Povežite se s nama

U fokusu

Kupovina vijećnika bez imalo stida?:Godinić nekad čvrsto uz HNS i Habuša, a sada podržava Čehoka

Objavljeno:

- dana

OPTUŽIVAO PA OKRENUO KAPUT

Nešto više od tisuću članova Udruge umirovljenika Grada Varaždina u drugom će krugu izbora za gradonačelnika podržati Ivana Čehoka i njegove zamjenike. Ovakva odluka vjerojatno ne bi pobudila takvu pozornost da to na konferenciji za medije nije obznanio Branko Godinić, jedan od autora kaznene prijave protiv Čehoka i član HNS-a.

Naime, Godinić je kao gradski vijećnik te stranke bio jedan od najbližih suradnika bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša. Riječ je ne samo o supotpisniku kaznene prijave iz studenoga 2009. godine, već i o čovjeku – radiologu, koji je više od pet godina s Brankom Matavulj, Vladom Vlašićem, Goranom Habušem i odvjetnikom Petrićem tvrdio kako su ugovori za varaždinsko MBO postrojenje kriminalni te da je Ivan Čehok kriminalac! 

Podsjećamo, Habuš je pri primopredaji vlasti potvrdio da je u ime Godinića i ostalih vijećnika HNS-a podnio kaznenu prijavu protiv Čehoka.

Izdaja u vlastitim redovima?

Stoga je itekako zanimljiva iznenadna Godinićeva promjena “kaputa” preko noći. U kuloarima se zadnjih dana moglo čuti da su HNS-ovci bili šokirani nakon što je Alen Kišić, SDP-ovac kojeg su podržali za gradonačelnika, osvojio u prvom krugu svega 22 posto glasova.

Odmah se počelo nagađati da bi neki HNS-ovi vijećnici – kojima su pripala svega tri mandata – mogli u novom sazivu Gradskog vijeća prijeći k Čehoku. Međutim, u takav scenarij je teško povjerovati jer, htjeli to priznati ili ne, bila bi to još jedna teška prevara birača kojima je ionako dosta toga da ih se tretira magarcima.

Štoviše, postane li u drugom izbornom krugu novi varaždinski gradonačelnik, u neobranom grožđu mogao bi se zbog osiguravanja većine u Gradskom vijeću naći i Ivan Čehok.

Za trgovinu utjecajem – 5 ili čak 10 godina zatvora

Naime, njegov bilo kakav pokušaj kupovanja glasova bilo kojeg vijećnika na način da im se nude uvijek atraktivne pozicije predsjednika i članova upravnih vijeća i savjeta Grada Varaždina, ili pak u Nadzornim odborima gradskih tvrtki, mogao bi se svesti pod trgovinu utjecajem.

Takvo postupanje opisano je u Kaznenom zakonu u člancima 295. i 339., a svi sudionici u kaznenom djelu trgovanja utjecajem mogu završiti s višemjesečnim pritvorom ili ih u najgorem slučaju, očekuje kazna zatvora do pet ili čak 10 godina.

Spomenimo i to da je Zakon u članku 339. potpuno jasan: tko kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave zahtijeva ili primi mito, prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u njemu glasovao na određeni način – kaznit će se zatvorskom kaznom od jedne do osam godina.

Mito je, pak, svaka nepripadna nagrada, dar ili druga imovinska ili neimovinska korist bez obzira na njenu vrijednost.

Inače, članovi HNS-a svoju frustriranost “izdajama“ u vlastitim redovima ovih dana iskazuju i komentarima na društvenim mrežama.

Da je situacija u ovoj stranci ozbiljna primjećuju i Varaždinci koji njene političke lidere sve češće susreću u crkvama na misnim slavljima.

Kako je to sve skupa izgledalo na konferenciji za medije pogledajte u video prilogu:

Izvor:
Foto: NK/GZV

U fokusu

Ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi, spasili ga domaći gosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička Zajednica Grada Varaždina u utorak, 21. rujna, izvijestila je javnost o rezultatima 23. Špancirfesta.

Naime, ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi što je 70.000 manje nego rekordne 2019. godine.

No, budući da su za promociju samog festivala imali samo dva tjedna, rezultatima su iz TZ Grada Varaždina i više nego zadovoljni.

Broj turističkih dolazaka za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala, registriranih kroz sustav eVisitor, samo je 15 % manji nego u rekordnoj 2019. godini, dok je pad u broju noćenja značajno manji i iznosi tek 5 % .

Prema dostavljenim službenim podacima, ukupni turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu, uključujući i smještaj za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta iznosio je 72.163.000 kuna, što je 6,94 %  više nego 2019. godine, kada je taj iznos bio 67.481.000 kuna.

Što se strukture gostiju tiče, u dolascima i noćenjima i dalje prednjače domaći gosti, no nisu zakazala ni tradicionalna tržišta Špancirfesta: Njemačka, Poljska, Italija, Slovenija i Austrija.

– Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu, ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Čistoće, Parkova i brojni drugi – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji dosad popisano 16,4 % ili 27.064 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Do danas ujutro, 21. rujna, u Varaždinskoj se županiji samopopisalo 27.064 osoba, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon radnog sastanka sa ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković.

– Prva faza popisivanja stanovništva traje do 26. rujna, a potom izlaze na teren popisivači i ta će druga faza popisa trajati od 27. rujna do 17. listopada. Na području Varaždinske županije u popisivanju je angažirano 327 popisivača, četiri kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora. Uz to, prisutni su i članovi županijskih povjerenstava, ispostava i popisnih centara te oko 50-ak osoba uključenih u provedbu popisivanja. Možemo reći da je u popis stanovništva na području Varaždinske županije uključeno oko 420 osoba. S obzirom na to da smo u prvoj fazi samopopisivanja, do danas ujutro popisalo se 27.064 osoba, odnosno 16.4 %, dakle skoro svaki šest građanin ove županije. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska i Zagrebačka, stoga pozivam sve sugrađane da se samopopišu. I ja sam iskoristio tu mogućnost, samopopisao sam se još prošli tjedan – otkrio je župan Stričak.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković naglasila je da se u Hrvatskoj trenutno popisalo više od 720.000 osoba putem sustava e-građani te da su „više nego zadovoljni“.

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača kojih zasad u Varaždinskoj županiji nije bilo, no u drugim županijama „operiraju“ po kućama ili stanovima predstavljajući se kao službene osobe. Stoga, na upit kako prepoznati prave popisivače, Brković odgovara:

– Nažalost, pojavili su se lažni popisivači i imali smo par nemilih situacija, koliko je meni poznato u Zagrebi i Rijeci. Građani moraju znati da naši popisivači na teren izlaze idući tjedan, tek 27. rujna, i prije toga se nitko ne smije predstaviti kao popisivač. Naši će popisivači biti prepoznatljivi, svi imaju službene akreditacije s logom Zavoda i potpisom, imenom i prezimenom. U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, stoga svi imaju i prijenosna računala. Tu su i naše maske i majice s logom i potpisom – objašnjava ravnateljica DZS-a, koja je upozorila sve građane da budu dodatno oprezni.

Nadalje, dala je odgovor na pitanje što ako netko pogriješi s unosom podataka, mogu li se podatci naknadno ispraviti.

– Jedom kad se popisnica zaključa više nema izmjene podataka i to je nešto o čemu cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja popisivanja, dakle, ako niste sigurni u neke podatke, popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog trajanja popisivanja stanovništva i završit je onoga trena kada ste sigurni da ste je dobro popisali – naglašava Brković.

Odgovorila je i na sljedeći slučaj – što učiniti ako osoba nije kod kuće, a popisivač pokuca na vrata?

– Popisivači su dužni obilaziti kućanstva u više navrata i ako vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili i kontakt podatke na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu i preuzmu šifru. Ako znate da vas neće biti doma dan-dva, šifru možete i zalijepiti na vrata ili je dati susjedu koji će to učiniti umjesto vas. Šifra se ne može zloupotrijebiti već je nama dokaz da se kućanstvo samopopisalo – zaključuje Brković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje