Povežite se s nama

Život i društvo

Solvis na tržište lansirao nove, hibridne panele

Objavljeno:

- dana

SOLVIS

Tvrtka Solvis iz Varaždina, etablirani hrvatski proizvođač i izvoznik fotonaponskih modula, započela je novi razvojni ciklus.

S početkom ove godine u pogonima Solvisa započela je proizvodnja hibridnih panela. Riječ je o kombiniranom sustavu panela koji služe istovremeno za proizvodnju električne energije i tople vode, a novi proizvod tvrtka Solvis predstavila je proteklog vikenda na 6. Sajmu obnovljivih izvora energije Cro eco energy expo 2015. koji je održan u Areni Varaždin.

Izvoze u inozemstvo

– Naša tvrtka proizvodi solarne panele za proizvodnju struje. Na tržištu su također prisutni i termalni paneli za proizvodnju tople vode. Hibridni paneli zapravo su kombinacija spomenuta dva i novitet na tržištu – doznali smo od Stjepana Talana, direktora i vlasnika Solvisa.

Ugradnja i korištenje ovih sustava potiču se diljem Europe, posebno u Italiji, za čije tržište Solvis trenutno proizvodi navedene hibridne panele. Iz razloga povećanja potreba na EU tržištu za fotonaponskim panelima te etabliranja Solvisa na istom, u planu je povećanje proizvodnog kapaciteta i proširenje te dokapitalizacija paralelno s novim razvojnim ciklusom.

 

Solvis se dokapitalizirao, a u planu je dogradnja 2000 kvadrata novog prostora

– U odnosu na postojećih 3000 kvadratnih metara, u planu je izgradnja dodatnih 2000 kvadrata proizvodno-skladišnog prostora. Proizvodi se punim kapacitetom, te se preko 90 % naše proizvodnje izvozi na strana tržišta – rekao je Talan.

Proizvodi Solvisa, u kojem trenutno radi 155 ljudi, najviše se izvoze u Italiju, ali i Nizozemsku, Veliku Britaniju i Njemačku. Prošle godine proizvodi Solvisa svoje su mjesto pronašli i na egipatskom tržištu.

– Otvorili smo i nova tržišta, Mađarsku te BiH, za koje smo isporučili module za veće projekte, npr. od 2 MW i više. Nadamo se da će se i u Hrvatskoj uskoro pokrenuti inicijativa za projektima, a samim time i nastavak razvoja tog sektora, što bi se uskoro i moglo dogoditi zbog sve većeg broja programa i sredstava iz EU fondova, ali i zbog promjene zakonske regulative, čija se primjena očekuje početkom sljedeće godine najavom novog zakona o obnovljivim izvorima energije. Posljedica nove zakonske regulative bila bi i plasiranje naših proizvoda na hrvatskom tržištu – rekao je Talan i dodao kako je za daljnji razvoj fotonaponskog sektora u Hrvatskoj važna veća potpora banaka, ali i lokalne samouprave.
Na tržištu od 2008.

 

Prošle godine proizvodi Solvisa svoje su mjesto pronašli i u Egiptu

Tvrtka Solvis u Hrvatskoj je prisutna od 2008. godine, a u razvoj brenda i plasman proizvoda krenuli su već 2009. godine. Usmjereni su na proizvodnju ekološki prihvatljivog i svima dostupnog izvora energije, čime preuzimaju odgovornost za dobrobit planeta Zemlje.

– Naši proizvodi rezultat su kontinuiranog istraživanja i razvoja naših stručnjaka. Stroga kontrola kvalitete primjenjuje se na svakom koraku proizvodnog procesa, čime je osigurana pouzdanost proizvoda tijekom cijelog njegovog radnog vijeka. Stalnim ulaganjem u ljudske resurse, opremu i istraživanje Solvis jača svoju konkurentnost na tržištu – istaknuo je Talan.

SOLVIS

Tvrtka Solvis nalazi se u Gospodarskoj zoni Brezje na ulazu u Varaždin. Sve informacije mogu se dobiti na broju telefona 042/262-250, na internet stranici www.solvis.hr ili putem e-maila [email protected]

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Darko Mavriček pobjednik utrke ˝12 vur Čeva˝, popeo se 18 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu je u organizaciji AK Varaždin održano prvo izdanje specifične i neobične utrke – ˝12 vur Čeva˝.

Staza od 2 kilometra i s visinskom razlikom oko 330 metara nije bila laka, ali je zato utrka bila zanimljiva i specifična, a cilj je bio tijekom 12 sati popeti se što više puta na Čevo.

Pobjednik je Darko Mavriček (Pres Glass – Trči i podrži) koji je u zadanom vremenu uspio odraditi izvanrednih 18 uspona (oko 61 km s približno 5900 visinske). Na 2. mjesto plasirao se Luka Nosek (IND) sa 16 uspona dok je 3. mjesto osvojio Mateo Makšan (IND) sa 14 uspona.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Anita Petrin (IND) sa 9 uspona ispred Violete Đuranec (AK Varaždin) koja je odradila 8 uspona dok je 3. mjesto osvojila Paula Marenčić (IND) sa 7 uspona i boljim vremenom od ostalih konkurentica koje su također odradile 7 uspona.

Foto: AK Varaždin

Nastavite čitati

Život i društvo

Poplave u Europi su katastrofalne, ali hidrolozi za Dravu i Muru očekuju niži vodostaj nego lani u kolovozu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz dijelova Europe dolaze kataklizmični prizori poplava usred jakih kiša.

– Vodostaji Mure do Goričana su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, a dalje nizvodno su u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednjih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Belišća vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta, a na hidrološkoj postaji Belišće su u stagnaciji s tendencijom porasta. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih i srednjih voda – objavio je 16. rujan DHMZ, Sektor za hidrologiju, Odjel za hidrološke prognoze.

Danas u 12 sati Drava je u Varaždinu bila visoka 173 cm, a Mura u Murskom Središću 317 cm.

– Velike količine oborina koje su u proteklom razdoblju pale i nastavljaju padati na slivnom području susjednih uzvodnih država uzrokuju povećane protoka rijeka koji će nastaviti rasti sljedećih dana – očekujemo visoke vodostaje Mure i Drave, no ipak niže od događaja iz kolovoza 2023. Posebno naglašavamo moguć izniman porast vodostaja Dunava sljedećeg tjedna – objavili su stručnjaci DHMZ-a.

Podsjetimo, lani u kolovozu trajala je borba s viskom Murom i Dravom. Drava je bila poplavila područje bazena i okolnu šumu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje