Povežite se s nama

Međimurje

Uspješno se popeli na Kalnik

Objavljeno:

- dana

MALI PLANINARI

– Bio je to pravi alpinistički podvig! – zaključili su sudionici prvog planinarskog izleta na Kalnik. Riječ je o polaznicima dječjeg vrtića Dječji svijet iz Varaždina koji su put ove planine krenuli u pratnji roditelja i teta iz vrtića.

Ovaj planinarski izlet dio je EU projekta u kojem vrtić “Dječji svijet” u suradnji s dječjim vrtićem iz Madrida izdaje metodički priručnik za roditelje i vrtiće o tome kako se zajedno može sudjelovati u odgoju i obrazovanju djece, a svrha projekta je da vrtići uključe u svoj redoviti rad roditelje, ali istovremeno da kroz suradnju vrtića i roditelja proširuje zajedničku briga o djeci.

 

Planinarski izlet na Kalnik dio je EU projekta

Upravo je u skladu s ciljem projekta nastala suradnja sa Hrvatskim planinarskim društvom “MIV” Varaždin kako bi roditelji i djeca, kao i djelatnici vrtića, pronašli nove načine obrazovanja djece u prirodi uz zajedničko osmišljavanje slobodnog vremena na edukativan i zdrav način.
U sklopu sekcije “Čevo”, kojom HPD “MIV” uključuje u planinarske aktivnosti djecu vrtića i osnovnih škola, dječji vrtić “Dječji svijet” formirao je ogranak koji je u subotu, 7. ožujka organizirao svoj prvi planinarski izlet na Kalnik.

Veselo uz planinu!

Sudionici, njih 20-ak, po vrlo lijepom i sunčanom vremenu krenulo je na put. Nakon dolaska u planinarski dom na Kalniku i okrjepe krenulo se u osvajanje najvišeg vrha Kalnika – Vranilac koji je visok 643 metra. Vesela planinarska ekipa putem se zadržala kod Vidikovca gdje su planinari izradili drvene skulpture jelena i divlje svinje. Put na vrh Kalnika za djecu je bio pravi mali alpinistički podvig jer je sami vršni dio stjenovit, te je trebalo malo hrabrosti i spretnosti penjati se po stijenama. No, gotovo svima je to pošlo za rukom.

 

Za Vranilac visok 643 metara trebalo je i malo spretnosti

Nakon uspješnog penjanja na Vranilac uslijedilo je planinarsko krštenje nakon čega su svim novim članovima podijeljene članske iskaznice, a u planinarske dnevnike utisnut je i prvi žig s vrha i planinarskog doma. Potom je uslijedio povratak, a prije zasluženog odmora ekspedicija se još popela na kalnički Stari grad gdje su sudionici mogli vidjeti vježbu penjanja mladih alpinista po kalničkim stijenama. Bila je to prilika da se djeca i slikaju s kacigama i alpinistima.
Izlet je bio više nego uspješan, a “friškopečeni” planinari već se pitaju: “Kada ćemo na sljedeći izlet?” To će biti već u travnju kada je planiran odlazak na Medvjednicu.

Izlet uz Dan planinara

Vođa puta na prvom planinarskom pohodu ekipe iz Dječjeg svijeta bio je Milan Turkalj, koji je sudionicima ove vesele ekspedicije prenio svoja iskustva kako bi se što uspješnije pripremili i nosili s izazovima koje čini planinarska aktivnost u prirodi. Izlet se poklopio uz Dan planinara koji se svake godine obilježava 7. ožujka.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje