Povežite se s nama

Život i društvo

Antolić Vupora: Previše uvozimo, domaći med, zelje ili bučnino ulje naših poljoprivrednika i OPG-ovaca moraju prevladavati na policama trgovina

Objavljeno:

- dana

Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora (SDP) govorila je o Zakonu o hrani te istaknula kako je domaća hrana mora biti više zastupljenija u trgovinama.

 – Domaća hrana mora biti više na policama trgovačkih lanaca, a ne da se prodaje isključivo po sajmovima, kućnim pragovima, raznim društvenim mrežama i malim specijaliziranim trgovinama – rekla je Antolić Vupora.  Ako se primjerice bučino ulje ili varaždinsko zelje, domaći med iz naših krajeva proizvodi kod naših vrijednih poljoprivrednika i OPG-ovaca, zašto se onda ta hrana ne bi više istaknula na policama trgovačkih lanaca, ističe Vupora.

– Sigurnost hrane je osnovni preduvjet kvalitete hrane, a važna je i dostupnost nutritivno bogate hrane ljudima. Ovaj je Zakon prvenstveno namijenjen uvoznicima jer Hrvatska i dalje više uvozi hrane nego izvozi, a iznosi se mjere u milijardama eura. Potrošačima su potrebne svakodnevne informacije o prisustvu nedozvoljenih sastojaka u hrani. Treba nam bolja i učinkovita preventiva kako uopće ne bi došlo do povlačenja proizvoda iz trgovina. Stoga se trebamo okrenuti domaćim proizvođačima i oformiti kratke lance opskrbe koji bi jamčili svježu i kvalitetnu hranu na našim stolovima – rekla je saborska zastupnica.

Kako bi naši poljoprivrednici postali konkurentni na domaćem i EU tržištu potrebno je osnažiti poljoprivrednu proizvodnju upravo na OPG-ima, primjenjivati sigurnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju u kombinaciji znanja i iskustva, isticati potrebu čvršćeg povezivanja poljoprivrednika i potrošača, uspostavljanje novih tržišta i novih vrijednosti, osobito na lokalnoj i nacionalnoj razini, smatra Antolić Vupora.

– Na žalost marketing je većini poljoprivrednika još uvijek nepoznat pojam. Država premalo sredstava namjenjuje tome. Potrebno je uvesti zasebna sredstva za promociju i osnovati, ukoliko se ukaže potreba za tim, Agenciju za marketing hrvatske hrane. Važno je da i poljoprivrednici dio novca izdvoje za marketing, kao što to preko svojih Poljoprivrednih komora rade Austrijanci, Slovenci, Poljaci…   Kod kupnje poljoprivrednog proizvoda važno je da deklaracija bude jasno istaknuta, da budu dostupne sve dopunske informacije, te da je jasno naznačena zemlja podrijetla.  Novac koji se daje u poljoprivredu potrebno je bolje kontrolirati i usmjeriti na preradu, pogone i zapošljavanje kao važan segment očuvanja ruralnih prostora. Najvažnija ulaganja u sela su ona koja zadržavaju ljude, jer ljudi nam moraju biti na prvom mjestu, sve ostalo su sporedne stvari, zaključila je saborska zastupnica i predsjednica SDP – a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora. 

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje