Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon osam godina čekanja uskoro počinje izgradnja vrtića

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Vlada Republike Hrvatske zadnjeg je dana kolovoza odobrila Općini Sračinec mogućnost zaduživanja za izgradnju dječjeg vrtića. Tako je HBOR već i odobrio 4,7 milijuna kuna kredita i uskoro će početi gradnja.

Time je završila osam godina duga borba općinskih vlasti – na čelu s načelnikom Božidarom Novoselcem – da Sračinec napokon dobije novi dječji vrtić.
Popriličan je to paradoks, jer baš je Sračinec jedna od iznimno rijetkih sredina u Hrvatskoj u kojima nikad nije zabilježen pad nataliteta. Čak su i zadnjih desetak godina – kad se dramatično govori o prijetnji izumiranja nacije – brojke u Sračincu ostale pozitivne. Na 5.000 stanovnika ima čak neuobičajeno veliki broj školaraca, njih 535. Škola u Sračincu je možda jedina u Hrvatskoj koja je lani morala oformiti novi razred u školi. Svake se godine rađa između 50 i 75 djece. Ali unatoč svim apelima i žalu za novorođenima, država ni na koji način nije olakšala Sračincu da nekamo smjesti sve veći broj mališana. A sadašnji dječji vrtić u staroj „marlesici“ ni po kojem kriteriju ne odgovara potrebama vrtićke djece. Ne zadovoljava opće uvjete kvalitete, ali je i – s obzirom na natalitet – premali. Na 200 kvadrata može stati 80-ak mališana, pa je 35-ero djece išlo u vrtiće izvan Sračinca. Bilo bi ih više da nema vječito funkcionalnog baka-servisa.

Samo obećanja

Nakon što je isprobano niz opcija, a vrtića još uvijek nije bilo niti nakon osam godina, u Sračincu su, veli načelnik Novoselec, odlučili uzeti stvar u svoje ruke. I prije bilo kakve odluke pripremljena je projektna dokumentacija, nabavljena građevinska dozvola, raspisan javni natječaj za izvođača. Ništa se nije prepuštalo slučaju, i rizik se isplatio. Jer, niti tri mjeseca kasnije, početak izgradnje je tek pitanje dana.  – Razna ministarstva i sve vlade u tih osam godina su obećavale riješiti problem, ali nikad ništa. Sami smo krenuli u realizaciju izgradnje novog vrtića, i evo… Vlada je odobrila zaduženje, sve smo dogovorili s HBOR-om, kredit nam je odobren uz tri posto kamate. Tako da ćemo 15 godina plaćati oko 300 tisuća kuna godišnje. To čak niti nama, s proračunom od 5,5 milijuna nije problem, a riječ je o neizmjerno važnom projektu za Općinu. Konačna cijena vrtića je 3,8 milijuna kuna – govori načelnik Novoselec.

 

U Sračincu nikad nije zabilježen pad nataliteta – svake godine je između 50 i 75 novorođenih

Novi će vrtić biti površine sveukupno 900 kvadrata, imat će šest grupa djece, malu sportsku dvoranu i 150 djece po najvišim standardima, dok je puni kapacitet 200 mališana. Imao je Sračinec još vredniji projekt prije osam godina, ali je zbog aljkavosti države sve propalo. Radilo se o zidanom vrtiću od 1.200 kvadrata, vrijednom desetak milijuna kuna. I građevinska dozvola je bila spremna, ali niti nakon vremena kad se ona mora aktivirati, inače propada – još uvijek nije bilo riješeno pitanje gradnje. – Država je tad govorila o 80 posto državnog novca i 20 posto vlastitih, što smo bili spremni platiti, ali došla je recesija i novca nije bilo. Ono što je i ostalo otišlo je po političkoj preferenciji, pa je to propalo – govori načelnik Novoselec. Ipak, kako ne bi propala, prije četiri godine je aktivirana građevinska dozvola. Tad su se u Sračincu – kao i drugdje – nadali da će se vrtić graditi novcem iz EU fondova. Ali, potom se jako dugo – zbog sporosti birokracije – uopće nisu znali uvjeti za financiranje, a kad je napokon donesen pravilnik, ispalo je da Sračinec – ne zadovoljava osnovni uvjet. 

Vrtić u koncesiju

– Da bi se dobio novac, vrtić mora biti u vlasništvu Općine, a nama to ne odgovara. Mi nemamo novca za zapošljavanje dvadesetak ljudi na općinskom proračunu i sve druge troškove. Naš dječji vrtić je u koncesiji. Također, ako ste aktivirali građevinsku dozvolu – što smo mi učinili jer smo priključili vodu i kanalizaciju – projekt vam ne vrijedi i trebali biste platiti 200-tinjak tisuća kuna za novi. Ma i to bismo platili, ali si ne možemo priuštiti biti vlasnici ustanove. Mnogi se zavaravaju pa završe u dugovima – govori načelnik o razlozima zbog kojih se vrtić nije gradio europskim novcem. Svima koji su upravo to postavljali kao pitanje (ne)sposobnosti Općine za povlačenje novca iz fondova, veli: – Ako je netko sposoban izvući novac, to je baš Sračinec. Jer direktor AZRA-e, koja priprema projekte za natječaj, je moj zamjenik Kruno Lukačić – veli načelnik Novoselec.

Trinaest igrališta

Vratimo li se natalitetu, pitamo načelnika čemu pripisuje ovako rijetko pozitivnu demografsku sliku Sračinca. – Prigradsko smo naselje, nekoliko minuta automobilom od Varaždina, komunalno smo maksimalno opremljena općina, ceste su sve sređene. Nije nas županijska Turistička zajednica slučajno četiri godine zaredom birala za najuređeniju općinu, u vrijeme mog mandata posadili smo 30-ak što stabala, što niskog raslinja,  napravili smo stambenu zonu Gaj – nabraja načelnik. Tako će ubuduće u Sračincu djeca u novi, suvremeni vrtić po najvišim standardima, odlaziti s nekog od 13 dječjih igrališta – koliko ih je samo lani napravljeno u općini površine 24 kvadratna kilometra.

Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec: “Da bi se dobio novac iz EU fonda, vrtić mora biti u vlasništvu Općine, a nama to ne odgovara. Mi nemamo novaca za plaćanje 20 zaposlenih.”

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Gradonačelnica V. Toplica s predstavnicima udruga potpisala ugovore o dodjeli financijskih sredstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama u ponedjeljak je, 13. svibnja, upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore projektima i programima od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnog društva na području Grada Varaždinskih Toplica u 2024. godini.

Financijsku potporu ostvarile su ukupno 22 udruge za 24 programa, i to: Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Varaždinske Toplice, Udruga žena „Naši cajti”, Udruga umirovljenika Varaždinske Toplice, Lovačka udruga „Kalnik”, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnica Varaždinske županije – ogranak Varaždinske Toplice, Udruga vinogradara i voćara „Sveti Martin”, Vatrogasna zajednica Grada Varaždinske Toplice, Planinarsko društvo „Tonimir”, Udruga žena „Svibovečki zvon” Svibovec, Karate klub „AIK”, Lovačko društvo „Jelen”, Udruga „Biserna dolina” Grešćevina te Moto klub „Aquabikers”, ali i neke udruge koje nisu s područja grada, no svojim projektima i programima djeluju u interesu za opće dobro na području Varaždinskih Toplica.

Ugovore je s predstavnicima udruga potpisala gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je tom prilikom istaknula zadovoljstvo što na području grada postoji mnogo aktivnih udruga.

– Udruge su te koje doprinose društvenom, kulturnom i sportskom životu našega grada. One ujedno čuvaju našu tradiciju, kulturu i baštinu kojom se svi zajedno ponosimo. Stoga mi je drago da imamo priliku nagraditi, odnosno pomoći tolikom broju udruga, vjerujem da ćete i u budućnosti biti isto tako uspješni u provedbi svojih aktivnosti. Hvala vam na svemu što radite za naš grad – rekla je gradonačelnica Ratković, poručivši da će udruge u Gradu uvijek pronalaziti partnera.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nova grupa trnovečkih osnovnoškolaca završila školu plivanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradskim bazenima u Varaždinu ovih su dana ponovo odjekivali dječja vika i smijeh – nova grupa mališana iz općine Trnovec Bartolovečki učila je i naučila plivati.

Riječ je o novoj generaciji učenika 4. razreda Osnovne škole Trnovec, njih 36 te 18 učenika Osnovne škole Šemovec koji su uz vodstvo stručnih trenera uspješno završili petodnevnu školu plivanja. Podršku im je pružila i na uspjehu čestitala načelnica Verica Vitković.

– Jako je važno da djeca pohađaju ovakve aktivnosti, njima je to prije svega zanimljivo i zabavno, ali i iznimno korisno. Raduje me što su svi uspješno savladali ovaj program i neizmjerno smo zbog toga zahvalni svim trenerima. Djeci čestitam što su završila školu plivanja, ali njihov me uspjeh i ne čudi, budući da su svi vrlo marljivi i inače se bave sportom – rekla je načelnica.

Podsjetila je koliko je važno da se djeca druže i da budu što aktivnija u svoje slobodno vrijeme.

– Današnja moderna tehnologija im odvlači pažnju, ali ovo je naš način da ih potičemo da što više borave u prirodi, da se zajedno igraju, da se bave sportom, a ne da samo sjede pred računalima – kazala je načelnica Vitković.

Školu plivanja, kao i prijevoz za osnovnoškolce, iz svog je proračuna financirala Općina Trnovec Bartolovečki i kao i uvijek dosad, za roditelje je bila besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje