Povežite se s nama

Kultura

Andro Damiš u predstavi “Grane smo na vjetru” na “Marulićevim danima”

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnje, 31. izdanje Festivala hrvatske drame “Marulićevi dani” i popratnog sadržaja održavat će se od 19. do 27. travnja u Splitu, dok će mu prethoditi nekoliko programa u Zagrebu.

Sinusoida uspjeha

U planu je odigrati 13 predstava, među kojima je i “Grane smo na vjetru” prema ideji i u režiji Peđe Gvozdića u izvedbi ansambla Gradskoga kazališta “Zorin dom” iz Karlovca. Dijelom ansambla je i Čakovčanin Andro Damiš.

– Ludi projekt! Sve je počelo prije korone u siječnju prošle godine. Onda smo zaustavili zbog situacije u ožujku pa smo opet krenuli u svibnju pa opet stali, nastavili u drugoj sezoni i konačno dovršili predstavu u studenome. Tri dana prije premijere sam dobio i kćerkicu pa je bilo još luđe. Radi se o autorskom projektu za koji je trebalo puno kreativnog osmišljavanja i kazališnog razmišljanja. Nastalo je po ideji novele, odnosno crtanoga filma “Čovjek koji je sadio drveće”, što nam je bio i radni naslov. Budući da samo ime govori previše o konkretnoj radnji predstave, zamijenili smo ga naslovom Rundekove pjesme “Grane smo na vjetru” koja slikovito opisuje naš cijeli proces.

U samoj predstavi ima elementa lutkarstva, glazbe, plesa, igre svjetlima i sjenama, tako da je iznimno bogatog vizualnog identiteta i osjećaja. Tema je svevremenska, no u današnje vrijeme iznimno značajna. Utjelovljujem dva lika: svećenika i autističnog dečka Bartola koji svojom čistom dušom i namjerama pomaže bezvrijedno selo pretvoriti u oazu zelenila i zajedništva. Dugotrajan i iscrpljujući proces s puno uspona i padova urodio je jednim pravim kazališnim spektaklom! – smatra Damiš.

Nedavno je održana i sjednica Vijeća Festivala na kojem je predstavljeno i usvojeno izvješće izbornice Gordane Ostović o odabiru predstava za nadolazeće izdanje “Marulićevih dana”. Sjednicom je predsjedala predsjednica Vijeća i posebna savjetnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo. Sjednici su, osim izbornice Ostović, prisustvovali i članovi Vijeća: intendant HNK-a Split Srećko Šestan, Jasen Boko, dr. sc. Lucija Ljubić i Matko Raguž.

Festival je lani obilježavao tridesetu obljetnicu od utemeljenja, no zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti bilo je prekidanja i odgađanja programa. Manifestacija ove godine pada na petstotu obljetnicu tiskanja Marulićeve “Judite” pa joj taj jubilej daje poseban pečat. Uz trinaest predstava predviđeni su i razni popratni programi, a kako kaže intendant Srećko Šestan, pripremaju se kao da će sve biti u redu; čak će se malo i ublažiti mjere u kazalištima pa će za jednoga gledatelja trebati osigurati četiri “prazna” četvorna metra umjesto dosadašnjih sedam, što znači više publike. Unatoč najavama, pratit će se epidemiološka situacija pa će se u slučaju pogoršanja predstave premještati u neke druge, povoljnije termine.

Alijenacija?

Odabrane predstave tematski su raznolike, neke od njih bave se posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge pak na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa. U službenoj konkurenciji 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani bit će predstavljen sljedeći program:

“Usidrene” Elvisa Bošnjaka u režiji Anastasije Jankovske (HNK Split u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem “Gavella” iz Zagreba i HNK-om Zadar); “Francuzica” ilije Zovka u režiji i izvedbi Trpimira Jurkića i Snježane Sinovčić Šiškov (HNK Split); “Bambina” Ane Tonković Dolenčić na glazbene hitove Nene Belana i Đavola u režiji Krešimira Dolenčića (HNK Split); “Hotel Zagorje” Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić (Gradsko dramsko kazalište “Gavella”; predstava-koncert, odnosno autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića “Zagreb 2020.” (Gradsko dramsko kazalište “Gavella”); “Monovid 19” prema tekstovima 19 hrvatskih pisaca u režiji Anice Tomić (Zagrebačko kazalište mladih); “Umri ženski” Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića (Satiričko kazalište “Kerempuh”); “Gruntovčani” Mladena Kerstnera u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana (Satiričko kazalište “Kerempuh”); “Štajga” Ivane Šojat u režiji Jasmina Novljakovića (Gradko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci); autorski projekt Olje Lozice “Dobro je ništa” (Teatar ITD); “Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života” Ivana Ožegovića Centra za kulturu Trešnjevka/Bjelovarskoga kazališta/Teatruma/Kreatora; autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine “Fešta” (Teatar Exit u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu).

Izvan konkurencije na zatvaranju Festivala bit će izvedena najbolja prošlogodišnja predstava Festivala: “Kiklop” Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića (Gradsko dramsko kazalište “Gavella”).
Za članove Ocjenjivačkoga suda odabrani su teatrologinja dr. art. Mira Muhoberac, redatelj Saša Anočić, glumica Andrea Mladinić, književnik Renato Baretić i kostimograf Mladen Radovniković.
Uz službeni program odvijat će se i bogat popratni program: javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta Nagradom za dramsko djelo “Marin Držić” za 2020., dramske radionice pod vodstvom istaknutog dramskog pisca Tomislava Zajca i promocije knjiga. U povodu petstote obljetnice prvotiska Judite, u čijem znaku će proteći i Festival, organizirat će se čitav niz događanja pod pokroviteljstvom Grada Splita i kulturnih institucija grada. Održat će se i tradicionalna pjesnička manifestcija “Ča, more, judi” na Šolti, uz polaganje vijenca na kuću boravka Marka Marulića u Nečujmu.

Tri festivalske izvedbe predstave “Monovid 19” i predstava “Zagreb 2020.” izvest će se od 16. do 18. travnja u Zagrebu.

Svečano otvorenje 31. Festivala hrvatske drame “Marulićevi dani”, na kojem će se dodijeliti Maruli za najbolja ostvarenja prethodnog Festivala te Nagrada za dramsko djelo “Marin Držić” za 2020., planira se za 21. travnja u HNK-u Split.

Katarza uz suze i smijeh

Iako se to ne bi očekivalo s obzirom na pandemijsku 2020. godinu u kojoj su profesionalna kazališta izvela 34 posto manje produkcija brojem i kvalitetom prijavljenih predstava, ovogodišnji Dani zapravo ne odudaraju odviše od prosjeka prijašnjih godina.

– Kazalište je žilava umjetnost. Na festival je prijavljeno 40 predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koje kvalitetom potvrđuju da kreativnost ne posustaje usprkos nezavidnim okolnostima izvođenja predstava, koje je još otežao i zagrebački potres. Ovogodišnje predstave tematski su doista raznolike, neke od njih bave se naravno posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju pa i depresiji, neke propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, neke se bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge pak na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško-ženskih odnosa – smatra selektorica Festivala Gordana Ostović.

Kultura

FOTO Izložbu ‘Strategije u pijesku i alternative’ Kristine Pongrac u Muzeju Međimurja razgledajte do 28. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Muzej Međimurja

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac iz Donje Dubrave.

Kristina je aktivna članica nekoliko organizacija na području ekologije, umjetnosti i kulture koje se bave promicanjem i očuvanjem međimurskog i podravskog kraja. Dosad je izlagala na nekoliko skupnih te samostalnih izložbi, a jedan dio opusa predstavljen je pod nazivom ”Strategije u pijesku i alternative”.

Riječ je o umjetničkim radovima nastalim autorefleksivnom metodom, aproporcijom i upcyclingom, a izloženi su kao monotipije, objekti, instalacije te javne intervencije popraćene dokumentarnim fotografijama i video projekcijom.

Publiku je pozdravila Janja Kovač, uz autoricu likovnog postava Tajanu Vidović te umjetnicu Kristinu Pongrac.

Izložba je dobila pozitivne reakcije od publike koja je odlično prihvatila drukčija, zanimljiva rješenja umjetničkih djela koja su ih potaknula na razmišljanje.

Možete je razgledati do 28. kolovoza radnim danom od 8 do 20 sati (osim ponedjeljkom kada je radno vrijeme od 10 do 20 sati) te vikendom od 10 do 18 sati.

Nastavite čitati

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje