Povežite se s nama

Kultura

Atraktivne izložbe plijenile ljepotom i elegancijom

Objavljeno:

- dana

DOGAĐANJA

Svečanom dodjelom diploma 12. generaciji polaznica Čipkarske škole u nedjelju je u Lepoglavi završio 19. Međunarodni festival čipke, koji je ove godine, na desetak čipkarskih izložbi, festivalskoj publici predstavio iznimne kolekcije čipaka iz osam europskih zemalja.

– Međunarodni festival čipke u Lepoglavi slavi čipku, taj fenomen naše vrijedne kulturne baštine. Lepoglava je mali grad, no grad velikog srca koje snažno kuca za čipku i čipkarstvo. Ove smo godine kao temu Festivala istaknuli povezanost čipke i prirode, da bismo naglasili još jednu vrijednost Lepoglave. Uz dugu i bogatu kulturnu tradiciju u kojoj lepoglavska čipka ima posebno mjesto, Lepoglava se može pohvaliti i s lijepim i očuvanim prirodnim okolišem. To su vrijednosti na kojima želimo nastaviti graditi prepoznatljivost našega grada i na toj iznimnoj kulturnoj i prirodnoj baštini stvarati nove vrijednosti, u suradnji s mnogim prijateljima iz cijelog svijeta s kojima su nas povezale upravo te fine niti lepoglavske čipke – istaknuo je na svečanosti otvaranja 19. Međunarodnog festivala čipke gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

 

“Međunarodni festival čipke slavi čipku, taj fenomen naše vrijedne kulturne baštine.”  M. Škvarić

Ovogodišnji Festival otvorila je Marijana Petir, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, koja je tom prigodom istaknula da Festival promiče izuzetnu kulturnu tradiciju Hrvatske, čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, uvrstivši lepoglavsku čipku na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Čipka i priroda

Tijekom četiriju festivalskih dana posjetitelji Festivala imali su prigodu vidjeti neke od najljepših europskih zbirki čipaka na temu “Čipka i priroda”, pa je tako, primjerice, u jedinstvenom ambijentu pavlinskog samostana u Lepoglavi izložena vrijedna zbirka čipaka s cvjetnim motivima iz bogate kolekcije Marianne Stang, a pozornost posjetitelja plijenila je i atraktivna izložba “Čipka i svjetlost”, koju su pripremile čipkarice iz slovenske Idrije, u zajedničkom europskom projektu s čipkaricama iz Lepoglave.

– Zemlja partner Festivala ove je godine bila Republika Slovenija, pa smo, zahvaljujući dugoj suradnji s Idrijom, publici ponudili izuzetne čipkarske kreacije čipkarica iz Idrije, a svakako valja istaknuti i izložbe koje su na temu “Čipka i priroda” pripremile čipkarice iz Lepoglave – naglasio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava.
Pozornost posjetitelja svojom je ljepotom i elegancijom plijenila i čipka iz poljske Bobowe, čipke iz Belgije, Bosne i Hercegovine te iz Crne Gore, zemlje s dugom čipkarskom tradicijom koja je po prvi put predstavljena i na Festivalu u Lepoglavi.

Sajam rukotvorina

Program ovogodišnjeg Festivala obogatile su i brojne zanimljive radionice, prezentacije i stručna predavanja, a uz Međunarodni festival čipke u Lepoglavi organiziran je i Sajam tradicionalnih rukotvorina, na kojem se predstavilo 37 izlagača iz Hrvatske i Slovenije – tradicionalnih obrta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, lepoglavskih čipkarica i umjetnika, koji su izložili predmete tradicionalnog rukotvorstva, originalne suvenire, uporabne predmete te domaća vina i voćne rakije, bučino ulje i domaća jela i slastice.

 

Na Festivalu je po prvi put predstavljena i čipka iz Crne Gore

– Duga tradicija i vrijedna baština, uz vrijedne ljude, naš je najveći potencijal. Uz podršku naših prijatelja i partnera, s kojima nas je povezala upravo čipka i volja za očuvanjem vrijedne kulturne tradicije, taj potencijal lepoglavskoga kraja uspijevamo ostvariti i na toj povijesnoj ostavštini graditi nove vrijednosti uz podršku Europske unije – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i najavio 20. Međunarodni festival čipke, koji će sljedeće godine festivalskoj publici ponuditi nove čipkarske atrakcije i Lepoglavu potvrditi kao jedno od najvažnijih čipkarskih središta Europe. Pokrovitelji 19. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi bili su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Varaždinska županija i Grad Lepoglava.

Idrijska čipka

Zemlja-partner Festivala ove je godine bila Republika Slovenija, pa smo ,zahvaljujući dugoj suradnji s Idrijom, publici ponudili izuzetne čipkarske kreacije čipkarica iz Idrije, a svakako valja istaknuti i izložbe koje su na temu  “Čipka i priroda” pripremile čipkarice iz Lepoglave – naglasio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava. Pozornost posjetitelja svojom je ljepotom i elegancijom plijenila i čipka iz poljske Bobowe, čipke iz Belgije, Bosne i Hercegovine te iz Crne Gore, zemlje s dugom čipkarskom tradicijom koja je po prvi put predstavljena i na Festivalu u Lepoglavi.

Izvor:
Foto:

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje