Povežite se s nama

Međimurje

Zlatko Železnjak: “Ciljevi Aerokluba Međimurje su privlačenje mladih i razvoj turizma!”

Objavljeno:

- dana

Ovog vikenda međimursko nebo preplavit će tutnjava i grmljavina metalnih nebeskih ptica, „suvremenih Ikara“ iz Hrvatske i susjednih zemalja! U organizaciji Aerokluba Međimurje, na aerodromu kod Pribislavca održat će se Airshow 2018.

Organizatori su se pobrinuli za raznolik program koji će, osim atraktivnih letova i preleta te nastupa akrobatskih skupina, uključivati i bogatu gastronomsku i glazbenu ponudu.

Aeroklub Međimurje prošle je godine proslavio 70. obljetnicu osnutka. Trenutno je u fazi procvata, u kojoj se mnogi članovi zalažu za proširivanje djelatnosti i rješavanje problema koji zrakoplovne entuzijaste muče već godinama. Velik poticaj tomu dao je sadašnji predsjednik Aerokluba Zlatko Železnjak, čija energičnost doprinosi pozitivnim rezultatima otkad je stupio na čelo Kluba prije tri godine:

Poslovni model

– Doista se trudimo i pokušavamo izvući maksimum iz svega što aerodrom u Pribislavcu i Aeroklub kao udruga tehničke kulture mogu ponuditi. Uspjeli smo, uz pomoć lokalne samouprave, riješiti prostorni plan i dio komunalne infrastrukture. Željeli bismo oblikovati poslovni model prema kojem bismo i privukli zainteresirane investitore te ponudili razne sadržaje s jedne strane i dalje razvijali djelatnosti kojima se Udruga bavi s druge strane.

“Cilj Airshowa je popularizacija zrakoplovstva i svega povezanoga, ali najinteresantnija stavka nam je privlačenje mladih snaga i entuzijasta. Naš Aeroklub posjećuju djeca predškolskog i školskog uzrasta.” -Zlatko Železnjak, predsjednik Aerokluba

Imamo puno zainteresiranih investitora koji bi ovdje htjeli napraviti hangar, što za privatne potrebe, što za otvaranje tvrtki. Jedna tvrtka ovdje već radi „pod našim krovom“, ali u planu je da se napravi i hangar za njihove potrebe. Radi se o tvrtki koja servisira zrakoplove generalne avijacije, Pan Aero Servisi iz Ludbrega. Htjeli bismo razvijati i Školu letenja, dovesti je na višu razinu koja bi, naravno, bila u skladu i s europskom regulativom.

Osobito nam je zanimljiv jedan potencijalni ulagač koji bi se u sklopu prostora aerodroma želio baviti proizvodnjom dijelova i uređaja za zrakoplove, te svega vezanog uz zrakoplovstvo.

Šira slika razvoja Aerokluba povezana je s velikim turističkim potencijalom koji pruža aerodrom u Pribislavcu.

– Mnogo je ljudi zainteresiranih za cikloturizam u Međimurju, osobito turisti iz Njemačke, Austrije, Mađarske i Slovenije, koji bi voljeli dolaziti u naš kraj malim privatnim zrakoplovima, a onda nastaviti dalje biciklom, do Toplica Sv. Martin, međimurskom vinskom cestom ili drugim dijelovima Međimurja. Zahvaljujući podršci Županije i lokalne samouprave, na dobrom smo tragu i radimo na svemu spomenutome.

Međimursko nebo nekad je bilo otvoreno padobrancima, trenutno se radi na nabavci zrakoplova za tu namjenu, pa će i oni koristiti dio neba nad našom „ledinom“. Za jači razvoj aerodroma, ozbiljno se razmišlja o i pokušava naći način financiranja izgradnje asfaltne piste.

Što se tiče velikog aeromitinga u nedjelju, 10. lipnja, on će predstavljati finale aktivnosti Aerokluba, od kojih će neke započeti već u petak. Naime, 8. lipnja imat ćete jedinstvenu priliku sjesti u Galeb G-2, mlazni borbeni zrakoplov koji je prvi u bivšoj državi ušao u serijsku proizvodnju. Galeb je imao i naprednije nasljednike (G-4, J21-Jastreb, J-22 Orao), međutim, G-2 ostaje u sjećanju kao zrakoplov koji je podigao tehnološku ljestvicu u razvoju zrakoplovstva na ovim prostorima. U dogovoru s pilotom, Aeroklub Međimurje vam pruža priliku da osjetite adrenalin u letu mlaznim borbenim zrakoplovom. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj 098/971-6106 (Siniša).

Program će voditi i pratiti provjerena ekipa koja je to činila i prošle godine: voditelj Alen Železnjak uz pomoć Alena Horvata te dvojac za miks-pultom, Zoran Rodi (audio), i Marko Tenšić (video)

Dan poslije, u subotu, 9. lipnja, na aerodromu će se održati Dan otvorenih vrata za posjetitelje. Oni će, uz stručno vodstvo, imati priliku razgledati aerodrom i zrakoplove te prisustvovati prezentaciji Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i kampanji “Postani i ti vojni pilot”. Osim toga, održat će se i modelarska radionica za djecu u dobi od pet do petnaest godina. Djeca će moći izrađivati jednostavne modele jedrilica uz stručno vodstvo članova Aerokluba i pomoć roditelja.

Dječji vrtić Belica u posjetu aerodromu u Pribislavcu

Mališani iz Dječjega vrtića Maslačak Mursko Središće također su posjetila aerodrom

Radionica je besplatna za sve sudionike, a izrađene modele djeca će ponijeti kući. Radionica će se održavati u nekoliko termina, a roditelji djecu mogu prijaviti na radionicu putem internetskih stranica Aerokluba. Tijekom subote održavat će se i treninzi modelara, a u večernjim satima modelari će imati noćni šou, nakon čega slijedi spektakularni koncert grupe Vigor. Od 20 sati lagano će vas zagrijavati grupa Profeel.

Korak dalje

– Mislim da smo u razvoju programa Airshowa ove godine otišli još korak dalje u odnosu na prošlu. Osim domaće akrobatske skupine Krila Oluje, valja spomenuti i skupine Baltic Bees iz Latvije, Team Raven iz Engleske i skupinu Flying Bulls. Što se tiče zrakoplova, bit će i nekih koji se rjeđe vide. Publika će definitivno uživati u tipovima P-38, P-47, Corsair, helikopteru Kiowa Warrior Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Air Tractoru Fire Boss, Eurocopteru i Canadairu te preletu MIG-a 21. Od zvučnih imena posjetit će nas Zoltan Vereš.

Naglašavam da publiku očekuju bogata gastronomska ponuda i hladno piće u izobilju, kao i ponuda raznih sadržaja za djecu – kaže predsjednik Železnjak. Airshow 2018. u Pribislavcu održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. U nedjelju će se zbog manifestacije postaviti posebna regulacija prometa. Poljski putovi s pribislavske i beličke strane bit će zatvoreni zbog sigurnosnih razloga.

Na aerodromu će biti označena parkirališta, a na internetskoj stranici Aerokluba mjesta za parkiranje na kojima će se prodavati ulaznice. Program će voditi i pratiti provjerena ekipa koja je to činila i prošle godine: voditelj Alen Železnjak uz pomoć Alena Horvata, te dvojac za miks-pultom, Zoran Rodi (audio), i Marko Tenšić (video).

– Cilj Airshowa je popularizacija zrakoplovstva i svega povezanoga s njime, a sve u svrhu privlačenja mladih snaga i entuzijasta svih uzrasta. Naš Aeroklub već godinama posjećuju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Željeli bismo jednog dana proširiti djelatnost naše Škole letenja. Aeroklub ima ogromni potencijal, samo moramo raditi na njegovu razvoju zajedno, zbog čega se nadam da ćemo i dalje zadržati podršku lokalne zajednice i Županije – zaključuje Železnjak.

Čini se da dobar rad s djecom i mladima potvrđuje i Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je na nedavnoj sjednici Upravnog odbora spomenute udruge dodijeljena Aeroklubu Međimurje. U obrazloženju se navodi da se Aeroklub nagrađuje za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te kontinuirani rad i zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u području zrakoplovnog modelarstva, kao i za organizaciju radionica i javnih događanja.

Pridružite se Airshowu 2018. u nedjelju i postanite dijelom uzbudljivog adrenalinskog popodneva! Prva stavka programa, RC model BO-105, na repertoaru je u 12 sati i 52 minute, dok Galeba G-2 možete očekivati u 13 sati.

Međimurje

Novi projekt Međimurske županije: poticati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija kao Europska regija sporta u 2022. godini predstavila je novi projekt pod nazivom „No Boundaries“.

Projektom se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su slovenska Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. Sam projekt vrijedan je 200.000 eura, a financiran je iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events.

– Ideja za projekt javila se u godini kada je Međimurska županija nosila titulu Europske regije sporta jer smo prepoznali nedostatak sportskih aktivnosti prilagođenih osobama s invaliditetom. U Međimurskoj županiji živi gotovo 15 posto stanovništva s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta te je tim ljudima vrlo često onemogućeno sudjelovanje u društvenim i sportskim aktivnostima – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić na početnoj konferenciji projekta održanoj u Riznici Međimurja.

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

Inovacija

Župan Matija Posavec rekao je da će ovaj projekt postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji te da će dodatno ojačati vezu s udrugama osoba s invaliditetom.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom, u čemu projektni partneri iz mađarske Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton već imaju iskustva.

S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost.

– Sport za osobe s invaliditetom znači i rehabilitaciju jer, između ostalog, jača njihovu životnu snagu. U Općini Lendava osobe s invaliditetom aktivni su članovi mnogih sportskih klubova s ciljem održavanja svoje zdravstvene i tjelesne kondicije, čime se postiže veća samostalnost i samostalnost osobe s invaliditetom u integraciji u životnu zajednicu. Njihovu aktivnost želimo još snažnije potaknuti na svim razinama te im osigurati odgovarajuće sadržaje i infrastrukturu – pojasnila je direktorica Zavoda za turizam i razvoj Lendava Martina Bukovec.

Niz aktivnosti

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom svih dobnih skupina – djeca, odrasli i starije osobe. Međimurska županija u projekt je uključila organizacije civilnog društva s područja Međimurske županije koje okupljaju osobe s invaliditetom, čiji su predstavnici istaknuli potrebu za sportskim sadržajima i aktivnostima za svoje ciljane skupine te njihovu veliku želju za sudjelovanjem.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a korisnici projekta su 30 volontera i 120 osoba s invaliditetom uključenih u sportska događanja.

U projekt će biti uključeni vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, a za rad u sportu s osobama s invaliditetom bit će obučeni i volonteri.

– Želimo što više osoba s invaliditetom, posebice djece uključiti u sportske aktivnosti te vjerujem da ćemo putem projekta povećati inkluziju osoba s invaliditetom u sportu – istaknula je izvršna direktorica Udruge za autizam „Pogled“ Jasenka Martinčević.

Projektne aktivnosti započet će 1. veljače 2023. godine, a trajat će 18 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Pribislavec: načelnik Ladić održao prijam za uspješne sportaše s područja Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić održao je svečani prijam za uspješne sportaše Taru Lesjak, Maura Gajnika, Ervina Šoltića i Josipa Francki Novaka.

Karatist Mauro Gajnik trenira u Karate centru Šenkovec, a državni je prvak u kategoriji učeničkih kata. Karatist Ervin Šoltić član je Karate kluba Globus i može se pohvaliti titulama državnog prvaka, svjetskog prvaka u konkurenciji boraca do 14 godina i kategoriji iznad 55 kilograma. Također, Ervin je doprvak Balkana i osvajač zlatne medalje na nedavnom Grand Prix turniru u Samoboru.

Karatistica Tara Lesjak je pak članica Karate kluba Međimurje. Može se pohvaliti zlatnim medaljama s Međimurje Opena i međunarodnog turnira u Maloj Subotici, a srebrne i brončane medalje osvajala je još na turnirima u Čakovcu, Varaždinu, Sisku te na državnom prvenstvu. Josip Francki Novak član je Hrvatskog saveza za obaranja ruku te iza sebe ima državni i europski naslov prvaka, dok na svjetskoj ljestvici zauzima visoko treće mjesto.

– Općina Pribislavec nastojat će poticati svoje izvanredne sportaše, a uz izdvajanja za sport pomažu se i sportaši pojedinci koji ostvaruju vrhunske rezultate. Iznimno sam ponosan što postoje djeca s velikom predanošću sportu te mi je izuzetno drago da mogu ugostiti takve vrhunske sportaše. Zahvalan samo da svojim postignućima promoviraju sport, ali i našu Općinu – rekao je načelnik Matija Ladić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje