Povežite se s nama

U fokusu

Kupovina vijećnika bez imalo stida?:Godinić nekad čvrsto uz HNS i Habuša, a sada podržava Čehoka

Objavljeno:

- dana

OPTUŽIVAO PA OKRENUO KAPUT

Nešto više od tisuću članova Udruge umirovljenika Grada Varaždina u drugom će krugu izbora za gradonačelnika podržati Ivana Čehoka i njegove zamjenike. Ovakva odluka vjerojatno ne bi pobudila takvu pozornost da to na konferenciji za medije nije obznanio Branko Godinić, jedan od autora kaznene prijave protiv Čehoka i član HNS-a.

Naime, Godinić je kao gradski vijećnik te stranke bio jedan od najbližih suradnika bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša. Riječ je ne samo o supotpisniku kaznene prijave iz studenoga 2009. godine, već i o čovjeku – radiologu, koji je više od pet godina s Brankom Matavulj, Vladom Vlašićem, Goranom Habušem i odvjetnikom Petrićem tvrdio kako su ugovori za varaždinsko MBO postrojenje kriminalni te da je Ivan Čehok kriminalac! 

Podsjećamo, Habuš je pri primopredaji vlasti potvrdio da je u ime Godinića i ostalih vijećnika HNS-a podnio kaznenu prijavu protiv Čehoka.

Izdaja u vlastitim redovima?

Stoga je itekako zanimljiva iznenadna Godinićeva promjena “kaputa” preko noći. U kuloarima se zadnjih dana moglo čuti da su HNS-ovci bili šokirani nakon što je Alen Kišić, SDP-ovac kojeg su podržali za gradonačelnika, osvojio u prvom krugu svega 22 posto glasova.

Odmah se počelo nagađati da bi neki HNS-ovi vijećnici – kojima su pripala svega tri mandata – mogli u novom sazivu Gradskog vijeća prijeći k Čehoku. Međutim, u takav scenarij je teško povjerovati jer, htjeli to priznati ili ne, bila bi to još jedna teška prevara birača kojima je ionako dosta toga da ih se tretira magarcima.

Štoviše, postane li u drugom izbornom krugu novi varaždinski gradonačelnik, u neobranom grožđu mogao bi se zbog osiguravanja većine u Gradskom vijeću naći i Ivan Čehok.

Za trgovinu utjecajem – 5 ili čak 10 godina zatvora

Naime, njegov bilo kakav pokušaj kupovanja glasova bilo kojeg vijećnika na način da im se nude uvijek atraktivne pozicije predsjednika i članova upravnih vijeća i savjeta Grada Varaždina, ili pak u Nadzornim odborima gradskih tvrtki, mogao bi se svesti pod trgovinu utjecajem.

Takvo postupanje opisano je u Kaznenom zakonu u člancima 295. i 339., a svi sudionici u kaznenom djelu trgovanja utjecajem mogu završiti s višemjesečnim pritvorom ili ih u najgorem slučaju, očekuje kazna zatvora do pet ili čak 10 godina.

Spomenimo i to da je Zakon u članku 339. potpuno jasan: tko kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave zahtijeva ili primi mito, prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u njemu glasovao na određeni način – kaznit će se zatvorskom kaznom od jedne do osam godina.

Mito je, pak, svaka nepripadna nagrada, dar ili druga imovinska ili neimovinska korist bez obzira na njenu vrijednost.

Inače, članovi HNS-a svoju frustriranost “izdajama“ u vlastitim redovima ovih dana iskazuju i komentarima na društvenim mrežama.

Da je situacija u ovoj stranci ozbiljna primjećuju i Varaždinci koji njene političke lidere sve češće susreću u crkvama na misnim slavljima.

Kako je to sve skupa izgledalo na konferenciji za medije pogledajte u video prilogu:

Izvor:
Foto: NK/GZV

U fokusu

Požari, odroni, loša kvaliteta zraka… Odlagališta smeća predstavljaju veliku opasnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kolika opasnost prijeti od odlagališta govori i novi slučaj iz Zagreba, kad su bili ugroženi životi.

Bio je to drugi odron smeća na Jakuševcu u manje od mjesec dana. U odronu je jedan čovjek teško ozlijeđen, amputirana mu je ruka.

Bivši gradonačelnik Bandić govorio je da će sam sebe zapaliti ako se to odlagalište ne sanira, potom je aktualni gradonačelnik Tomašević u kampanji obećavao rješenja.

No, rješenja nema. Sada Tomašević zaziva za pomoć Vladu, a rješenje je prolongirao na drugi mandat.

Ne tako davno svjedočili smo i požarima na odlagalištima.

U Osijeku je početkom listopada ove godine izbio požar nezapamćenih razmjera, zapalile su se ogromne količine plastike. Stručnjaci su tada upozoravali ljude da zatvaraju prozore i ne izlaze ako ne trebaju zbog loše kvalitete zraka.

Samo nekoliko dana kasnije izbio je požar na odlagalištu kod Oroslavlja u Zagorju. Na sreću vatrogasci su ga na vrijeme uspjeli ugasiti.

Kad god se dogodi tako nešto imamo prilike svjedočiti prepucavanju političara, od lokalne do nacionalne razine. Međutim, u većini slučajeva ti isti političari ne pridaju previše pažnje problematici smeća u Hrvatskoj.

Pa uzmimo samo za primjer Varaždin koji na ulazu u grad ima balirano smeće više od 18 godina. Te bale nisu riješene upravo zbog politike, međusobnih podmetanja, lažnih prijava i inercije sustava.

Sada, nakon 18 godina napokon se našao kompromis gradske i državne vlasti i Vlada je pristala sa sto posto iznosa financirati sanaciju. Prije toga treba riješiti sporove vezane za bale.

Koliko još treba proći vremena da se napokon shvati koliko je problem otpada u Hrvatskoj bitan, odnosno kolika opasnost prijeti sa svih tih odlagališta.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje