Povežite se s nama

Međimurje

Zlatko Železnjak: “Ciljevi Aerokluba Međimurje su privlačenje mladih i razvoj turizma!”

Objavljeno:

- dana

Ovog vikenda međimursko nebo preplavit će tutnjava i grmljavina metalnih nebeskih ptica, „suvremenih Ikara“ iz Hrvatske i susjednih zemalja! U organizaciji Aerokluba Međimurje, na aerodromu kod Pribislavca održat će se Airshow 2018.

Organizatori su se pobrinuli za raznolik program koji će, osim atraktivnih letova i preleta te nastupa akrobatskih skupina, uključivati i bogatu gastronomsku i glazbenu ponudu.

Aeroklub Međimurje prošle je godine proslavio 70. obljetnicu osnutka. Trenutno je u fazi procvata, u kojoj se mnogi članovi zalažu za proširivanje djelatnosti i rješavanje problema koji zrakoplovne entuzijaste muče već godinama. Velik poticaj tomu dao je sadašnji predsjednik Aerokluba Zlatko Železnjak, čija energičnost doprinosi pozitivnim rezultatima otkad je stupio na čelo Kluba prije tri godine:

Poslovni model

– Doista se trudimo i pokušavamo izvući maksimum iz svega što aerodrom u Pribislavcu i Aeroklub kao udruga tehničke kulture mogu ponuditi. Uspjeli smo, uz pomoć lokalne samouprave, riješiti prostorni plan i dio komunalne infrastrukture. Željeli bismo oblikovati poslovni model prema kojem bismo i privukli zainteresirane investitore te ponudili razne sadržaje s jedne strane i dalje razvijali djelatnosti kojima se Udruga bavi s druge strane.

“Cilj Airshowa je popularizacija zrakoplovstva i svega povezanoga, ali najinteresantnija stavka nam je privlačenje mladih snaga i entuzijasta. Naš Aeroklub posjećuju djeca predškolskog i školskog uzrasta.” -Zlatko Železnjak, predsjednik Aerokluba

Imamo puno zainteresiranih investitora koji bi ovdje htjeli napraviti hangar, što za privatne potrebe, što za otvaranje tvrtki. Jedna tvrtka ovdje već radi „pod našim krovom“, ali u planu je da se napravi i hangar za njihove potrebe. Radi se o tvrtki koja servisira zrakoplove generalne avijacije, Pan Aero Servisi iz Ludbrega. Htjeli bismo razvijati i Školu letenja, dovesti je na višu razinu koja bi, naravno, bila u skladu i s europskom regulativom.

Osobito nam je zanimljiv jedan potencijalni ulagač koji bi se u sklopu prostora aerodroma želio baviti proizvodnjom dijelova i uređaja za zrakoplove, te svega vezanog uz zrakoplovstvo.

Šira slika razvoja Aerokluba povezana je s velikim turističkim potencijalom koji pruža aerodrom u Pribislavcu.

– Mnogo je ljudi zainteresiranih za cikloturizam u Međimurju, osobito turisti iz Njemačke, Austrije, Mađarske i Slovenije, koji bi voljeli dolaziti u naš kraj malim privatnim zrakoplovima, a onda nastaviti dalje biciklom, do Toplica Sv. Martin, međimurskom vinskom cestom ili drugim dijelovima Međimurja. Zahvaljujući podršci Županije i lokalne samouprave, na dobrom smo tragu i radimo na svemu spomenutome.

Međimursko nebo nekad je bilo otvoreno padobrancima, trenutno se radi na nabavci zrakoplova za tu namjenu, pa će i oni koristiti dio neba nad našom „ledinom“. Za jači razvoj aerodroma, ozbiljno se razmišlja o i pokušava naći način financiranja izgradnje asfaltne piste.

Što se tiče velikog aeromitinga u nedjelju, 10. lipnja, on će predstavljati finale aktivnosti Aerokluba, od kojih će neke započeti već u petak. Naime, 8. lipnja imat ćete jedinstvenu priliku sjesti u Galeb G-2, mlazni borbeni zrakoplov koji je prvi u bivšoj državi ušao u serijsku proizvodnju. Galeb je imao i naprednije nasljednike (G-4, J21-Jastreb, J-22 Orao), međutim, G-2 ostaje u sjećanju kao zrakoplov koji je podigao tehnološku ljestvicu u razvoju zrakoplovstva na ovim prostorima. U dogovoru s pilotom, Aeroklub Međimurje vam pruža priliku da osjetite adrenalin u letu mlaznim borbenim zrakoplovom. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj 098/971-6106 (Siniša).

Program će voditi i pratiti provjerena ekipa koja je to činila i prošle godine: voditelj Alen Železnjak uz pomoć Alena Horvata te dvojac za miks-pultom, Zoran Rodi (audio), i Marko Tenšić (video)

Dan poslije, u subotu, 9. lipnja, na aerodromu će se održati Dan otvorenih vrata za posjetitelje. Oni će, uz stručno vodstvo, imati priliku razgledati aerodrom i zrakoplove te prisustvovati prezentaciji Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i kampanji “Postani i ti vojni pilot”. Osim toga, održat će se i modelarska radionica za djecu u dobi od pet do petnaest godina. Djeca će moći izrađivati jednostavne modele jedrilica uz stručno vodstvo članova Aerokluba i pomoć roditelja.

Dječji vrtić Belica u posjetu aerodromu u Pribislavcu

Mališani iz Dječjega vrtića Maslačak Mursko Središće također su posjetila aerodrom

Radionica je besplatna za sve sudionike, a izrađene modele djeca će ponijeti kući. Radionica će se održavati u nekoliko termina, a roditelji djecu mogu prijaviti na radionicu putem internetskih stranica Aerokluba. Tijekom subote održavat će se i treninzi modelara, a u večernjim satima modelari će imati noćni šou, nakon čega slijedi spektakularni koncert grupe Vigor. Od 20 sati lagano će vas zagrijavati grupa Profeel.

Korak dalje

– Mislim da smo u razvoju programa Airshowa ove godine otišli još korak dalje u odnosu na prošlu. Osim domaće akrobatske skupine Krila Oluje, valja spomenuti i skupine Baltic Bees iz Latvije, Team Raven iz Engleske i skupinu Flying Bulls. Što se tiče zrakoplova, bit će i nekih koji se rjeđe vide. Publika će definitivno uživati u tipovima P-38, P-47, Corsair, helikopteru Kiowa Warrior Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Air Tractoru Fire Boss, Eurocopteru i Canadairu te preletu MIG-a 21. Od zvučnih imena posjetit će nas Zoltan Vereš.

Naglašavam da publiku očekuju bogata gastronomska ponuda i hladno piće u izobilju, kao i ponuda raznih sadržaja za djecu – kaže predsjednik Železnjak. Airshow 2018. u Pribislavcu održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. U nedjelju će se zbog manifestacije postaviti posebna regulacija prometa. Poljski putovi s pribislavske i beličke strane bit će zatvoreni zbog sigurnosnih razloga.

Na aerodromu će biti označena parkirališta, a na internetskoj stranici Aerokluba mjesta za parkiranje na kojima će se prodavati ulaznice. Program će voditi i pratiti provjerena ekipa koja je to činila i prošle godine: voditelj Alen Železnjak uz pomoć Alena Horvata, te dvojac za miks-pultom, Zoran Rodi (audio), i Marko Tenšić (video).

– Cilj Airshowa je popularizacija zrakoplovstva i svega povezanoga s njime, a sve u svrhu privlačenja mladih snaga i entuzijasta svih uzrasta. Naš Aeroklub već godinama posjećuju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Željeli bismo jednog dana proširiti djelatnost naše Škole letenja. Aeroklub ima ogromni potencijal, samo moramo raditi na njegovu razvoju zajedno, zbog čega se nadam da ćemo i dalje zadržati podršku lokalne zajednice i Županije – zaključuje Železnjak.

Čini se da dobar rad s djecom i mladima potvrđuje i Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je na nedavnoj sjednici Upravnog odbora spomenute udruge dodijeljena Aeroklubu Međimurje. U obrazloženju se navodi da se Aeroklub nagrađuje za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te kontinuirani rad i zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u području zrakoplovnog modelarstva, kao i za organizaciju radionica i javnih događanja.

Pridružite se Airshowu 2018. u nedjelju i postanite dijelom uzbudljivog adrenalinskog popodneva! Prva stavka programa, RC model BO-105, na repertoaru je u 12 sati i 52 minute, dok Galeba G-2 možete očekivati u 13 sati.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!