Povežite se s nama

U fokusu

Akrobatski piloti Krila oluje “okušali” nebo iznad Varaždina

Objavljeno:

- dana

Varaždinski aeromiting – Stigli akrobati Krila oluje

 Akrobatska grupa Krila Oluje sletjela je poslijepodne na varaždinski aerodrom.

 

Za program s kojim će nastupiti Krila oluje su nedavno osvojila prvu nagradu na najvećem svjetskom mitingu vojnog zrakoplovstva – Air tattoo, koji je održan u zračnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji.

Piloti akrogrupe u šest će aviona Pilatus PC-9M  svoj atraktivni program izvesti u subotu u 17 sati i 30 minuta. Tijekom programa koji će trajati 24 minute na varaždinskom nebu Krila Oluje će demonstrirati 23 elementa, među kojima će biti i novi – kovit u paru, što je posebno zahtjevan i opasan manevar.

Krila Oluje redovni su sudionik varaždinskog aeromitinga, a program s kojim će nastupiti nedavno su osvojili prvu nagradu na najvećem svjetskom mitingu vojnog zrakoplovstva – Air tattoo, koji je održan u zračnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji.

Redovni gosti aeromitinga

– Ovo je već peto gostovanje Krila Oluje na varaždinskom aeromitingu. Dakle, nismo propustili ni jednu priliku da nastupimo u Varaždinu, jer je stvarno užitak doći na ovaj aeromiting, zapravo jedini u našoj zemlji koji ima kontinuitet i profesionalnu organizaciju koja podsjeća na aeromitinge izvan Hrvatske – istaknuo je pukovnik Damir Barišić, vođa ove akrogrupe, čiji će nastup biti jedan od vrhunaca ovogodišnjeg međunarodnog aeromitinga u Varaždinu.

Nakon slijetanja na varaždinski aerodrom dobrodošlicu pilotima akrobatske grupe Krila Oluje zaželjeli su brigadni general Zdravko Jakop, pomoćnik ministra obrane, Dubravka Biberdžić, predsjednica Skupštine Varaždinske županije, saborski zastupnik Mario Habek, te predstavnici Aerokluba Varaždin i sponzora ove međunarodne priredbe.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje