Povežite se s nama

Međimurje

Analize čakovečkog Bioinstituta pokazale da komunalni mulj dovožen na međimurska polja nije opasan

Objavljeno:

- dana

STIGLI REZULTATI

Stigli su rezultati analize komunalnog mulja iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda, a koje je naručila Međimurska županija angažiravši tvrtku Bioinstitut iz Čakovca kao instituciju koja ima najviše akreditacijskih metoda u Republici Hrvatskoj i koja je najkompetentnija u mogućnostima izrade točne i neovisne analize.

Bioinstitut je to učinio u svom laboratoriju u kojem se analizirao sastav mulja na: suhe tvari, organske ugljike, dušik, ph vrijednost, teške metale, fosfor, kadmin, krom, bakar, živu, olovo, nikal, cink, organske spojeve, triklorbifenil, tetraklorbifenil, pentaklorbifenil, heksaklorbifenil i heptaklorbifenil, te dioksin.

Sve analize su pokazale kako je sastav mulja u granicama referentnih vrijednosti i po ničemu ne prelazi maksimalnu dozvoljenu koncentraciju. U ovome trenutku još uvijek se ispituje analiza na dioksin, koja nije gotova s obzirom da je nitko zbog skupe opreme ne radi u Hrvatskoj, pa je ta analiza poslana u Češku te bi trebala biti gotova idući tjedan.

Zaključak je da je sastav mulja sukladan Pravilniku o gospodarenju muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kada se mulj koristi u poljoprivredi. Pravilnik jasno propisuje da je dozvoljeno u poljoprivredi koristiti obrađeni mulj koji sadrži teške metale i organske tvari, a koje ne prelaze najveću dopuštenu zakonski propisanu vrijednost i koji je stabiliziran na način da su u njemu uništeni patogeni organizmi.

Jedini problem predstavlja to što oni koji su dovozili mulj iz Zagreba i korisnici zemljišta na koje se odlagao, za to nisu imali potrebne dozvole, zbog čega su im ili oduzete dozvole ili protiv njih podnesen prekršajni postupak.

Početkom prosinca otkriveno je kako se kamionima na polja u Općini Orehovica dovoze velike količine komunalnog mulja iz zagrebačkog pročistača. Županijske službe odmah su reagirale te su alarmirani policija, državno odvjetništvo te inspekcije Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša, koje su dan nakon eskaliranja situacije izašle na teren, osigurale cijelo područje i izuzele uzorke.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Predavanje Janje Kovač „Tibeti u Međimurju“ u multimedijalnoj dvorani „Riznice Međimurja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Janja Kovač, kustosica Muzeja Međimurja Čakovec, održat će u petak, 10. prosinca, predavanje pod nazivom „Tibeti u Međimurju“. Predavanje će se održati u multimedijalnoj dvorani u „Riznici Međimurja“ s početkom u 18 sati.

Predavanje se organizira u okviru izložbe „Tibeti u Međimurju i Podravini“ koja je realizirana u suradnji Muzeja Međimurja Čakovec, Muzeja grada Koprivnice i Hrvatskog restauratorskog zavoda. U fokusu izložbe i predavanja su tibeti, marame za ogrtanje leđa, možda najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje.

Svi zainteresirani na predavanju mogu saznati što su tibeti, odakle im taj intrigantan naziv, zašto su cvjetni motivi na svim tibetima, kad se pojavljuju u Međimurju, kao i koja je simbolika ovog odjevnog predmeta. Predavanje će biti popraćeno prezentacijom s bogatim izborom fotografija tibeta, odabranih detalja, kolorita kao i fotografija koje prikazuju tibete u mnogostrukim kontekstima svakodnevnog života.

Prije predavanja se može razgledati izložba „Tibeti u Međimurju i Podravini“ u Izložbenom salonu. Ulaz na izložbu i predavanje je besplatan. Izložbu prati i katalog koji će se na predavanju moći kupiti po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

S obzirom na trenutno važeće propise vezane uz epidemiološke mjere obavezno je predočenje COVID potvrda i nošenje maski tijekom predavanja.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici LAG-a „Međimurski doli i bregi“ na 4. Hrvatskom ruralnom parlamentu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 25. do 27. studenog 2021. godine održan je 4. Hrvatski ruralni parlament u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, Mediteranskog sajma uz suorganizaciju LEADER mreže te pokroviteljstva Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Ruralni parlament održan je u Šibeniku s glavnom temom „Održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske“.

Osim predstavnika Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ na ovome događanju su prisustvovali predstavnici i ostalih LAG-ova te udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručnih i znanstvenih organizacija, ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, kao i poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i drugi dionici ruralnog prostora koji su ovim putem nastojali predstaviti inicijativu putem koje se može stvoriti inovativan pristup razvoja ruralnih područja.

U tri dana trajanja Ruralnog parlamenta održane su brojne panel rasprave, predavanja i tematske radionice. Prvog dana nakon otvaranja održan je „Ruralni café“, odnosno rasprava sudionika u manjim skupinama o različitim aktualnim temama iz ruralnog prostora. U okviru cijelog događanja, održana je i tematska sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora o strategiji „Od polja do stola“ i kratkim lancima opskrbe, kao i 19. Mediteranski sajam koji je okupio brojne proizvođače iz ruralnih područja Hrvatske.

Drugi dan Hrvatskog ruralnog parlamenta bio je rezerviran za panel raspravu na temu „Dugoročna vizija za ruralna područja EU i Republike Hrvatske, Ruralni pakt i Europski akcijski plan za ruralna područja“ tijekom koje su sudionici imali priliku postavljati pitanja i dobiti odgovore sudionika rasprave.

Nakon panela održane su i terenske tematske radionice tijekom kojih se raspravljalo o ulozi regionalnih koordinatora i lokalnih akcijskih grupa u integriranom teritorijalnom razvoju Republike Hrvatske (2021-2027), o konceptu „Pametna sela“ te o zelenoj i digitalnoj tranziciji hrvatske poljoprivrede do 2030. godine.

Posljednjeg dana predstavljeni su zaključci svih tematskih radionica, a istaknuto je da je od izuzetne važnosti za provedbu uspješnog integriranog razvoja ruralnih područja upravljanje sredstvima ESIF-a od strane lokalnih zajednica udruženih u lokalne akcijske grupe (LAG/FLAG-ove) kao i jačanje suradnje LAG/FLAG-ova s regionalnim koordinatorima. Potrebno je omogućiti razvoj implementacijskog koncepta „Pametnih sela“ u Hrvatskoj putem LEADER/CLLD pristupa te poboljšati animiranje poljoprivrednika za korištenje digitalnih usluga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje