Povežite se s nama

U fokusu

AZRA: kanal za privlačenje europskog novca u Županiju

Objavljeno:

- dana

AZRA

Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) je tijekom prve godine provedbe projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova”, kao pružatelj savjetodavne podrške, sudjelovala u pripremi devet projekata ukupne vrijednosti 15,1 milijun kuna.

Također, na istom projektu AZRA kroz pružanje savjetodavne podrške sudjeluje u provedbi triju projekata ukupne vrijednosti 9,2 milijuna kuna.

Savjetodavna podrška 

Sufinanciranje projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova” AZRA je osigurala u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Vrijednost projekta iznosi 1.421.576,59 kuna, a 84,99 posto, odnosno 1.208.340,10 kuna, iznos je bespovratnih sredstava. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Treći Info-dan održat će se 24. listopada ove godine u Županijskoj palači u Varaždinu od 9.45 do 12.30 sati

Projekt se provodi od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018. godine, a u sklopu njega je AZRA osigurala besplatnu savjetodavnu podršku svim javnompravnim tijelima s područja Varaždinske županije. Savjetodavna podrška može se koristiti za pripremu i/ili provedbu projekata, a kako bi se osigurala transparentna dodjela podrške, objavljen je Poziv na prijavu za primanje savjetodavne podrške za pripremu i provedbu projekata. Tekst poziva i potrebne obrasce moguće je pronaći na stranicama AZRA-e www.azra.hr.

– AZRA d.o.o. gradi kapacitete javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije za upravljanje projekata. Tome u prilog govori i činjenica da je prolaznost projekata za koje je pružena savjetodavna podrška u sklopu projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova” visokih 71 posto – ističe direktor AZRA-e d.o.o. Krunoslav Lukačić i pojašnjava da se, uz pruženu savjetodavnu podršku, za javnopravna tijela organiziraju i različite informativne i edukativne aktivnosti s ciljem predstavljanja operativnih programa, primjera dobre prakse kao i metodologije upravljanja projektima.
– Ovim putem pozivam sva javnopravna tijela da nam se jave za pomoć kod pripremanja projektnih ideja i projekata, ne bi li zajedno iskoristili dane mogućnosti za razvoj poslovanja i usluga te povećanje konkurentnosti i zapošljivosti.

Dan o ESI fondovima 

Jedna od ključnih aktivnosti u sklopu projekta je i održavanje tematskih info dana o europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Na Info danu sudionicima će biti predstavljene osnovne odrednice provedbe projekata vezane uz uvjete vidljivosti i promociju, javnu nabavu, izvještavanje, arhiviranje te upravljanje rizicima. Sudionicima će također biti predstavljeni i trenutno otvoreni natječaji na koje se mogu prijaviti javnopravna tijela.
Treći Info dan održat će se 24. listopada ove godine u Županijskoj palači u Varaždinu od 9.45 do 12.30 sati.

U izradu Nacionalne strategije

U Šibeniku je od 5. do 7. listopada održana konferencija “Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. 
Cilj konferencije bilo je informiranje potencijalnih korisnika o aktualnostima politike ravnomjernoga regionalnog razvoja te mogućnostima financiranja lokalnih i regionalnih razvojnih projekata uz pomoć sredstava iz EU fondova.
Na konferenciji su predstavljeni Nacionalna razvojna strategija RH, novi zakonodavni okvir regionalnog razvoja, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskoga socijalnog fonda, Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kao i iskustva Slovačke Republike.
Sporazum o suradnji na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata (vrijednih ukupno 21 milijun kuna) potpisali su predstavnici regionalnih koordinatora. Sporazum, u okviru kojeg je AZRA-i dodijeljeno milijun kuna, potpisao je direktor Krunoslav Lukačić s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.
– Sada smo ključni partner Ministarstvu u izradi ove strategije – rekao je Lukačić. 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje