Povežite se s nama

Život i društvo

Antolić Vupora: Previše uvozimo, domaći med, zelje ili bučnino ulje naših poljoprivrednika i OPG-ovaca moraju prevladavati na policama trgovina

Objavljeno:

- dana

Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora (SDP) govorila je o Zakonu o hrani te istaknula kako je domaća hrana mora biti više zastupljenija u trgovinama.

 – Domaća hrana mora biti više na policama trgovačkih lanaca, a ne da se prodaje isključivo po sajmovima, kućnim pragovima, raznim društvenim mrežama i malim specijaliziranim trgovinama – rekla je Antolić Vupora.  Ako se primjerice bučino ulje ili varaždinsko zelje, domaći med iz naših krajeva proizvodi kod naših vrijednih poljoprivrednika i OPG-ovaca, zašto se onda ta hrana ne bi više istaknula na policama trgovačkih lanaca, ističe Vupora.

– Sigurnost hrane je osnovni preduvjet kvalitete hrane, a važna je i dostupnost nutritivno bogate hrane ljudima. Ovaj je Zakon prvenstveno namijenjen uvoznicima jer Hrvatska i dalje više uvozi hrane nego izvozi, a iznosi se mjere u milijardama eura. Potrošačima su potrebne svakodnevne informacije o prisustvu nedozvoljenih sastojaka u hrani. Treba nam bolja i učinkovita preventiva kako uopće ne bi došlo do povlačenja proizvoda iz trgovina. Stoga se trebamo okrenuti domaćim proizvođačima i oformiti kratke lance opskrbe koji bi jamčili svježu i kvalitetnu hranu na našim stolovima – rekla je saborska zastupnica.

Kako bi naši poljoprivrednici postali konkurentni na domaćem i EU tržištu potrebno je osnažiti poljoprivrednu proizvodnju upravo na OPG-ima, primjenjivati sigurnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju u kombinaciji znanja i iskustva, isticati potrebu čvršćeg povezivanja poljoprivrednika i potrošača, uspostavljanje novih tržišta i novih vrijednosti, osobito na lokalnoj i nacionalnoj razini, smatra Antolić Vupora.

– Na žalost marketing je većini poljoprivrednika još uvijek nepoznat pojam. Država premalo sredstava namjenjuje tome. Potrebno je uvesti zasebna sredstva za promociju i osnovati, ukoliko se ukaže potreba za tim, Agenciju za marketing hrvatske hrane. Važno je da i poljoprivrednici dio novca izdvoje za marketing, kao što to preko svojih Poljoprivrednih komora rade Austrijanci, Slovenci, Poljaci…   Kod kupnje poljoprivrednog proizvoda važno je da deklaracija bude jasno istaknuta, da budu dostupne sve dopunske informacije, te da je jasno naznačena zemlja podrijetla.  Novac koji se daje u poljoprivredu potrebno je bolje kontrolirati i usmjeriti na preradu, pogone i zapošljavanje kao važan segment očuvanja ruralnih prostora. Najvažnija ulaganja u sela su ona koja zadržavaju ljude, jer ljudi nam moraju biti na prvom mjestu, sve ostalo su sporedne stvari, zaključila je saborska zastupnica i predsjednica SDP – a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora. 

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinskim čučekima divio se Tito, a Iranci su na njih dizali moćne “Phantome“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je varaždinska Koka procjenjivala da će vrijednost izvoza 1982. godine biti u dolarima veća za 30 posto od rezultata postignutih tijekom 1981., nepredvidive okolnosti prvo su poremetile posao s jednodnevnim pilićima.

Naime, stotine tisuća varaždinskih čučeka avionima su prevoženi između ostalog i u Aziju, ali 9. prosinca 1982. godine veliki četveromotorni avion JAT-a (Jugoslavenski aero transport), Boeing 707 prepun pilića nije uspio sletjeti u Teheran. I dogovoren posao je propao, a u zraku se dogodila prava drama.

Interni informativni list tog bivšeg varaždinskog Peradarsko prehrambenog kombinata, kojim je rukovodio Janko Peharda, navodi da su se pilići „vratili iz iranskog zračnog prostora ponovno u Varaždin“!

– U utorak, 8. prosinca, u večernjim satima, obavljen je utovar 163.200 komada jednodnevnih pilića na aerodromu u Mariboru u avion JAT-a Boeing 707 . Avion je, s posadom i predstavnikom našeg Kombinata, poletio u pravcu Teherana u uobičajeno vrijeme. Međutim, kada su se sutradan ujutro, nešto prije 6 sati, našli se u blizini teheranskog aerodroma, te se pripremali za slijetanje, presreo ih je lovački avion tipa Phantom iranskog ratnog zrakoplovstva. I naredio je da se avion vrati u pravcu odakle je došao – piše u članku koji obrađuje prisustvo Koke na raznim tržištima.

Na traženje kapetana aviona da se spusti, jer se u letjelici nalaze jednodnevni pilići, pilot lovačkog aviona je (prema vjerojatno dobivenim instrukcijama za sve zrakoplove koje su se u to vrijeme približavali aerodromu) inzistirao na povratku JAT-ovog aviona na polazište.

– U tom trenutku posada nije znala da je teheranski aerodrom bio pripremljen za prijem libijskog aviona s otmičarima (Boeing 727 Libyan Airlines-a) . Treba razumjeti ove okolnosti, pa i činjenicu da se Iran nalazi u ratnom stanju. Naš Kombinat nije pretrpio gotovo nikakvu štetu, jer su pilići, po povratku, razmješteni u farme OOUR-a Kooperacija i naših kupaca. Naime, PPK Koka u ovakvim slučajevima ne snosi troškove leta, s obzirom na to da prijevoznik nije izvršio naručenu uslugu, odnosno predao kupcu robu na aerodromu – zapisao je kroničar tih turbulentnih vremena za državu kojoj je predsjedao ajatolah Homeini.

Što se sve događalo s varaždinskim čučekima koji su svijetom putovali avionima možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje