Povežite se s nama

Međimurje

Otkrije li se bolest ranije, bolji je i cjelokupni ishod liječenja

Objavljeno:

- dana

Prevencija i moderna dijagnostika

O dosezima medicine u smislu popravljanja, odnosno liječenja, znamo puno. Ono što je pak sigurno bolje, bolje je spriječiti, nego liječiti. Kako to postići? Brigom o vlastitom zdravlju, dakako, i usvajanjem zdravijih životnih stilova.

Prevencija i rano otkrivanje bolesti važan je dio brige o vlastitom zdravlju. Otkrivanjem čimbenika visokog rizika za razvoj bolesti, te promjenom stila života možemo spriječiti ili odgoditi razvoj bolesti. Ranim otkrivanjem i liječenjem već postojećih bolesti značajno se mijenja i cjelokupni ishod liječenja.

Ranim otkrivanjem metaboličkih poremećaja, kao što su to poremećaji u metabolizmu masti i šećera, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, te povišenih vrijednosti krvnoga tlaka, uz pravovremenu intervenciju i liječenje možemo izbjeći ili odgoditi teške bolesti srca i krvnih žila, uključujući koronarnu bolest srca i infarkt srca, kao i pogubne bolesti mozga, kao što je to moždana kap. To su bolesti od kojih se najčešće pobolijeva i umire ranije.

 

Gastroskopijom možemo procijeniti upalne promjene sluznice želuca i jednjaka kada postoje dugotrajni simptomi poput žgaravice, bolova i sl.

U prevenciji bolesti srca i krvnih žila važno je pravovremeno otkrivanje i pravilno i dosljedno liječenje povišenog krvnog tlaka. Odluka o liječenju temelji se na procjeni ukupnog rizika i oštećenja ciljnih organa, gdje je primarna metoda UZV srca. Ostali postupci koji se primjenjuju prilikom dijagnoze arterijske hipertenzije su laboratorijske pretrage (serumske koncentracije kreatinina, kalija, urične kiseline, glukoze i kolesterola), analiza urina, EKG, pregled očne pozadine, kontinuirano 24-satno mjerenje krvnog tlaka, te kolor dopler srca i velikih krvnih žila.
Godine života i spol, te nasljedne sklonosti, nose značajne osobne rizike za razvoj malignih bolesti, kao što su to primjerice karcinom dojke, pluća, želuca, debelog crijeva, prostate, štitnjače i brojni drugi. Cilj je procijeniti osobne rizike svakog pojedinca mjerama prevencije, ali i redovnim ciljnim praćenjem, umanjiti ili odgoditi pojavu takvih bolesti, ili bolest dijagnosticirati i liječiti u ranoj fazi.

Probavni sustav

U polikliničkoj dijagnostici bolesti probavnog sustava ultrazvuk trbuha rutinska je dijagnostička pretraga. U dijagnostičke svrhe, ali i u sklopu preventivnih pregleda, radi se i gastroskopija. Gastroskopija je osobito važna ako postoje simptomi upale želučane sluznice ili jednjaka, kao što su primjerice žgaravica, podrigivanje, nadutost, bol. Gastroskopijom možemo vidjeti da li postoji vrijed želuca, ali i otkriti karcinom želuca. Rektoskopijom liječnik pregledava završni dio debelog crijeva, obično zbog procjene hemoroida. Kolonoskopijom se gleda cijelo debelo crijevo, preventivno ako se traže polipi koje je onda potrebno odstraniti, a dijagnostički kod nerazjašnjenih simptoma kao što su proljev ili zatvor stolice i bolovi kod, primjerice, upalnih bolesti crijeva, sindroma iritabilnog crijeva ili karcinoma debelog crijeva.

Neprepoznati psihijatrijski poremećaji utječu na naše zdravlje. Neprepoznata depresija ili anksiozni poremećaj teški su i onesposobljavajući poremećaji, koji bitno umanjuju kvalitetu života. I čimbenici su visokog rizika za razvoj drugih bolesti. Ako su pridruženi već postojećim bolestima nepovoljno utječu na kvalitetu života i cjelokupni ishod liječenja. Stres i “moderne bolesti”, kao što je to „burnout“ ili „menadžerska bolest“, pogubno utječu na cjelokupno zdravlje i zdravstvenu kondiciju pojedinca. I potiču razvoj drugih bolesti.

IZBJEGNITE INFARKT

Bolesti srca i krvnih žila i dalje su najčeći uzrok ranijeg oboljevanja i umiranja.

 

 

BRZO DOLAZE

Kod visokog krvnog tlaka, osim redovitog mjerenja krvnoga tlaka dobro je napraviti i kompletnu kardiološku obradu, uključujući i ultrazvuk srca i kolor dopler srca i velikih krvnih žila, 24 satno mjerenje krvnoga tlaka i ergometriju.

PROTIV RAKA

Godine života i spol te nasljedne sklonosti, nose značajne osobne rizike za razvoj raka. Redovnim ciljnim praćenjem može se umanjiti ili odgoditi pojava karcinoma.

ZDRAVSTVENI PROGRAMI POLIKLINIKE ŽIVA

PREVENTIVNI SISTEMATSKI PREGLEDI
Opći internistički pregled; kardiološki i gastroenterološki pregled; UZV dijagnostika; trbuh, prostata, štitnjača, dojka; laboratorijska dijagnostika; mjerenje fizioloških vrijednosti; individualni pristup; dodatna ciljna dijagnostika prema indikaciji

BOLESTI SRCA I KRVNIH ŽILA UZV srca i CD velikih krvnih žila vrata, ruku i nogu; 24 satno mjerenje krvnoga tlaka; EKG i 24 satni EKG; ERGOMETRIJA

BOLESTI PROBAVNIH ORGANA
UZV trbušnih organa; GASTROSKOPIJA; REKTOSKOPIJA; KOLONOSKOPIJA

BOLESTI ŽIVČANOG SUSTAVA
EMNG

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA
UZV srca i CD srca i velikih krvnih žila vrata, ruku i nogu; UZV trbušnih organa, UZV prostate, UZ štitnjaće; UZV dojke

PSIHIJATRIJSKI POREMEĆAJI

Poliklinika Živa, Optujska 52, Varaždin,
tel: 042 303 979, fax: 042 303 989,

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: trkači i rekreativci pozvani su na utrku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Povodom Dana općine Mala Subotica, Općina Mala Subotica u suradnji s tamošnjom udrugom sportske rekreacije „Sport za sve“ i atletskim klubom Međimurje, organizira 4. utrku Općine Mala Subotica, koja će se održati 10. srpnja s početkom u 18:30 kod Osnovne škole Tomaša Goričanca u Maloj Subotici.

Trkači mogu sudjelovati na stazama od 3,4 i 7,3 kilometra. Utrka je namijenjena građanstvu, bilo da je riječ o sportašima ili rekreativcima, a medalje za prva tri natjecatelja osigurane su u svim dobnim kategorijama. Startne brojeve osigurava organizator, a preuzimaju se od 16:30 kod škole.

Podjela nagrada bit će poslije završetka glavne utrke, nakon što se obrade svi podatci.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani Općine Goričan slavit će se uz dobru zabavu: sport, izložbe, vol s ražnja…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Općine Goričan ove će se godine održati od četvrtka, 24. lipnja, do nedjelje, 27. lipnja.

U četvrtak s početkom u 19 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća u Multimedijalnoj dvorani, a dok će petak obilježiti likovna radionica Emanuela Varovića, otvorenje izložbe pokojne Ivane Šavora, foto-safari Petra Sabola i nastup grupe “Meteori”, a za djecu je organiziran i zabavni park.

U subotu će, uz dječji zabavni park, biti održano i kuhanje udruga, prijateljska utakmica Prijatelji – Palonovec, sportske igre te nastup grupe “Čarobnjaci”, dok će se u nedjelju slaviti sveta misa, a u tamošnjem društvenom domu KUD je pripremio izložbu starina. Svima u slast bit će i vol s ražnja, a potom slijedi mini turnir u nogometu, nastup mažoretkinja i puhačkog orkestra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!