Povežite se s nama

U fokusu

Kupovina vijećnika bez imalo stida?:Godinić nekad čvrsto uz HNS i Habuša, a sada podržava Čehoka

Objavljeno:

- dana

OPTUŽIVAO PA OKRENUO KAPUT

Nešto više od tisuću članova Udruge umirovljenika Grada Varaždina u drugom će krugu izbora za gradonačelnika podržati Ivana Čehoka i njegove zamjenike. Ovakva odluka vjerojatno ne bi pobudila takvu pozornost da to na konferenciji za medije nije obznanio Branko Godinić, jedan od autora kaznene prijave protiv Čehoka i član HNS-a.

Naime, Godinić je kao gradski vijećnik te stranke bio jedan od najbližih suradnika bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša. Riječ je ne samo o supotpisniku kaznene prijave iz studenoga 2009. godine, već i o čovjeku – radiologu, koji je više od pet godina s Brankom Matavulj, Vladom Vlašićem, Goranom Habušem i odvjetnikom Petrićem tvrdio kako su ugovori za varaždinsko MBO postrojenje kriminalni te da je Ivan Čehok kriminalac! 

Podsjećamo, Habuš je pri primopredaji vlasti potvrdio da je u ime Godinića i ostalih vijećnika HNS-a podnio kaznenu prijavu protiv Čehoka.

Izdaja u vlastitim redovima?

Stoga je itekako zanimljiva iznenadna Godinićeva promjena “kaputa” preko noći. U kuloarima se zadnjih dana moglo čuti da su HNS-ovci bili šokirani nakon što je Alen Kišić, SDP-ovac kojeg su podržali za gradonačelnika, osvojio u prvom krugu svega 22 posto glasova.

Odmah se počelo nagađati da bi neki HNS-ovi vijećnici – kojima su pripala svega tri mandata – mogli u novom sazivu Gradskog vijeća prijeći k Čehoku. Međutim, u takav scenarij je teško povjerovati jer, htjeli to priznati ili ne, bila bi to još jedna teška prevara birača kojima je ionako dosta toga da ih se tretira magarcima.

Štoviše, postane li u drugom izbornom krugu novi varaždinski gradonačelnik, u neobranom grožđu mogao bi se zbog osiguravanja većine u Gradskom vijeću naći i Ivan Čehok.

Za trgovinu utjecajem – 5 ili čak 10 godina zatvora

Naime, njegov bilo kakav pokušaj kupovanja glasova bilo kojeg vijećnika na način da im se nude uvijek atraktivne pozicije predsjednika i članova upravnih vijeća i savjeta Grada Varaždina, ili pak u Nadzornim odborima gradskih tvrtki, mogao bi se svesti pod trgovinu utjecajem.

Takvo postupanje opisano je u Kaznenom zakonu u člancima 295. i 339., a svi sudionici u kaznenom djelu trgovanja utjecajem mogu završiti s višemjesečnim pritvorom ili ih u najgorem slučaju, očekuje kazna zatvora do pet ili čak 10 godina.

Spomenimo i to da je Zakon u članku 339. potpuno jasan: tko kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave zahtijeva ili primi mito, prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u njemu glasovao na određeni način – kaznit će se zatvorskom kaznom od jedne do osam godina.

Mito je, pak, svaka nepripadna nagrada, dar ili druga imovinska ili neimovinska korist bez obzira na njenu vrijednost.

Inače, članovi HNS-a svoju frustriranost “izdajama“ u vlastitim redovima ovih dana iskazuju i komentarima na društvenim mrežama.

Da je situacija u ovoj stranci ozbiljna primjećuju i Varaždinci koji njene političke lidere sve češće susreću u crkvama na misnim slavljima.

Kako je to sve skupa izgledalo na konferenciji za medije pogledajte u video prilogu:

Izvor:
Foto: NK/GZV

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje