Povežite se s nama

Život i društvo

Asfaltiraju se kolnici za šest milijuna kuna, ali i nabavljaju nova dva kamiona za zimu

Objavljeno:

- dana

LJETO I ZIMA

Kojom god cestom u Varaždinskoj županiji krenuli ovih dana, vrlo je velika vjerojatnost da ćete usput naići na radnike varaždinskog Poduzeća za ceste. I pritom pomisliti da je riječ o nekakvom urgentnom popravku ceste. I bit ćete u krivu.

Jer, radnici – odjeveni od glave do pete, s kacigom na glavi i na plus 40 – cijelog ljeta rade na redovitom održavanju prometnica. Štoviše, baš sad im je u tijeku puna ljetna sezona.

Ljetna priča

Većina laika PZC povezuje sa zimskom službom i zapravo rijetko kome otprve pada na pamet da cestari jednako intenzivno rade i ljeti. – Većina vozača naš ljetni posao niti ne zapazi. Svejedno im je je li zebra „izlizana“, trava oko ceste pokošena, ima li više ili manje signalizacije. Ispada da jedino asfaltiramo. Ali zato zimi, ne daj Bože da cesta nije očišćena čim padne prva pahulja snijega – govori Mario Vdović, član Uprave Poduzeća za ceste.

Zima je uvijek u mislima. Iako je PZC trenutno u punom jeku ljetne sezone, niti zimski planovi ne čekaju i spremni su za finalizaciju. Jer u PZC-u su svjesni da je podcjenjivanje snage snijega i leda osnovna pogreška. Dobro znaju što znači izboriti se s tonama snijega s jedne i vojskom građana – koji očekuju nerealno i nepropisno crne kolnike – s druge strane.

 

Iako je PZC u punom jeku ljetne sezone, zimski planovi ne čekaju 

Ali dok se čeka prvi snijeg – koji bi prema najavama mogao pasti oko 1. studenoga – cestari se bave radovima na modernizaciji i obnovi asfaltnoga kolnika na županijskim i lokalnim cestama. Cijela ta ljetna priča PZC-a stoji oko deset milijuna kuna. Za taj se novac asfaltira, postavlja vertikalna i horizontalna signalizacija, grade nogostupi, šminka cestovni pojas… Po završetku tog posla, isto ih očekuje i na državnim cestama, ali ondje su potrebni zahvati u vrijednosti sedam milijuna kuna. Rokovi su dosta kratki i valja požuriti, jer možda se dogodi da i meteorolozi budu u pravu pa za Sve svete padne snijeg. – Sad se radi duže, što je napornije za radnike, ali rokovi su nam, uz prioritetnu kvalitetu, najvažnija stvar. Dobro vrijeme svakako nam ide na ruku – veli Mario Vdović. Jedan od bitnih rokova je i početak školske godine, jer na području Županije  na kolnike valja ispisati 80 oznaka s upozorenjima vozačima da je škola u blizini.

Rad na 70°C

Posla je, dakle, preko glave i svih 240 radnika PZC-a je na terenu. Tako PZC-ovci, uz redovno ljetno održavanje, rade i na dodatnim poslovima izgradnje ili asfaltiranja nerazvrstanih cesta, za što ih angažiraju općine ili gradovi. Vrijednost tako sklopljenih poslova ove je godine šest milijuna kuna.

S Mariom Vdovićem smo otišli u Donju Voću, gdje se radi na asfaltiranju dionice dugačke 1.350 metara a široke 5,6 metara. Presvlači se tepih s četiri centimetra.
Bio je to jedan od onih toplijih dana ovog ljeta. Temperatura je bila 30-ak stupnjeva u hladu i pitaj Boga koliko na suncu. A radnici su, odjeveni u radna odijela, s debelim cipelama i kacigama na glavi, radili s asfaltom temperature 160 stupnjeva. To konkretno znači da je u polju njihova rada temperatura bila oko 70 stupnjeva! Poslovođa Kristijan Novoselec veli da je teško, ali oni su navikli. – Najvažnije je zaštiti se od sunca, dobro se namazati kremom i piti puno tekućine – veli poslovođa.

Novi kamioni

Kruno Jurgec, načelnik Općine Donja Voća, zadovoljan je dinamikom održavanja cesta. Jer iako jedna od najmanjih općina po broju stanovnika, ova je općina površinom velika, s puno kilometara ceste. – Na  36 općinskih kvadrata – 13 kilometara s jednog na drugi kraj  Općine – ima sveukupno više od stotinu kilometara cesta. – Ova je cesta zaista u katastrofalnom stanju i hvala ŽUC-u što je krenuo s obnovom i vjerujemo da će PZC posao završiti na vrijeme – govori Jurgec.

Od ove godine PZC preuzima brigu i o državnoj D10 prometnici, duljine 12 kilometara, na području Križevaca. – To je brza cesta s četiri prometna traka – govori Vdović. S novim će poslom u PZC stići i nova mehanizacija. – Kupujemo dva nova kamiona za zimsku službu opremljena posipačima i ralicama. Cesta je dosta zahtjevna i moramo malo pojačati mehanizaciju – veli Vdovič o ovom širenju posla Poduzeća za ceste. Ako je suditi prema najavljenom, cestari će za zimu biti spremni. Sad još ostaje samo na vozačima da i oni ispune svoje obveze za zimske uvjete na cesti. I ne jambraju kad padne koja pahulja snijega, jer u pravilnicima lijepo piše kad se i kako mora čistiti snijeg na prometnicama. A,to zasigurno ne uključuje „crnu cestu“.

Opremite automobile

Od vozača se očekuje da budu odgovorni, a ne da – kao što to obično biva – zimske uvjete dočekaju s ljetnim gumama. – Neka prate vremensku prognozu i vozila opreme sa zimskim gumama na vrijeme. Dakle, adekvatna zimska oprema je obvezna. Poslije, kad dođe do smrzavanja kolnika, najprije treba prilagoditi brzinu – govori Vdović o najvažnijim mjerama sigurnosti na cestama u zimskim uvjetima. Koliko god se rano čini govoriti o zimi u rujnu, sudeći prema iskustvima, za mnoge vozače nikad nije dovoljno rano.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje