Povežite se s nama

Međimurje

Otkrije li se bolest ranije, bolji je i cjelokupni ishod liječenja

Objavljeno:

- dana

Prevencija i moderna dijagnostika

O dosezima medicine u smislu popravljanja, odnosno liječenja, znamo puno. Ono što je pak sigurno bolje, bolje je spriječiti, nego liječiti. Kako to postići? Brigom o vlastitom zdravlju, dakako, i usvajanjem zdravijih životnih stilova.

Prevencija i rano otkrivanje bolesti važan je dio brige o vlastitom zdravlju. Otkrivanjem čimbenika visokog rizika za razvoj bolesti, te promjenom stila života možemo spriječiti ili odgoditi razvoj bolesti. Ranim otkrivanjem i liječenjem već postojećih bolesti značajno se mijenja i cjelokupni ishod liječenja.

Ranim otkrivanjem metaboličkih poremećaja, kao što su to poremećaji u metabolizmu masti i šećera, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, te povišenih vrijednosti krvnoga tlaka, uz pravovremenu intervenciju i liječenje možemo izbjeći ili odgoditi teške bolesti srca i krvnih žila, uključujući koronarnu bolest srca i infarkt srca, kao i pogubne bolesti mozga, kao što je to moždana kap. To su bolesti od kojih se najčešće pobolijeva i umire ranije.

 

Gastroskopijom možemo procijeniti upalne promjene sluznice želuca i jednjaka kada postoje dugotrajni simptomi poput žgaravice, bolova i sl.

U prevenciji bolesti srca i krvnih žila važno je pravovremeno otkrivanje i pravilno i dosljedno liječenje povišenog krvnog tlaka. Odluka o liječenju temelji se na procjeni ukupnog rizika i oštećenja ciljnih organa, gdje je primarna metoda UZV srca. Ostali postupci koji se primjenjuju prilikom dijagnoze arterijske hipertenzije su laboratorijske pretrage (serumske koncentracije kreatinina, kalija, urične kiseline, glukoze i kolesterola), analiza urina, EKG, pregled očne pozadine, kontinuirano 24-satno mjerenje krvnog tlaka, te kolor dopler srca i velikih krvnih žila.
Godine života i spol, te nasljedne sklonosti, nose značajne osobne rizike za razvoj malignih bolesti, kao što su to primjerice karcinom dojke, pluća, želuca, debelog crijeva, prostate, štitnjače i brojni drugi. Cilj je procijeniti osobne rizike svakog pojedinca mjerama prevencije, ali i redovnim ciljnim praćenjem, umanjiti ili odgoditi pojavu takvih bolesti, ili bolest dijagnosticirati i liječiti u ranoj fazi.

Probavni sustav

U polikliničkoj dijagnostici bolesti probavnog sustava ultrazvuk trbuha rutinska je dijagnostička pretraga. U dijagnostičke svrhe, ali i u sklopu preventivnih pregleda, radi se i gastroskopija. Gastroskopija je osobito važna ako postoje simptomi upale želučane sluznice ili jednjaka, kao što su primjerice žgaravica, podrigivanje, nadutost, bol. Gastroskopijom možemo vidjeti da li postoji vrijed želuca, ali i otkriti karcinom želuca. Rektoskopijom liječnik pregledava završni dio debelog crijeva, obično zbog procjene hemoroida. Kolonoskopijom se gleda cijelo debelo crijevo, preventivno ako se traže polipi koje je onda potrebno odstraniti, a dijagnostički kod nerazjašnjenih simptoma kao što su proljev ili zatvor stolice i bolovi kod, primjerice, upalnih bolesti crijeva, sindroma iritabilnog crijeva ili karcinoma debelog crijeva.

Neprepoznati psihijatrijski poremećaji utječu na naše zdravlje. Neprepoznata depresija ili anksiozni poremećaj teški su i onesposobljavajući poremećaji, koji bitno umanjuju kvalitetu života. I čimbenici su visokog rizika za razvoj drugih bolesti. Ako su pridruženi već postojećim bolestima nepovoljno utječu na kvalitetu života i cjelokupni ishod liječenja. Stres i “moderne bolesti”, kao što je to „burnout“ ili „menadžerska bolest“, pogubno utječu na cjelokupno zdravlje i zdravstvenu kondiciju pojedinca. I potiču razvoj drugih bolesti.

IZBJEGNITE INFARKT

Bolesti srca i krvnih žila i dalje su najčeći uzrok ranijeg oboljevanja i umiranja.

 

 

BRZO DOLAZE

Kod visokog krvnog tlaka, osim redovitog mjerenja krvnoga tlaka dobro je napraviti i kompletnu kardiološku obradu, uključujući i ultrazvuk srca i kolor dopler srca i velikih krvnih žila, 24 satno mjerenje krvnoga tlaka i ergometriju.

PROTIV RAKA

Godine života i spol te nasljedne sklonosti, nose značajne osobne rizike za razvoj raka. Redovnim ciljnim praćenjem može se umanjiti ili odgoditi pojava karcinoma.

ZDRAVSTVENI PROGRAMI POLIKLINIKE ŽIVA

PREVENTIVNI SISTEMATSKI PREGLEDI
Opći internistički pregled; kardiološki i gastroenterološki pregled; UZV dijagnostika; trbuh, prostata, štitnjača, dojka; laboratorijska dijagnostika; mjerenje fizioloških vrijednosti; individualni pristup; dodatna ciljna dijagnostika prema indikaciji

BOLESTI SRCA I KRVNIH ŽILA UZV srca i CD velikih krvnih žila vrata, ruku i nogu; 24 satno mjerenje krvnoga tlaka; EKG i 24 satni EKG; ERGOMETRIJA

BOLESTI PROBAVNIH ORGANA
UZV trbušnih organa; GASTROSKOPIJA; REKTOSKOPIJA; KOLONOSKOPIJA

BOLESTI ŽIVČANOG SUSTAVA
EMNG

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA
UZV srca i CD srca i velikih krvnih žila vrata, ruku i nogu; UZV trbušnih organa, UZV prostate, UZ štitnjaće; UZV dojke

PSIHIJATRIJSKI POREMEĆAJI

Poliklinika Živa, Optujska 52, Varaždin,
tel: 042 303 979, fax: 042 303 989,

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje