Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu akcija dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za Zakladu Ana Rukavina

Objavljeno:

- dana

UKLJUČITE SE I VI

U Varaždinu će se se u subotu, 18. ožujka održati akcija dobrovoljnog darivanja uzoraka krvi za tipizaciju. Ovu akciju zajednički organiziraju Rotaract klub Varaždin u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina.

Radi se o akciji u kojoj se građani popunjavanjem pristupnice i donacijom uzorka svoje krvi upisuju u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te postaju potencijalni darivatelji koštane srži koja može spasiti život oboljelima od teških bolesti poput leukemije.

Akcija će se u Varaždinu održati od 10 do 12 sati na varaždinskom Korzu i bit će 325. takva akcija od početka rada Zaklade Ana Rukavina te šesta u Varaždinu. Akciji mogu pristupiti svi građani u dobi od 18 do 40 godina.

Inače, suradnja Zaklade i Rotaract kluba počela je 2012. godine, a održava se povodom obilježavanja Svjetskog rotaract tjedna. Rotaract klub Varaždin je organizacija mladih koja je dosad održala brojne humanitarne projekte, od kojih valja izdvojiti prikupljanje knjiga za knjižnicu Doma za starije i nemoćne Varaždin te Božićnu košaricu kojom su se prikupljale namirnice za socijalno ugrožene obitelji.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje