Povežite se s nama

U fokusu

Dokumenti ne lažu: Habuš već tri godine obmanjuje

Objavljeno:

- dana

Bale će još mjesecima trunuti u Brezju

Četiri godine varaždinski gradonačelnik Goran Habuš tvrdi da će zbrinuti bale smeća. Iako se u to već dugo sumnja, prošli tjedan je postalo jasno da od toga neće biti ništa: bale će još mjesecima ostati u Brezju, a Varaždinci bi mogli biti oštećeni za više od 100 milijuna kuna. Odgovornost za to leži upravo na Habušu i njegovim suradnicima.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller i ministar Mihael Zmajlović prošli su tjedan napokon javno iznijeli ono o čemu su (pre)dugo šutjeli: Gradu Varaždinu ne mogu odobriti 70 milijuna kuna za zbrinjavanje bala na temelju koncesije iz ožujka 2013. godine, jer predviđa da se otpad iz Varaždina samo “preseli” na drugo odlagalište u Davoru.

O tome je Fond obavijestio Grad još u studenome 2013. godine!

”Mulja”, a optužuje

Od tada pa do prošlog tjedna Habuš pred Gradsko vijeće nije uputio prijedlog o poništavanju koncesije. Umjesto toga, Fondu je prije 20-ak dana uputio zahtjev za sufinanciranje koji se i dalje temelji na koncesiji dodijeljenoj Cezaru, Eko-Flor Plusu i Komunalcu Davor. Razlika je u tome što je Grad ovaj put dostavio i Plan zbrinjavanja baliranog otpada, koji – kao što smo upozoravali – nije u skladu s dodijeljenom koncesijom. Odlaganje se predviđa za trećinu bala, dok se za čak dvije trećine otpada predviđa mehaničko-biološka obrada. Fond je prvo 29. rujna, pa ponovno prošli tjedan, 14. listopada, upozorio da su ionako spornu koncesiju sada uspjeli i izmijeniti, što zakonom također nije dopušteno!

Iz tog dopisa su Habuš i njegovi suradnici očito shvatili da Fond i Ministarstvo ni uoči izbora neće prihvatiti nezakonita rješenja. Dan kasnije, u četvrtak, Habuš se u društvu članova HNS-a, djelatnika gradske uprave i tvrtki te nekoliko građana uputio na prosvjed u Zagreb. Tamo je poručio da ih „Ministarstvo i Fond zavlače već pune dvije i pol godine“. U petak je otišao korak dalje.

– Ministar Zmajlović i direktor Fonda Müller godinama su nas i javnost obmanjivali svojim izjavama. Ako će biti potrebno, krenut ćemo u pravnu bitku da se dokaže tko je u pravu – istaknuo je i ustvrdio da Zmajlović ne može tvrditi da je „koncesija nezakonita“.

Bez dozvola

Tko obmanjuje javnost? Prouči li se prepiska između Grada, Fonda i Ministarstva od 2013. godine do prošlog tjedna, dolazi se do samo jednog zaključka: Habuš je taj koji već tri godine obmanjuje javnost. I ne samo to. Očitovanja koja je Grad dobivao od Fonda i Ministarstva nisu dana na uvid gradskim vijećnicima. Nisu dobili čak ni važan dokument od 20. svibnja 2014. godine upućen predsjedniku Gradskog vijeća. Riječ je o očitovanju Ministarstva o koncesiji, za koje je Habuš prošli tjedan izjavio da ga nisu dobili.

U očitovanju je navedeno da Cezar, Eko-Flor Plus i Komunalac Davor ne raspolažu potrebnim dozvolama za gospodarenje otpadom, a nemaju ni potrebne kapacitete da bi zbrinuli bale. „Mišljenja smo da se u navedenom slučaju nije niti mogla dodijeliti koncesija s obzirom da se ne radi o komunalnoj djelatnosti (…), već je u pitanju izvršenje inspekcijskog rješenja (…) kojim je naloženo uklanjanje predmetnih bala s lokacije Brezje te se isto treba izvršiti putem treće osobe“, piše u očitovanju Samostalne službe za pravne poslove.

Istaknuli su da su mišljenja da se koncesijski ugovor niti ne može sklopiti, jer su protekli svi rokovi. Međutim, vijećnici o tome nikada nisu raspravljali.
Kao da to nije bilo dovoljno, Grad je prošli mjesec, 30. rujna, zatražio mišljenje Ministarstva financija o tome mogu li izmijeniti Ugovor o koncesiji koji još nije ni potpisan!

Ako je suditi po tome što je napisao, ministar financija Boris Lalovac je bio šokiran Habuševim navodima. Gradonačelnik se, naime, požalio da Grad koncesijski ugovor nije potpisao „poradi financijskih pitanja i nedovoljno osiguranih sredstava u proračunu“.

„Prije svega naglašavamo kako je Grad Varaždin prije same dodjele koncesije, odnosno pripremnih radnji za dodjelu, nužno trebao osigurati sredstva u proračunu Grada“, jasan je bio Lalovac u očitovanju od 5. listopada.

Habuš je pojasnio da bi znatno proširili opseg koncesije (bale se ne bi samo odlagale, nego i prethodno obradile) zbog „usklađenja koncesionara s novim zakonskim propisima“, pa ga je zanimalo bi li to bila bitna izmjena nesklopljenog ugovora. „Ugovor o koncesiji mora biti sastavljen u skladu s dokumentacijom za nadmetanje (…), odabranom ponudom te odlukom o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja. Sukladno tome, davatelj koncesije je dužan odredbama sklopljenog ugovora pratiti ono što je određeno kroz postupak koncesije“, odgovorio je ministar financija.

Nije htio ni obećati

Habuša je uputio i na Državno odvjetništvo! „Iz svega navedenoga i činjenice da do danas nije sklopljen ugovor, Ministarstvu financija nije posve razvidno kako se navedeni slučaj – koji ima jasne ekonomske implikacije u svezi javne usluge – nije proveo unatoč proteku od gotovo tri godine. Stoga upućujemo Grad Varaždin da pažljivo sagleda sva buduća činjenja i postupanja s nadležnim resornim ministarstvom, te po potrebi s Državnim odvjetništvom, a poradi pravne sigurnosti primjene posebnog zakona u odnosu na krovni Zakon o koncesijama“, poručio je Lalovac.

Habuš nije odustao od koncesije ni nakon toga, pa čak niti nakon prošlotjedne „primamljive“ ponude iz Fonda. – Gradonačelniku smo 14. listopada poslali prijedlog Upravnog odbora Fonda o načinu financiranja i uputili ga da podnese novi zahtjev u kojemu će barem obećati da će provesti novi javni postupak. Znači, ne da ga sada provede, nego da samo navede da će provesti i stornirati odluku o odabiru koncesionara – otkrio je direktor Fonda Müller prošli tjedan u Ludbregu.

I dok su dokumenti napokon otkrili što se uistinu događalo protekle tri godine, ostaje pitanje: zašto Habuš uporno inzistira na koncesiji? Je li riječ pogodovanju, štiti li nekoga ili ne želi konačnu potvrdu da je bivši gradonačelnik Ivan Čehok, koji je zbog smeća bio i u pritvoru, imao rješenje za bale?

“Prokockao” milijune 

Ne samo da aktualni gradonačelnik Habuš nije uspio osigurati 70 milijuna kuna za zbrinjavanje baliranog otpada, nego je uspio „prokockati“ novac osiguran 2010. godine. Bivši gradonačelnik Čehok je te godine potpisao ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i njime osigurao 34,6 milijuna kuna za zbrinjavanje 70.000 tona baliranog otpada mehaničko-biološkom obradom. Danas je u Brezju oko 130.000 tona bala, za sanaciju je potrebno više od 100 milijuna kuna, Fond je raskinuo ugovor iz 2010. i sada nije osigurana ni kuna sufinanciranja.

Podsjetimo, otpad se u Brezju počeo balirati 2005. godine, a inspekcija je 2007. donijela rješenje da se hitno ukloni. Godinu dana kasnije su Varkom i tadašnji T7 Vis sklopili Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada. Kao što je poznato, Čehok je sredinom 2011. uhićen, a na vlast je krajem te godine došao Habuš. Početkom 2012. s probnim radom je počela MBO tvornica, koja je tada bila u vlasništvu T7 Visa, ali je Habuš odbio postupiti po interventnom ugovoru tvrdeći da ne može jer je predmet kaznenog postupka. Te godine je raspisao koncesijski natječaj za zbrinjavanje bala koji se pokazao kao fatalan: nije se tražila obrada otpada, nego odlaganje ili spaljivanje, što je niži rang gospodarenja otpadom. Na natječaj se javio i T7 Vis, ali su uvjeti natječaja bili tako postavljeni da nije mogao konkurirati mehaničko-biološkom obradom, jer je skuplja od „običnog“ odlaganja otpada. Prošli mjesec Habuš se u Planu zbrinjavanja bala „vratio“ MBO-u koji je 2012. odbacio. Je li uvjet o prethodnoj obradi otpada iz koncesijskog natječaja bio izostavljen slučajno ili namjerno?

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje