Povežite se s nama

U fokusu

Jeste li spremni: za projekte u poljoprivredi EU daje do tri milijuna eura!

Objavljeno:

- dana

OTVORENI NATJEČAJI ZA PROGRAME RURALNOG RAZVOJA

Poljoprivrednici opremu za berbu, sortiranje ili pakiranje ove godine mogu kupiti uz pomoć Europske unije. Natjecati se mogu i ako planiraju graditi ili opremati objekte za životInje, odnosno za uzgoj bilja, ako trebaju novu poljoprivrednu mehanizaciju ili posaditi nove, višegodišnje nasade.

Na potporu mogu računati i ako im trebaju računalni programi, licence patenti ili autorska prava, ali i u slučaju da planiraju zbrinjavati stajsko gnojivo kako bi smanjili štetne utjecaje na okoliš.

To je samo dio troškova za koji je moguće dobiti sufinanciranje putem Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. budući da su otvoreni natječaji za Mjeru 4 toga Programa.

Na raspolaganju ukupno 640 milijuna kuna

– Poljoprivrednicima je ove godine na raspolaganju ukupno 640 milijuna kuna – izvijestili su iz Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA), koji su pozvali zainteresirane da se uključe u podmjere “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” te “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”.

Putem mjere „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva“ sufinanciranje troškova iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova.

Moguće je i uvećanje za dodatnih 20 posto za ulaganja koje provode mladi poljoprivrednici koji nemaju više od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva.

– Najniža vrijednost javne potpore po projektu iznosi 5.000 eura, dok najviša iznosi 3 milijuna eura. Iznimno vrijednost javne potpore po projektu iznosi do 5 milijuna eura u sektoru govedarstva, svinjogojstva, peradarstva, voća i povrća gdje je riječ o ulaganju u zatvorene odnosno zaštićene prostore i/ili ulaganja u podizanje novih višegodišnjih nasada, kao i kos zajedničkih projekata – ističu iz Županijske agencije.

Druga podmjera, ona pod brojem 4.2. je Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, namijenjena je fizičkim i pravnim osobama koje se bave ili se namjeravaju baviti preradom proizvoda, a obuhvaća „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ (operacija 4.2.1.).

Iznimno do 5 milijuna eura

– Kod povećanja dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova, a može biti uvećan za dodatnih 20 postotnih bodova za ulaganja unutar Europskoga inovacijskog partnerstva i za ulaganja koja provode proizvođačke organizacije. Vrijednost javne potpore po projektu iznosi od 5.000 do 3 milijuna eura, a iznimno do 5 milijuna eura u sektoru mesa te mlijeka za ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za preradu s pripadajućom opremom i unutarnjom i vanjskom infrastrukturom – navode iz AZRA-e.

Napominju da im se svi potencijalni korisnici mjera javiti ako trebaju dodatno savjetovanje, pripremu i razradu projektne ideje, kao i za samu aplikaciju projekta.

U nastavku donosimo više detalja o otvorenom natječaju.

 

Podmjera 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“

– Putem te mjere mogu se sufinancirati troškovi ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za životinje, objekte za uzgoj bilja, ali i ostalih gospodarskih objekata. Tu je i nabavka opreme za berbu, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda ili kupnja nove poljoprivredne mehanizacije, opreme za primarnu proizvodnju i gospodarskih vozila. Moguće je i sufinanciranje troškova ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za skladištenje, rashlađivanje, čišćenje, sušenje, klasiranje i pakiranje proizvoda, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada. Operacija predviđa i sufinanciranje troškova podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, poboljšanje kvalitete zemljišta, a do 10 posto vrijednosti zemljišta sufinancira se i njegova kupnja.

Kod nematerijalnih troškova sufinancira se kupnja ili razvoj računalnih programa, kupnja prava na patente i licence, autorska prava, robni žigovi i ostala nematerijalna ulaganja povezana s materijalnim ulaganjem. Prihvatljivi opći troškovi su usluge arhitekata, inženjera i konzultanata, studije izvedivosti, a do 10% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta. Sufinanciranje troškova iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova. Moguće je i uvećanje za dodatnih 20 posto za ulaganja koje provode mladi poljoprivrednici koji nemaju više od 40 godina u godini podnošenja zahtjeva. Zatim za zajedničke projekte, kao i za ulaganja u planinskim područjima, područjima sa značajnim prirodnim i posebnim ograničenjima, ulaganja unutar Europskog inovacijskog partnerstva ili ulaganja povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima i ekološkom poljoprivredom – navode iz AZRA-e.

 

Podmjera 4.1, Operacija koja predviđa „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliša“

– U sklopu te Operacije moguće je sufinanciranje troškova za ulaganje u građenje skladišnih kapaciteta za stajski gnoj i digestate, za ulaganje u poboljšanje učinkovitosti korištenja gnojiva, a moguće je i sufinanciranje stjecanja objekata, strojeva i opreme kroz financijski leasing do iznosa tržišne vrijednosti imovine. I u ovoj operaciji moguće je sufinanciranje do 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova. Najniža vrijednost javne potpore je 5.000, a najviša milijun eura te 5 milijun eura za zajedničke projekte – navode iz AZRA-e.

 

Podmjera 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda

– Namijenjena je fizičkim i pravnim osobama koje se bave ili se namjeravaju baviti preradom proizvoda, a obuhvaća „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ (operacija 4.2.1.).

Kod povećanja dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova, a može biti uvećan za dodatnih 20 postotnih bodova za ulaganja unutar Europskoga inovacijskog partnerstva i za ulaganja koja provode proizvođačke organizacije. Vrijednost javne potpore po projektu iznosi od 5.000 do 3 milijuna eura, a iznimno do 5 milijuna eura u sektoru mesa te mlijeka za ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za preradu s pripadajućom opremom i unutarnjom i vanjskom infrastrukturom.

Prihvatljivi materijalni troškovi za sufinanciranje su ulaganje u građenje i/ili opremanje objekata za poslovanje s mlijekom i preradom mlijeka s pripadajućom unutarnjom i vanjskom infrastrukturom, klaonica, rasjekaonica, objekata za preradu i uskladištenje (mesa, jaja), centra (sabirališta) za sakupljanje i preradu otpada i nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi, objekta za preradu voća, povrća, grožđa (osim za vino), aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja i gljiva, za preradu maslina, komine masline, za preradu žitarica, uljarica i industrijskog bilja, za preradu, punjenje i pakiranje meda, ulaganje u građenje i/ili opremanje ostalih gospodarskih objekata te upravnih prostorija koje su u funkciji djelatnosti prerade te objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, u kupnju mehanizacije, gospodarskih vozila, strojeva i opreme, građenje i/ili opremanje objekata za obradu otpadnih voda, ulaganje u laboratorij i laboratorijsku opremu za vlastite potrebe, ulaganje u kupnju zemljišta i objekata radi realizacije projekta do 10 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta uz mogućnost kupnje prije podnošenja Zahtjeva za potporu, ali ne prije 1. siječnja 2014. te u prilagodbu novouvedenim standardima.

Prihvatljivi nematerijalni troškovi su kupnja ili razvoj računalnih programa, kupnja prava na patente i licence, autorska prava, robni žigovi, a prihvatljivi opći troškovi su usluge arhitekata, inženjera i konzultanata, studije izvedivosti, do 10 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta – navode iz AZRA-e.

Izvor:
Foto: deere.com

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje