Povežite se s nama

U fokusu

Kupovina vijećnika bez imalo stida?:Godinić nekad čvrsto uz HNS i Habuša, a sada podržava Čehoka

Objavljeno:

- dana

OPTUŽIVAO PA OKRENUO KAPUT

Nešto više od tisuću članova Udruge umirovljenika Grada Varaždina u drugom će krugu izbora za gradonačelnika podržati Ivana Čehoka i njegove zamjenike. Ovakva odluka vjerojatno ne bi pobudila takvu pozornost da to na konferenciji za medije nije obznanio Branko Godinić, jedan od autora kaznene prijave protiv Čehoka i član HNS-a.

Naime, Godinić je kao gradski vijećnik te stranke bio jedan od najbližih suradnika bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša. Riječ je ne samo o supotpisniku kaznene prijave iz studenoga 2009. godine, već i o čovjeku – radiologu, koji je više od pet godina s Brankom Matavulj, Vladom Vlašićem, Goranom Habušem i odvjetnikom Petrićem tvrdio kako su ugovori za varaždinsko MBO postrojenje kriminalni te da je Ivan Čehok kriminalac! 

Podsjećamo, Habuš je pri primopredaji vlasti potvrdio da je u ime Godinića i ostalih vijećnika HNS-a podnio kaznenu prijavu protiv Čehoka.

Izdaja u vlastitim redovima?

Stoga je itekako zanimljiva iznenadna Godinićeva promjena “kaputa” preko noći. U kuloarima se zadnjih dana moglo čuti da su HNS-ovci bili šokirani nakon što je Alen Kišić, SDP-ovac kojeg su podržali za gradonačelnika, osvojio u prvom krugu svega 22 posto glasova.

Odmah se počelo nagađati da bi neki HNS-ovi vijećnici – kojima su pripala svega tri mandata – mogli u novom sazivu Gradskog vijeća prijeći k Čehoku. Međutim, u takav scenarij je teško povjerovati jer, htjeli to priznati ili ne, bila bi to još jedna teška prevara birača kojima je ionako dosta toga da ih se tretira magarcima.

Štoviše, postane li u drugom izbornom krugu novi varaždinski gradonačelnik, u neobranom grožđu mogao bi se zbog osiguravanja većine u Gradskom vijeću naći i Ivan Čehok.

Za trgovinu utjecajem – 5 ili čak 10 godina zatvora

Naime, njegov bilo kakav pokušaj kupovanja glasova bilo kojeg vijećnika na način da im se nude uvijek atraktivne pozicije predsjednika i članova upravnih vijeća i savjeta Grada Varaždina, ili pak u Nadzornim odborima gradskih tvrtki, mogao bi se svesti pod trgovinu utjecajem.

Takvo postupanje opisano je u Kaznenom zakonu u člancima 295. i 339., a svi sudionici u kaznenom djelu trgovanja utjecajem mogu završiti s višemjesečnim pritvorom ili ih u najgorem slučaju, očekuje kazna zatvora do pet ili čak 10 godina.

Spomenimo i to da je Zakon u članku 339. potpuno jasan: tko kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave zahtijeva ili primi mito, prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u njemu glasovao na određeni način – kaznit će se zatvorskom kaznom od jedne do osam godina.

Mito je, pak, svaka nepripadna nagrada, dar ili druga imovinska ili neimovinska korist bez obzira na njenu vrijednost.

Inače, članovi HNS-a svoju frustriranost “izdajama“ u vlastitim redovima ovih dana iskazuju i komentarima na društvenim mrežama.

Da je situacija u ovoj stranci ozbiljna primjećuju i Varaždinci koji njene političke lidere sve češće susreću u crkvama na misnim slavljima.

Kako je to sve skupa izgledalo na konferenciji za medije pogledajte u video prilogu:

Izvor:
Foto: NK/GZV

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!