Povežite se s nama

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ dijeli novac građana prema stranačkoj pripadnosti, a bale u Varaždinu nisu im prioritet 

Objavljeno:

- dana

Izbori u Varaždinu  izazvani su zbog bala, odnosno zbog samo HDZ-u znanih razloga  odugovlačenja rješavanje tog problema, rekla je danas u Saboru SDP-ova saborska zastupnica Barabara Antolić Vupora. 

Danas se, naime, u Saboru raspravljalo o stanju okoliša, a izvješće na tu temu podnio je državni tajnik Mario Šiljeg. Antolić Vupora upozorila je da bale nisu samo problem Grada Varaždina, već i problem okolnih općina, a samim time i Varaždinske županije. 

Osim Varaždina, još četiri općine, a to su Trnovec Bartolovečki, Petrijanec, Sv. Ilija i Vinica. Od njih  je samo jedna HDZ-ova. Pred njima je veliko financijsko opterećenje vezano za obavezu zbrinjavanja njihovog udjela bala upozorava Antolić Vupora. Podsjeća da bi Fond za zaštitu okoliša trebao sufinancirati rješenje baliranog otpada sa tek 40 posto. 

– Očito HDZ-u bale nisu prioritet. Bale nisu problem samo Varaždina nego i okolnih općina koje nose dio tereta. Upravo bi te općine, čiji proračuni ne mogu podnijeti takav teret i to je nemoguća misija, mogle doći u velike probleme. S obzirom da je među te četiri općine samo jedna HDZ-ova, izgleda da je vrlo mala mogućnost da se taj postotak sufinanciranja poveća – upozorila je Antolić Vupora podsjećajući da su se slični projekti vezani uz sanaciju odlagališta u drugim dijelovima Hrvatske sufinancirali s puno većim postotkom. Npr. Karepovac u Splitu sufinanciran je s 95 posto. 

Osim što su bale na ulazu u Varaždin stacionirane više od 17 godina, tamo ih je smjestio uskočki optuženik i HDZ-ov koalicijski partner na županijskoj razini, a jedino zakonsko rješenje se sabotira, zabrinjava i činjenica da je HDZ-u kao stranci na vlasti i dalje prioritetnije zadovoljavati interese pojedinaca sa stranačkom iskaznicom. Prvo su namjerno srušili proračun koji je, među ostalim, sadržavao i jedino rješenje za balirani otpad. Onda su namjerno zavlačili s raspisivanjem izbora, da bi sad bez imalo srama čitali izvješća u kojima nedvosmisleno piše da šakom i kapom Fond za zaštitu okoliša dijeli sredstva općinama u kojima je na vlasti HDZ.  

U fokusu

FOTO „Hodači za život“ poslali poruku da život počinje od začeća, ali okupili se i oni koji drugačije gledaju na ljudska prava

Objavljeno:

- dana

Inicijativa “Hod za život” organizirala je danas svoje drugo okupljanje u Varaždinu. Lani se u baroknom gradu održao prvi “Hod za život”.

I članovi “Hoda za život” i kontraprosvjednici okupili su se kod Staroga grada pa prošetali središtem Varaždina.

-Želimo prenijeti jasnu poruku da je svaki život važan. Tražimo zakonsku zaštitu svakog ljudskog života od začeća do njegove prirodne smrti. Danas u Varaždinu očekujemo optimizam te želimo da svaki muškarac i svaka žena jasno čuju naše poruke da je baš svaki ljudski život važan. Danas su s nama djeca, mladi, obitelji, stari, muškarci, žene, a svi smo okupljeni oko činjenice da ljudski život započinje začećem, što je rekla i znanost – pojasnila je Silvija Soren iz Organizacijskog odbora varaždinskog “Hoda za život”. Dodala je da se “Hod za život” ove godine održava u ukupno 12 gradova, da pokret raste te da šire optimizam svakim gradom u kojem se okupe.

Ove godine u Varaždinu nije bila Željka Markić.

Dodajmo da su se neki iz “Hoda za život”, inicijative koja se “zalaže za svaki život”, osvrnuli na kontraprosvjed, komentirajući da oni “ni sami ne znaju što su”.

“Subota za slobodu”

Ne slažu se svi s inicijativom “Hod za život”.

Udruga mladih V.U.K. i njihovi istomišljenici u centru Varaždina su za vrijeme “Hoda za život” organizirali kontraprosvjed naziva “Subota za slobodu”.

Evo što je poručila Lea Labaš, predsjednica Udruge V.U.K.: “Prepoznali smo potrebu kontraprosvjeda “Hodu za život”. Želimo i ove godine poručiti da je Varaždin slobodan i otvoren grad te da ne želimo oduzimati žensku tjelesnu autonomiju, ženska prava, niti se vraćati u prošlost. Građanke i građani Varaždina uvijek su bili tolerantni i uključivi i želimo da tako ostane.”

Dodala je da bi zakonska zabrana prava na pobačaj značila ograničavanje prava na izbor i oduzimanje slobode ženama, stoga su se danas okupili pod sloganom “Subota za slobodu”.

Iz Udruge V.U.K. osvrnuli su se i na ljude koji danas ponovno kleče na glavnom zagrebačkom glavnom trgu te poručili da je svaka žena svoj duhovni vođa i da ne treba drugoga da ju vodi. Ideje za koje se okupljeni muškarci u Zagrebu zalažu, dodaju, vraćaju društvo u prošlost, doba kada su žene bile podređene, drugotne, sve protiv čega su se naše prethodnice godinama borile, a i još se bore, kako bi bile ravnopravne muškarcima i zauzele mjesto u društvu koje im pripada.

Nastavite čitati

U fokusu

Europska središnja banka upozorava na moguć kaotičan pad cijena nekretnina – što očekuje Hrvatsku?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijene nekretnina zadnjih godina snažno rastu, posebno u prošloj godini.

U srijedu je Europska središnja banka (ESB) upozorila na moguć kaotičan pad cijena nekretnina u eurozoni, jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, piše index.hr.

Hrvatska se u izvješću ne spominje direktno, ali su njeni građani svjesni situacije na tržištu. Mnogi se nadaju padu cijena nekretnina, iako Europska središnja banka (ESB) upozorava da bi to moglo dovesti do financijske krize.

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ESB.

U međuvremenu su cijene nekretnina sve više rasle, dijelom zbog samog APN-a, pa je upitno jesu li uopće svi oni koji su dobili subvenciju neto profitirali od programa. Činjenica je da se nekretnine danas manje priuštive prosječnom građaninu nego prije, a to se može dokazati.

Jasno je da se ne radi samo o subjektivnom dojmu građana, jer podaci jasno pokazuju kako je relativno teže danas zaraditi za kupnju kuće ili stana nego prije sedam godina.

Za komentar upozorenja Europske središnje banke (ESB) o mogućem kaotičnom padu cijena nekretnina u eurozoni u Indexu su se obratili agentu za nekretnine Sanjinu Rastovcu. On ne očekuje da će se u kratkom roku cijene u Hrvatskoj smanjiti.

“Poremećaji na tržištu nekretnina uvijek krenu od ekonomski najjačih država pa se kroz određeno vrijeme preliju na manje. Hrvatska je u specifičnoj situaciji iz više razloga, zbog kojih se ne očekuje krah tržišta. Krajem prošle godine se osjetio pad potražnje i taj trend se nastavio početkom 2023. godine. Trenutni pad nije dovoljno velik da bi izazvao pad cijena jer je i dalje višestruko veća potražnja od ponude. Očekivanja su da će do kraja godine rast cijena stati i da će doći do stabilizacije te eventualno korekcije cijena lošijih, starijih nekretnina”, prognozira Rastovac.

Za pad cijena će Hrvati očito morati pričekati ozbiljnu krizu, ali onda će nastati problem rasta nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje