Povežite se s nama

U fokusu

Rezultati ankete Regionalnog tjednika: tko bi bio gradonačelnik Varaždina da su danas izbori

Objavljeno:

- dana

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI

Tko bi pobijedio da se danas održavaju izbori za gradonačelnika Varaždina i za Gradsko vijeće? Za Regionalni tjednik je Telefonsko-informacijski centar tvrtke Moj telekom proveo anketu na uzorku od 1.167 stanovnika Varaždina, a rezultati su iznenađujući.

Na pitanje biste li izašli na izbore, čak 76,2 posto anketiranih odgovorilo je „vjerojatno bih“, što ukazuje na to da Varaždinci žele promjene.

„Da su danas izbori za gradonačelnika Grada Varaždina, za koga biste glasali?“, bilo je pitanje, a anketirani su mogli birati između šestero kandidata – Alen Kišić (SDP), Goran Habuš (HNS), Ivan Čehok (nezavisni), Damir Habijan (HDZ), Natalija Martinčević (Reformisti) Zlatan Avar (nezavisni) – ili izabrati odgovor da ne bi dali glas nijednom od navedenih kandidata.

To je bilo pitanje postavljeno anketiranima budući da je petero kandidata već najavilo kandidaturu (Avar, Habijan, Habuš, Martinčević, Kišić), a šesti Čehok nije potvrdio, ali ni demantirao da će ići u izbornu utrku. Osim toga, u kuloarima se već dugo može čuti da će Čehok ići na izbore s nezavisnom listom za Gradsko vijeće, a moguće i kao kandidat za gradonačelnika.

Od 889 anketiranih koji su naveli da bi izašli na izbore, najviše glasova, 30,5 posto dobio je bivši gradonačelnik Čehok! Na drugom mjestu je SDP-ov dožupan Kišić s 29,8 posto glasova, svega 0,7 posto glasova manje.

Slijedi Avar s 11,6 posto glasova, Natalija Martinčević s 10,6 posto glasova, Habuš s 8,9 posto i Habijan sa 6,7 posto glasova.

Gleda li se po dobnim skupinama, iznenađujuće je da Čehok najveću podršku ima među najmlađim biračima, onima u dobi između 18 i 40 godina. Gledaju li se samo odgovori anketiranih te dobi, Čehok bi osvojio čak 40,3 posto glasova, a Kišić 29 posto. Iznenađenje je i to što je na trećem mjestu Habuš s 10 posto glasova!

Kad je u pitanju srednja generacija, birači u dobi od 41 do 60 godina, Čehok je također dobio najviše glasova anketiranih, ali 30,1 posto glasova, svega 1 posto više u odnosu na Kišića. U toj dobnoj skupini na trećem mjestu s 12,4 posto glasova je Natalija Martinčević.

Kod najstarijih birača, onih u dobi od 61 do 80 godina, najviše glasova, 30,9 posto osvaja Kišić. Drugi je s 24 posto Čehok, a treći Zlatan Avar s 14,1 posto.

Anketiranima je postavljeno pitanje i za koga bi glasovali u drugom krugu izbora. Zanimljivo je da bi Čehok, prema ovoj anketi glatko pobijedio u direktnom srazu s Kišićem: za Čehoka se izjasnilo 52,2 posto anektiranih, 39,4 posto za Kišića, dok je njih 8,4 posto odgovorilo da ne bi izašli na izbore kad bi bila samo ta dvojica kandidata. 

A kako bi prošli izbori za Gradsko vijeće Varaždina? Anketirani su mogli birati između sljedećih opcija: SDP, HNS, Reformisti, Nezavisna lista Ivana Čehoka, HDZ, HSLS, HSS, Most, Laburisti te za nikoga od navedenih.

Najviše glasova, 40,48 posto osvojila bi lista SDP-a, 24,2 posto Čehokova lista, Reformisti 9,86 posto, HDZ 6,65 posto, HNS 6,19 posto, Most 5,28 posto, Laburisti 2,64 posto, HSS 0,57 posto, a HSLS 0 posto. Za nikoga od navedenih ne bi glasalo 4,13 posto anketiranih.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje