Povežite se s nama

U fokusu

Alen Kišić: Ne možete nekoga kazneno prijaviti, a nakon toga s njim surađivati

Objavljeno:

- dana

UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA

– Drugi krug izbora u Varaždinu je referendum o tome želimo li da naš Grad vodi osoba koja ima potvrđene optužnice da je oštetila proračun u milijunskim iznosima ili to ne želimo – rekao je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina Alen Kišić na današnjoj konferenciji za medije.

Kao jedan od glavnih razloga inzistiranju na referendumu navodi da optužnice koje ima kandidat Ivan Čehok mogu ometati njega i njegov tim u vođenju Grada ako bude izabran za gradonačelnika.

– Takav niz vodi u nestabilnost, u činjenicu da Varaždin može postati grad-slučaj. Već su nas i proteklog tjedna neki nacionalni mediji nazvali grad-slučaj – naveo je Kišić.
Osvrnuo se i na, kaže, određene nestabilnosti i nejasnoće u vođenju Grada koje su počele i prije održavanja drugog kruga izbora.

– Ima onih koji su potpisivali kaznene prijave i dogovarali koalicije iako ne znam kako mogu u ovome trenutku potpisati takve dogovore. Počele su neke nelogičnosti koje u ovome trenutku mogu osuditi, jer ne možete nekome potpisivati kaznene prijave i nakon toga s njim surađivati te zaboraviti na sve što se dogodilo – rekao je Kišić te dodao kao će se on baviti time da Varaždin postane bolji grad.

Naglasio je i da u svojem programu nudi besplatni engleski jezik u vrtićima, uskrsnice za umirovljenike i prijevoz koji će iznositi 30 kuna godišnje.

– Glavni cilj jest bolje obrazovanje za sve. Mislim da sam kroz Županiju, zajedno s timom na čelu sa županom Štromarom, dokazao da itekako znam raditi na tome da obrazovanje bude bolje – dodao je Kišić.

Čestitke Posavcu i Cerovčecu

Na konferenciji su bili i predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek, kandidat za načelnika Općine Klenovnik Slavko Cerovčec i kandidat za načelnika Općine Petrijanec Željko Posavec. Obojica su ostvarili odlične rezultate u prvom krugu izbora te će se u nedjelju boriti za dužnost načelnika. Kišić im je čestitao na ostvarenim rezultatima.

– Vjerujem da je kolega Cerovčec osoba koja svojim iskustvom i dugogodišnjim političkim znanjem može dati novi impuls Općini Klenovnik i osigurati joj bolju budućnost. A kolega Posavec je mlado lice SDP-a. Ima 28 godina, ali je pokazao da je čovjek koji donosi nove ideje i puno toga pozitivnog u politički život Petrijanca – dodao je Kišić.

Predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek rekao je da vjeruje u pobjedu SDP-a u drugome krugu izbora te pozvao je sve građane da svoj glas daju Alenu Kišiću.

– Dosadašnja iskustva s prijašnjih lokalnih izbora pokazala su da kandidati koji imaju veliku prednost nakon prvog kruga, na kraju nisu ostvarili najbolji rezultat, a to je pobjeda. Stoga, ništa nije gotovo – rekao je Habek.

Uvjeren je da da SDP u Općini Petrijanec, nakon dugog niza godina, građanima može ponuditi novog i sposobnog načelnika sa svježim idejama.

– Isto možemo i u Klenovniku. Vrijeme je da SDP pobijedi s gospodinom Cerovčecom koji je također okupio mladu i svježu ekipu – istaknuo je Habek te zaključio da vjeruje da će građani prepoznati ideje koje SDP nudi na ovim izborima.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Varaždinci o uvođenju obveznog vojnog roka: Dva puta sam bio ranjen i svojem djetetu bih noge polomio da ide u rat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije osam mjeseci iz Ministarstva obrane priopćeno je da se ne razmatra ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

Iz Ministarstva obrane RH tada su isticali da je Hrvatski sabor Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. siječnja 2008. obvezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendirano, zamijenio dragovoljnim vojnim osposobljavanjem. Naglasili su da ročnicima koji pristupe dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pristupe Hrvatskoj vojsci omogućuje popuna Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zaokret

U međuvremenu Mario Banožić više nije ministar obrane, a na njegovo mjesto stigao je Ivan Anušić. I sada nakon osam mjeseci ponovno se aktualiziralo pitanje uvođenje obveznog vojnog roka.

Naime, nacionalni mediji imaju informacije da bi od 1. siječnja iduće godine oko 17.000 punoljetnih mladića moglo krenuti na obveznu, plaćenu tromjesečnu vojnu obuku. U radnu knjižicu upisivao bi im se radni staž.

U MORH-u smatraju da bi najbolje bilo da obuka traje tri mjeseca, od čega bi se tijekom prva dva prolazila temeljna vojna obuka, a jedan mjesec mladići bi proveli na specijalističkoj obuci prema svojim afinitetima.

U ta tri mjeseca vojni ročnici učili bi teorijski i praktični dio – od učenja vojnih doktrina do slaganja oružja i pucanja na poligonu.

Bivši ministar obrane Mario Banožić početkom prošle godine povisio je naknade dobrovoljnim ročnicima s 400 na 700 eura mjesečno, a novi ministar planira ih još podići, ako za to bude imao prostora u proračunu. Služenje tromjesečnog obveznog vojnog roka novacima bi ulazilo i u radni staž.

Priziv savjesti

Ovdje se ponovno otvorilo pitanje što s mladima, kojih je bilo oko 70 posto, koji su se 2008. godine pozivali na priziv savjesti pa je vojni rok zamrznut. MORH kaže da ne planira ukidati priziv savjesti, s obzirom na to da je riječ o ustavnoj kategoriji, no planiraju pronaći rješenje u okvirima Ustava kako bi i obveznici koji imaju priziv savjesti prošli neku vrstu obuke.

Njih bi MORH, primjerice, učio kako reagirati u slučajevima katastrofe ili pružiti prvu pomoć. Zasad se pod svaku cijenu želi izbjeći civilno služenje vojnog roka, primjerice rad u domovima za starije i nemoćne ili nešto slično.

Vojni rok ne bi bio obvezan za žene, one bi i dalje dragovoljno služile, a oni koji bi ulazili u sustav morali bi proći specijalistički liječnički pregled te psihološka testiranja. Fizičku spremnost ne moraju imati, stekli bi je na obuci, ona ne bi bila obvezna, samo moraju biti zdravi da mogu izdržati napor, pišu nacionalni mediji.

No, što na uvođenje vojnog roka kažu Varaždinci i Varaždinke.

Milan Magdalenić

– Bio sam u JNA u Srbiji. Koristilo je mladima za poslije. Služio sam 15 mjeseci, a nekad je bilo dobro, a nekad loše. Ta disciplina nije bila previše izražena ako si bio normalan u glavi – ističe Milan Magdalenić.

Korist?

Suprug Danice Herceg služio je JNA-a u Sarajevu.

– S obzirom na trenutnu situaciju u svijetu bilo bi dobro da se mladi osposobe za rukovanje oružjem. Ne daj Bože da do nečega dođe. Mislim da će s ovim mlađim generacijama biti malo teže, budući da im je potrebno više stege – dodala je Herceg.

Danica Herceg

Hrvatsku redovnu vojsku među posljednjima je služio Karlo Čolja.

– Šest mjeseci u Požegi i na Plesu. Nije bilo tako strašno. Dobro bi mlađim generacijama došlo da malo puste mobitele sastrane, da malo vide što je red i disciplina. Sad sam natrag dobio poziv za pričuvu, pa bi po meni bolje bilo da se mlađe regrutiraju, a ne da se nas zove na vježbe i pripravnost – rekao je Čolja koji drži da su tri mjeseca dovoljna da se prođe temeljna obuka.

Karlo Čolja

Za uvođenje obveznog vojnog roka je i Robert Kaniški.

– Apsolutno sam za to, jer ne bi se mladi toliko tukli po ulicama. Ove Bad Blue Boyse sve ih treba poslati u vojsku – rekao je kroz šalu Kaniški.

Robert Kaniški

Zanimljivo mišljenje o uvođenju vojnog roka ima Leon Grgić koji je hrvatski branitelj i dva puta je ranjavan.

Emotivno

– Služio sam JNA-a i bio sam u Gardi. Premijer i predsjednik nisu bili. Bio sam zadnja generacija u JNA-a 90/91. i bio je traumatično. Nisam baš za te priče da se treba čeličiti. Tko hoće neka ide, tko neće ne mora. Dva sam puta bio ranjavan. Svom djetetu bih noge polomio da ide u rat. Na kraju svaki rat završe primirjem. Bogati sklone djecu i podjele kosti. Išao sam u školu sa Srbima, nisam imao s njima problem. To je bio nečiji drugi rat. To nije bio rat od moje generacije, a ako vidite ljude koji su poginuli to su bili oni većinom rođeni od 1963. do 1973. godine. Sada se na uvođenju vojnog roka samo broje politički poeni – ističe hrvatski branitelj.

Leon Grgić

No, drugi hrvatski branitelj, aktivan u braniteljskim udrugama, Ivica Dolenec je za uvođenje vojnog roka.

– Nitko osim Hrvata neće braniti Hrvatsku. Iako smo u NATO savezu neće neki Nijemac doći i braniti Hrvatsku. To moramo sami. Uzdaj se u se i u svoje kljuse – drži Dolenec.

No, što o svemu misle mladi, odnosno srednjoškolci.

– Zanimljivo, ali po meni nije potrebno obvezno uvođenje obveznog vojnog roka. Ima dovoljno discipline i u školi – zaključio je Toni Jezidžić.

Toni Jezidžić

Nastavite čitati

U fokusu

U travnju stižu uvećane mirovine, evo za koliko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konačno je poznat posljednji podatak koji je bio potreban da bi se mogla izračunati stopa usklađivanja mirovina.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnoj bruto plaći za polugodište, a ona iznosi 1.620 eura. Poznato je i da je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju 3,0 posto pa se sada može izračunati i stopa usklađivanja.

Svoj izračun poslao je analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper. On tako kaže da stopa usklađivanja iznosi 4,26 posto, piše portal mirovina.hr.

– Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas, 20. veljače, neto i bruto plaće za prosinac 2023. godine: neto plaća iznosi 1.191 eura, a bruto 1.620 eura. Stopa rasta bruto plaća u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. iznosi 4,8 posto, dok je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju 3,0 posto. Prema tim podacima usklađivanje od 1.1.2024. godine prema omjeru 70:30 iznosi 4,26 posto. Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju sa zaostacima za siječanj i veljaču – objasnio je Štampar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje