Povežite se s nama

Kultura

Atraktivne izložbe plijenile ljepotom i elegancijom

Objavljeno:

- dana

DOGAĐANJA

Svečanom dodjelom diploma 12. generaciji polaznica Čipkarske škole u nedjelju je u Lepoglavi završio 19. Međunarodni festival čipke, koji je ove godine, na desetak čipkarskih izložbi, festivalskoj publici predstavio iznimne kolekcije čipaka iz osam europskih zemalja.

– Međunarodni festival čipke u Lepoglavi slavi čipku, taj fenomen naše vrijedne kulturne baštine. Lepoglava je mali grad, no grad velikog srca koje snažno kuca za čipku i čipkarstvo. Ove smo godine kao temu Festivala istaknuli povezanost čipke i prirode, da bismo naglasili još jednu vrijednost Lepoglave. Uz dugu i bogatu kulturnu tradiciju u kojoj lepoglavska čipka ima posebno mjesto, Lepoglava se može pohvaliti i s lijepim i očuvanim prirodnim okolišem. To su vrijednosti na kojima želimo nastaviti graditi prepoznatljivost našega grada i na toj iznimnoj kulturnoj i prirodnoj baštini stvarati nove vrijednosti, u suradnji s mnogim prijateljima iz cijelog svijeta s kojima su nas povezale upravo te fine niti lepoglavske čipke – istaknuo je na svečanosti otvaranja 19. Međunarodnog festivala čipke gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

 

“Međunarodni festival čipke slavi čipku, taj fenomen naše vrijedne kulturne baštine.”  M. Škvarić

Ovogodišnji Festival otvorila je Marijana Petir, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, koja je tom prigodom istaknula da Festival promiče izuzetnu kulturnu tradiciju Hrvatske, čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, uvrstivši lepoglavsku čipku na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Čipka i priroda

Tijekom četiriju festivalskih dana posjetitelji Festivala imali su prigodu vidjeti neke od najljepših europskih zbirki čipaka na temu “Čipka i priroda”, pa je tako, primjerice, u jedinstvenom ambijentu pavlinskog samostana u Lepoglavi izložena vrijedna zbirka čipaka s cvjetnim motivima iz bogate kolekcije Marianne Stang, a pozornost posjetitelja plijenila je i atraktivna izložba “Čipka i svjetlost”, koju su pripremile čipkarice iz slovenske Idrije, u zajedničkom europskom projektu s čipkaricama iz Lepoglave.

– Zemlja partner Festivala ove je godine bila Republika Slovenija, pa smo, zahvaljujući dugoj suradnji s Idrijom, publici ponudili izuzetne čipkarske kreacije čipkarica iz Idrije, a svakako valja istaknuti i izložbe koje su na temu “Čipka i priroda” pripremile čipkarice iz Lepoglave – naglasio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava.
Pozornost posjetitelja svojom je ljepotom i elegancijom plijenila i čipka iz poljske Bobowe, čipke iz Belgije, Bosne i Hercegovine te iz Crne Gore, zemlje s dugom čipkarskom tradicijom koja je po prvi put predstavljena i na Festivalu u Lepoglavi.

Sajam rukotvorina

Program ovogodišnjeg Festivala obogatile su i brojne zanimljive radionice, prezentacije i stručna predavanja, a uz Međunarodni festival čipke u Lepoglavi organiziran je i Sajam tradicionalnih rukotvorina, na kojem se predstavilo 37 izlagača iz Hrvatske i Slovenije – tradicionalnih obrta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, lepoglavskih čipkarica i umjetnika, koji su izložili predmete tradicionalnog rukotvorstva, originalne suvenire, uporabne predmete te domaća vina i voćne rakije, bučino ulje i domaća jela i slastice.

 

Na Festivalu je po prvi put predstavljena i čipka iz Crne Gore

– Duga tradicija i vrijedna baština, uz vrijedne ljude, naš je najveći potencijal. Uz podršku naših prijatelja i partnera, s kojima nas je povezala upravo čipka i volja za očuvanjem vrijedne kulturne tradicije, taj potencijal lepoglavskoga kraja uspijevamo ostvariti i na toj povijesnoj ostavštini graditi nove vrijednosti uz podršku Europske unije – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i najavio 20. Međunarodni festival čipke, koji će sljedeće godine festivalskoj publici ponuditi nove čipkarske atrakcije i Lepoglavu potvrditi kao jedno od najvažnijih čipkarskih središta Europe. Pokrovitelji 19. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi bili su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Varaždinska županija i Grad Lepoglava.

Idrijska čipka

Zemlja-partner Festivala ove je godine bila Republika Slovenija, pa smo ,zahvaljujući dugoj suradnji s Idrijom, publici ponudili izuzetne čipkarske kreacije čipkarica iz Idrije, a svakako valja istaknuti i izložbe koje su na temu  “Čipka i priroda” pripremile čipkarice iz Lepoglave – naglasio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava. Pozornost posjetitelja svojom je ljepotom i elegancijom plijenila i čipka iz poljske Bobowe, čipke iz Belgije, Bosne i Hercegovine te iz Crne Gore, zemlje s dugom čipkarskom tradicijom koja je po prvi put predstavljena i na Festivalu u Lepoglavi.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje