Povežite se s nama

U fokusu

AZRA: kanal za privlačenje europskog novca u Županiju

Objavljeno:

- dana

AZRA

Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) je tijekom prve godine provedbe projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova”, kao pružatelj savjetodavne podrške, sudjelovala u pripremi devet projekata ukupne vrijednosti 15,1 milijun kuna.

Također, na istom projektu AZRA kroz pružanje savjetodavne podrške sudjeluje u provedbi triju projekata ukupne vrijednosti 9,2 milijuna kuna.

Savjetodavna podrška 

Sufinanciranje projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova” AZRA je osigurala u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Vrijednost projekta iznosi 1.421.576,59 kuna, a 84,99 posto, odnosno 1.208.340,10 kuna, iznos je bespovratnih sredstava. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Treći Info-dan održat će se 24. listopada ove godine u Županijskoj palači u Varaždinu od 9.45 do 12.30 sati

Projekt se provodi od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018. godine, a u sklopu njega je AZRA osigurala besplatnu savjetodavnu podršku svim javnompravnim tijelima s područja Varaždinske županije. Savjetodavna podrška može se koristiti za pripremu i/ili provedbu projekata, a kako bi se osigurala transparentna dodjela podrške, objavljen je Poziv na prijavu za primanje savjetodavne podrške za pripremu i provedbu projekata. Tekst poziva i potrebne obrasce moguće je pronaći na stranicama AZRA-e www.azra.hr.

– AZRA d.o.o. gradi kapacitete javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije za upravljanje projekata. Tome u prilog govori i činjenica da je prolaznost projekata za koje je pružena savjetodavna podrška u sklopu projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova” visokih 71 posto – ističe direktor AZRA-e d.o.o. Krunoslav Lukačić i pojašnjava da se, uz pruženu savjetodavnu podršku, za javnopravna tijela organiziraju i različite informativne i edukativne aktivnosti s ciljem predstavljanja operativnih programa, primjera dobre prakse kao i metodologije upravljanja projektima.
– Ovim putem pozivam sva javnopravna tijela da nam se jave za pomoć kod pripremanja projektnih ideja i projekata, ne bi li zajedno iskoristili dane mogućnosti za razvoj poslovanja i usluga te povećanje konkurentnosti i zapošljivosti.

Dan o ESI fondovima 

Jedna od ključnih aktivnosti u sklopu projekta je i održavanje tematskih info dana o europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Na Info danu sudionicima će biti predstavljene osnovne odrednice provedbe projekata vezane uz uvjete vidljivosti i promociju, javnu nabavu, izvještavanje, arhiviranje te upravljanje rizicima. Sudionicima će također biti predstavljeni i trenutno otvoreni natječaji na koje se mogu prijaviti javnopravna tijela.
Treći Info dan održat će se 24. listopada ove godine u Županijskoj palači u Varaždinu od 9.45 do 12.30 sati.

U izradu Nacionalne strategije

U Šibeniku je od 5. do 7. listopada održana konferencija “Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. 
Cilj konferencije bilo je informiranje potencijalnih korisnika o aktualnostima politike ravnomjernoga regionalnog razvoja te mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata uz pomoć sredstava iz EU fondova.
Na konferenciji su predstavljeni Nacionalna razvojna strategija RH, novi zakonodavni okvir regionalnog razvoja, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskoga socijalnog fonda, Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kao i iskustva Slovačke Republike.
Sporazum o suradnji na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata (vrijednih ukupno 21 milijun kuna) potpisali su predstavnici regionalnih koordinatora. Sporazum, u okviru kojeg je AZRA-i dodijeljeno milijun kuna, potpisao je direktor Krunoslav Lukačić s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.
– Sada smo ključni partner Ministarstvu u izradi ove strategije – rekao je Lukačić. 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Krajem ožujka potpisivanje Razvojnog sporazuma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potpisivanje Razvojnog sporazuma pet sjevernih županija s Vladom RH očekuje se krajem ožujka, a riječ je o jednom od važnijih alata planiranja politika regionalnog razvoja Hrvatske.

Naime, na radnome sastanku u Varaždinskoj županiji održanom u petak, 5. ožujka, petorica župana izrazilo je nadu da „država u što skorijem razdoblju u svakoj od pet Županija stane iza jednog strateškog projekta.“

Navedeno je da se potpisivanje ovog sporazuma podudara s prijavljivanjem financiranja EU projekata za sedmogodišnje razdoblje te s Europskim planom oporavka, s time da su ukupno „na raspolaganju“ sredstva od čak 22 milijarde eura. Istaknuto je također da je podrška Varaždinske županije Vladi RH uvjetovana upravo tim sporazumom i projektom brze pruge Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zagreb, na čemu se posebno inzistirati.

Međimurska županija trenutno ima u pripremi 158 projekata vrijednosti tri milijarde kuna, od čega je za projekte u vrijednosti od milijardu kuna u potpunosti spremna projektna dokumentacija. Koprivničko-križevačka županija inzistirat će na tome da se nacionalni projekti odvoje od njihovih specifičnih projekata u kojima su nositelji, a posebice se to odnosi na projekte na području obrazovanja. Tražili su i smanjenje cenzusa granice ispod koje se projekti ne mogu kandidirati.

Bjelovarsko-bilogorska županije spremila je projekte vrijedne 4,5 milijardi kuna, a da ova inicijativa nema alternativu, potvrdili su iz Krapinsko-zagorske županije te izvijestili da je „gotovih projekata više nego što se može osigurati sredstava iz svih dostupnih fondova“.

Dodajmo da su radni sastanak održali i regionalni koordinatori, odnosno direktori razvojnih agencija, na kojemu se također raspravljalo o projektima vrijednima više od 10 milijardi kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Tijekom sljedećeg tjedna u neka mjesta dolaze popisivači stanovništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj je županiji ovog tjedna započeo probni Popis stanovništva 2021. koji se provodi do 15. ožujka.

Do 7. ožujka 2021. kućanstva se mogu samostalno popisati popunjavanjem elektroničkog upitnika prijavom u sustav e-Građani, dok će od 8. do 15. ožujka 2021. popisivači obavljati popisivanje dolaskom na adresu kućanstva uz pomoć prijenosnih računala.

Kako bi mogućnost zaraze bila svedena na minimum, svi popisivači bit će testirani na koronavirus, dok će oni koju su ga preboljeli imati liječničku potvrdu. Varaždinska županija za sve je popisivače organizirala provođenja PCR testa na SARS-CoV-2 te će podmiriti troškove testiranja.

Zamjenik župana Robert Vugrin pozvao je sve sudionike probnog popisa da iskoriste mogućnost te se do kraja tjedna popišu putem sustava e-Građani, odnosno registriraju u njega ako već nisu.

– Građani se mogu popisati samostalno koristeći popisni upitnik u elektroničkom obliku dostupan kroz sustav e-Građani. Dovoljno da je jedan član kućanstva u sustavu e-Građani da popiše kućanstvo i sve članove. Ispunjavanje traje dvadesetak minuta. Za pristup popisnom upitniku potrebno je imati određenu vjerodajnicu koja se onda kasnije koristi za pristup i korištenje preko osamdeset elektroničkih usluga, što je svakako najsigurniji i najbrži način za ostvarivanje brojnih prava – pojasnio je zamjenik.

U razdoblju od 8. ožujka do 15. ožujka 2021. popisivanje će provoditi popisivač (anketar) dolaskom na adresu kućanstva, a anketiranje će provoditi posebno obučeni anketari osobnim intervjuom. Popisivači će obići i ona kućanstva koja su se sama popisala, međutim, ondje neće provjeravati vjerodostojnost podataka, već će samo preuzeti šifru koju je kućanstvo dobilo popisivanjem preko sustava e-građani.

Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021., provodi se u Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu, a obuhvatit će nešto više od 5000 kućanstava. U našoj županiji odabrano je ukupno 10 popisnih krugova u Ivancu, Orehovcu, Čanjevu, Trnovcu Bartolovečkom, Donjoj Voći, Draškoviću, Apatiji, Gornjem Vratnu i Varaždinu. Popisom će biti obuhvaćeno nešto manje od 1000 kućanstava, odnosno nešto više od 2000 osoba.

Cilj probnog popisa jest provjera i testiranje usvojenih metodoloških i tehnoloških rješenja koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju Popisom, testiranje programskog rješenja, provjera ažurnosti tehničke dokumentacije te rad popisivača i drugih sudionika.

Svi podaci prikupljeni ovim probnim istraživanjem službena su tajna.

Nastavite čitati