Povežite se s nama

Život i društvo

Autoklub Varaždin proslavio 80 godina postojanja

Autoklub Varaždin

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom u hotelu Turist u četvrtak, 9. svibnja, je obilježena 80. obljetnica postojanja i djelovanja Hrvatskog autokluba – temeljnog Autokluba Varaždin.

Među brojnim uzvanicima, na ovom jubileju čestitao je i dr.sc. Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina.

– Nakon čitavog niza udruga, te vatrogasnog i pjevačkog društva, u Varaždinu je među prvima u Hrvatskoj bio osnovan i autoklub. daleke 1939. To je bilo tada značajno jer se učlaniti u autoklub značilo pratiti tehnologiju i razvoj. Auto tada nije bio sam prijevozno sredstvo nego i način života. Dakle nije riječ samo o automobilizmu, nego je riječ i o tehnologiji, o održavanju, o edukaciji i dizanju prometne kulture bez čega nema sigurnoga društva. Nije zato čudno što je to sve napravljeno u Varaždinu jer je ovdje građanska kultura ujedno značila i prometnu kulturu. Drago mi je što se Autoklub uspješno održao osamdeset godina – istaknuo je gradonačelnik čestitavši vrijednu obljetnicu članovima i Slavku Tušeku, predsjedniku Autokluba Varaždin, a ujedno predsjedniku Hrvatskog autokluba.

Autoklub Varaždin danas okuplja više od 9000 članova, a vrijedi za jednog od najboljih i najorganiziranijih autoklubova u Hrvatskoj.

Život i društvo

Preminula je časna sestra Benjamina (Ivka) Šmuc

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Fabijana i Sebastijana Varaždin obavijestila je župljane o smrti časne sestre Benjamine (Ivke) Šmuc. Preminula je u nedjelju, 9. svibnja, u 64. godini života.

– Javljamo vam tužnu vijest da je blago u Gospodinu 9. svibnja 2021. godine u Varaždinu preminula naša draga časna s. Benjamina (Ivka) Šmuc nakon kratke i teške bolesti u 64. godini života. Sve daljnje informacije objavit ćemo naknadno. Naša crkvena zvona oglasit će se tokom dana, a dragu našu sestru pratite u svojim molitvama. Neka ju Gospodin nagradi za trpljenje, a u domu Oca svoga primila nagradu za sva dobra djela – poručuju iz Župe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Temperatura danas do 28 °C: još u utorak sunčano, slijedi pogoršanje vremena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pretežno sunčano i vrlo toplo bit će danas, 10. svibnja, u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, javlja DHMZ. Mnogima će danas biti posebno drago što će se najviša dnevna temperatura zraka kretati između ugodnih 26 i 28 °C.

U Varaždinu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi 26 °C, a u Čakovcu 25 °C.

I biometeorološke prilike će danas biti uglavnom povoljne. – Uz danju toplo i pretežno sunčano vrijeme, mnogi će meteoropati biti dobrog raspoloženja i radne učinkovitosti. Zbog povremeno izraženijeg južnog strujanja, najosjetljiviji meteoropati mogu osjećati manje tegobe – ističu državni prognostičari.

Još u utorak lijepo, a potom pogoršanje

U utorak će biti djelomice sunčano, a popodne na zapadu slijedi naoblačenje te do kraja dana i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu i četvrtak će biti promjenljivo i nestabilno s mjestimičnom kišom ili pljuskovima, lokalno i grmljavinom.

U utorak stoga još vrlo toplo, a od srijede svježije, temperatura zraka bit će niža za oko 5 °C.

Nastavite čitati