105,9 % od planiranoga, dok su rashodi i izdaci ostvareni u iznosu od 3.596.443,37 EUR, što je 67,8 % od planiranoga. Ukupan višak prihoda i primitaka Općine Gornji Kneginec zajedno s proračunskim korisnikom iznosi 1.992.227,67 EUR koji će se u ovoj godini rasporediti za pokriće rashoda i izdataka za što će biti potrebno donijeti rebalans proračuna.

Općinski su vijećnici usvojili Zaključak o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje vodnih građevina i komunalne infrastrukture u 2023. godini kao i Zaključak o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Godišnjeg programa održavanja komunalne infrastrukture Općine Gornji Kneginec za 2023. godinu.

Kod posljednje točke vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o odabiru najpovoljnije ponude za prodaju nekretnina. Odlukom je odabrana ponuda tvrtke INTELMAR d.o.o. iz Zagreba kao najpovoljnija za kupnju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 17.152 m2 u Poduzetničkoj zoni Kneginec, a koje je u vlasništvu Općine Gornji Kneginec. Tvrtka INTELMAR d.o.o. planira svoju investiciju u Poduzetničkoj zoni za izgradnju proizvodno-skladišne hale.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje