Povežite se s nama

U fokusu

Gradski vrtić vapi za obnovom, u Koprivničkoj je viđen i štakor

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

Gradski Dječji vrtić Varaždin, koji pohađa oko 900 mališana, vapi za obnovom!    

Ovo “staro” pitanje  ponovno je aktualizirano prošli mjesec, kada je Marica Matačić, članica Vijeća VI. mjesnog odbora, na aktualnom satu s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem rekla da je u vrtiću u Koprivničkoj viđen – štakor! 

Kakva je voda ako je u vrtiću postavljen galon?

– O tome je bilo govora i na sastanku na kojem su roditelji upozorili predstavnika gradskog komunalnog odjela Roberta Briškog o tome, no nakon toga ništa nije poduzeto, iako taj vrtić ima i drugih problema. Na krovu vrtića još uvijek se nalaze salonitne ploče koje sadrže azbest, u vrtiću navodno ima problema i sa sanitarnim čvorovima, a pitanje je i što je s vodom iz slavine kada je u vrtiću postavljen galon s vodom – upozorila je Matačić gradonačelnika, koji je poručio da Grad Varaždin vodi brigu o Dječjem vrtiću te da je sigurnost djece prioritet..

 

Galon s vodom u Koprivničkoj je postavljen da si tete mogu pripremiti kavu, objasnila je Ježić

– Mjere deratizacije, dezinskecije i dezinfekcije provode se redovno, dva puta godišnje – rekao je Habuš, a Alema Ježić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koja je također bila na sastanku, navela je da je voda u tom i svim drugim vrtićima zdravstveno ispravna.
– U tom je vrtiću postavljen galon s vodom kako bi si tete mogle pripremiti kavu, s obzirom na to da one ne smiju ulaziti u prostore gdje se priprema hrana – objasnila je Ježić te dodala da je pojava štakora u jasličnoj skupini bila izdvojen slučaj.

Potvrdio je to i mr. Tomislav Hrupački, voditelj Djelatnosti za provođenje deinfekcije, dezinsekcije i deratizacije Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.
– U vrtiću u Koprivničkoj, baš kao i u svim drugim vrtićima i školama, provedene su dvije redovne deratizacije, jesenska i proljetna, s tim da je u Koprivničkoj provedena još jedna interventna po pozivu, jer je primjećen štakor, i to u prosincu prošle godine – doznali smo od Hrupačkog, koji kaže da se deratizacija redovno provodi i u kanalizacijskom sustavu oko tog vrtića i zgradama, te je konkretno za taj vrtić odrađen takozvani cjelokupni higijenski paket, u koji su uključeni i sanitarni pregledi.

Nakon štakora jasno je – vrtići trebaju hitnu obnovu!

Iako je riječ o izdvojenom slučaju, nakon pojave štakora jasno je da se obnova vrtića u Koprivničkoj više ne smije odgađati!

Riječ je o jednom od prvih objekata Dječjeg vrtića Varaždin, izgrađenom prije četiri desetljeća, koji je montažan i koji na krovu ima salonitne ploče koje sadrže azbest. Isto je i s vrtićem u Gortanovoj, no ulaganja su, kako doznajemo, nužna i u drugim objektima gradskog vrtića koji su građeni u razdoblju od 1970. do 1986. godine prema tada dostupnim tehnologijama. 

Fond i Ministarstvo osigurali bi 70 % potrebnog novca, dok bi 30 % osigurao Grad, rekao je Habuš

Grad je taj problem već pokušao riješiti te je 2012. godine napravljena analiza svih objekata Dječjeg vrtića Varaždin. Nakon toga krenulo se u pregovore sa Zagorje-Tehnobetonom te je 2013. godine potpisan Ugovor o energetskom učinku, prema kojem su se trebali energetski obnoviti objekti Dječjeg vrtića Varaždin i I. OŠ Varaždin.
– S obzirom na to da u međuvremenu, zbog situacije sa Zagorje-Tehnobetonom, nije bilo u mogućnosti ispuniti ugovor, on je raskinut i tražilo se novo rješenje. Krenuli smo na prijavu projekta na fondove i natječaje Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prema kojima bi se osiguralo 70 % potrebnog novca, dok bi Grad trebao izdvojiti preostaliih 30 % – rekao je Habuš na Banfici.

Riječ je o modelu pod imenom “Pilot projekt – Energetska obnova zgrada u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tim programom može se dodijeliti do pet milijuna kuna bespovratnih sredstava po pojedinoj prijavi odnosno, u ovom slučaju, do 70 % prihvatljivih troškova projekta.

Priprema se dokumentacija i čeka natječaj 

– U tijeku je priprema Glavnih projekata energetske obnove za sve objekte Dječjeg vrtića Varaždin te I. OŠ. Troškovi izrade dokumentacije iznose oko 150.000 kuna i taj je postupak u tijeku. Ukupni iznos te investicije, koja će se prijaviti na navedeni program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, znat će se tek po završetku izrade glavnih projekata energetske obnove, u sklopu kojih će biti navedena projektantska procjena, a točan iznos znat će se po završetku postupka odabira izvođača radova – pojasnili su u Gradu Varaždinu.

Iako gradonačelnik vjeruje da će dokumentacija biti gotova do ljeta, kada očekuje i raspisivanje natječaja, jasno je da se obnova vrtića neće dogoditi preko noći. Samo da ovaj put projekt i uspije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje