Povežite se s nama

U fokusu

Direktor šef ogranka SDP-a, a tajnica – Suzana Radelić!?

Objavljeno:

- dana

AQUATEHNIKA

Nazovete li na telefon direktora varaždinske Aquatehnike Gordana Novaka, koji je i predsjednik biškupečkog ogranka SDP-a, javit će vam se Suzana Radelić. Supruga predsjednika varaždinskog SDP-a i zamjenika dogradonačelnika Varaždina, naime, tajnica je direktora tvrtke kćeri Varkoma.

Novak je bivši predsjednik nadzornog odbora Varkoma koji će ostati zapamćen po tome što je otpremninu u javnom komunalnom poduzeću proglasio poslovnom tajnom, a što se pokazalo potpuno promašenim. Međutim, to mi nije uopće naštetilo poslovnoj karijeri. Dapače. Dobio je čelno mjesto u Aquatehnici, što mu je prvo rukovoditeljsko iskustvo. Nasuprot tome, Suzana Radelić ima tajničkog iskustva. Naime, radila je kao tajnica u tvrtki Cognor Vetting Stahlhandel sa sjedištem u Ulici Vilka Novaka koja je krajem prošle godine postala dio Mechel Grupu i promijenila ime u Mechel Service Stahlhandel Veting. U ovoj tvrtka koja se bavi trgovinom metalima na veliko i malo, radila i kolegica Vjerana Radelića, dogradonačelnica Natalija Martinčević.

Unatoč brojnim e-mailovima i pozivima nismo dobili niti jedan odgovor

Mechel Service Stahlhandel Veting prije mjesec i pol ostao je na tridesetak zaposlenika, a Suzana Radelić prešla je u Aquatehniku. Riječ je o tvrtki u Varkomovom vlasništvu koja se, prema podacima s internetskih stranica, bavi gradnjom cjevovoda za tekućine i plinove, a registrirana je za cijeli niz poslova – od građevinskih, preko održavanja cesta, trgovine, zaštite okoliša… Bavi se inženjeringom na području hidrogradnje, prvenstveno izgradnjom vodovoda i kanalizacije, a registrirana je i za djelatnosti usluga građevinskim strojevima i vozilima, kupnjom i prodajom robe te nadzorom nad građenjem.

Je li slučajno da takvo poduzeće vodi predsjednik jednog od varaždinskih ogranka SDP-a, a tajničke mu poslove obavlja supruga njegovog stranačkog čelnika? Jesu li kod njihovog zapošljavanja poštovani zakoni među kojima i Zakon o sprječavanju sukoba interesa, budući da je supruga dogradonačelnika dobila posao u poduzeću čiji je vlasnik gradska tvrtka? Jesu li uopće raspisani natječaji? Kakvi su im ugovori o radu?

S burze u fotelju

Odgovoren na ta, kao i na još neka pitanja, potražili smo najprije u Aquatehnici. Predsjednik tvrtkinog Nadzornog odbora je Robert Mukić, dok su članovi Mario Sambolec, Zdravko Cindori, Davor Skroza i Vladimir Čvrk. Premda smo u desetak dana putem elektroničke pošte poslali nekoliko upita predsjedniku Nadzornog odbora, kao i direktoru Novaku, nismo dobili baš nikakve odgovore na pitanje jesu li i gdje objavljeni natječaji, kakav je bio odaziv kandidata, kakvi su se uvjeti tražili te što je “presudilo” u korist predsjednika biškupečkog ogranka varaždinskog SDP-a i supruge dogradonačelnika Vjerana Radelića koji je također imao zanimljivu poslovnu karijeru. Naime, od komercijaliste u Varteksovom Levi’su prebacio se u komercijaliste osiguravajućih društava.

U jednom je dogurao do voditelja poslovnice, a u drugom do voditelja podružnice, da bi se zatim bio član uprave tvrtke MP INVEST. I tada se dogodio preokret: Radelić je završio na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali mu je ubrzo krenulo u politici: nakon pobjede na unutarstranačkim izborima postao je i zamjenik varaždinskoga gradonačelnika. Rječito to govori da nezaposleni ne trebaju gubiti nadu. Ili?

Radelić, koji je iznimno savjestan kada su u pitanju stranačke članarine, čini se da malo manje savjesti pokazuje kad je u pitanju zapošljavanje bliskih mu osoba. A da se oko toga ima što objasniti, upućuje i njegova imovinska kartica iz 2011. godine. U rubrici o bračnom drugu dužnosnika navedena su bruto primanja od 313.240,00 kuna, odnosno 198.306 kuna neto ili više od 16 tisuća mjesečno. Je li Suzana Radelić prešla u gradsku tvrtku zbog još bolje plaće ili nečeg drugog? U imovinskoj kartici zamjenika varaždinskoga gradonačelnika također piše da posjeduje kuću s okućnicom u Varaždinu, veličine 750 četvornih metara, tržišne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna koju je stekao radom, kao i stan od 63 “kvadrata” te vikendicu i vinograd koje je stekao nasljedstvom. Na računu u banci ima 70 tisuća eura…

Budući da nam nitko od upitanih ne želi odgovoriti na naša pitanja – čak niti na pitanje radi li Suzana Radelić uopće u Aquatehnici – ovim putem pozivamo da nam se jave sve osobe koje znaju bilo što o spomenutom, a posebice ako su čule ili su se javile na spomenute natječaje.

Radelić isključio – Radelić vraća!?

Radelić, koji pred unutarstranačke izbore zbog neplaćanja članarine kao pijune uklanja čak i one koji su u SDP-u dulje nego što on ima godina, ovih je dana povukao, prema stranačkom statutu, nezakonit potez. Dio članova koji su platili članarinu vraća u stranku putem raspuštenog (!) Gradskog odbora, iako jedino pravo na takvo što ima samo Statutarna komisija. Posljedica je to javnog preispitivanja njegove odluke o izbacivanju neplatiša donesene još u srpnju nakon čega su, prema unutarstranačkim izvorima, njemu skloni članovi bili obaviješteni o brisanju iz članstva uoči izbora ukoliko ne plate članarinu. Da je uistinu riječ o čistki nepodobnih unutar varaždinskog SDP-a uoči izbora 5. listopada govori i to da nikome drugome takvo što nije dosada palo na pamet, pa ni županijskom SDP-u koji je u slučaju izbacivanja neurednih platiša pao na petinu sadašnjeg broja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje