Povežite se s nama

Međimurje

“Agenti 0-7” proglašen najboljim lokalnim EU projektom

Objavljeno:

- dana

NAGRADA

Projekt pod nazivom “Agenti 0-7” koji je osmislila i provela Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) proglašen je najboljim EU projektom na lokalnoj razini.

Priznanje udruzi i projektu dodijeljeno je u sklopu informativno-obrazovnog događaja “Tjedan EU fondova” koji je prošloga tjedna u Zagrebu organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Događanje je otvorio premijer Andrej Plenković, a nagradu je u ime udruge preuzela predsjednica Silvija Pucko.
Nagrađeni projekt proveden je tijekom 2015. i 2016. godine, a njegov cilj je bio ojačati kapacitete triju partnerskih udruga za pružanje različitih socijalnih usluga, poput dijagnostike i rehabilitacije za djecu s teškoćama u razvoju te savjetovanje i psihološku skrb za njihove roditelje i povezivanje udruga s područja Međimurske i Virovitičko-podravske županije.

Zahvaljući projektu osnovani su info-centar i uredski prostor te su organizirane igraonica i savjetovalište. Ojačane su organizacijske strukture udruge i stručne kompetencije djelatnika u području rane intervencije te su pokrenuti razni modeli promoviranja rane intervencije. Rad udruge financira se i iz proračuna Međimurske županije pa je župan Matija Posavec čestitao MURID-ovcima naglasivši kako je još jednom Međimurska županija pokazala svoju spremnost u apliciranju i provođenju EU projekata.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Nedavno predstavljeni „Rječnik govora Kotoribe“ čuva jezično blago toga kraja Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

U subotu, 9. rujna 2023. godine, u Kotoribi je u večernjim satima održana promocija knjige „Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i prof. dr. sc. Đure Blažeke.

Ovaj Rječnik je svojevrstan povijesni dokument za Kotoribu koji sadrži jezično blago ovog kraja Međimurja.

Još 2017. godine Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, proglasilo je kotoripsku skupinu govora nematerijalnim kulturnim dobrom koje je potrebno očuvati za buduće naraštaje, a ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost projekta i dodijelilo sredstva za njegovu finalizaciju.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, saborska zastupnica Andreja Marić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik nakladnika – Ogranka Matice hrvatske Čakovec – Zoran Turk, doktorica znanosti iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Kurtović Budja i mnogi drugi. Naslovnicu „Rječnika govora Kotoribe“ oslikala je Josipa Dornik.

Među ostalim, na nedavno održanu promociju „Rječnika govora Kotoribe“ osvrnuo se župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba, održanoj 15. rujna.

– Upućujem pohvale učiteljici hrvatskog jezika Ani Jauk koja je posljednjih 15 godina marljivo skupljala materijal za ovaj rječnik, želim joj zahvaliti na čuvanju naše tradicije, kulture i baštine. Ovim rječnikom ne ponosi se samo Kotoriba već i cijelo Međimurje – istaknuo je župan.

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje