Povežite se s nama

U fokusu

Bernarda d.o.o. otvara firmu i prodajni prostor u Bjelorusiji

Objavljeno:

- dana

PODUZETNO

Za Bernardu Cecelja kraj godine završio je jednako kao što je i počeo – uspješno. Bernarda uvijek iznenađuje svojom poslovnom logikom koja se ne može naučiti – čovjek se jednostavno mora roditi s njom. 

Tako je, unatoč embargu, i dalje prisutna na ruskom tržištu na kojemu se milijuni bude na njenim krevetima, jastucima… Zajedno s 13 hrvatskih poduzetnika posjetila je bjelorusku pokrajinu Brest, koja je na granici s Poljskom, 220 kilometara udaljena od Varšave. Cilj posjeta bio je potpisivanje slobodne zone između Varaždina i Bresta te razgovor o obostranom investiranju.

Bernarda ide dalje od samo obilaska Bresta – otvorit će ondje firmu. – To je bescarinska zona s jako dobrim uvjetima. Primjerice, jedan hektar zemljišta, znači 10 tisuća kvadrata s kompletnom infrastrukturom, možete dobiti u najam na 99 godina za tisuću dolara godišnje. Mogu se kupiti i drvene hale jer nisu strogo vezani nekakvim gabaritima. Država vam daje mogućnost jeftinog pristupa tržištu od 180 milijuna ljudi. Bjelorusija, Rusija i Kazahstan formiraju neku vrst unije s istim sistemom kao u Europskoj uniji. Međusobno trgovanje bez carine i PDV-a. Štite svoje tržište i proizvodnju i u te, nazovimo ih, zemlje euroazijske unije, mogu plasirati samo oni koji ondje i proizvode. Također ćemo otvoriti i prodajni prostor ondje – govori. 

Dvije smjene?

Tvrtka Bernarda prilično, čak ako i zanemarimo carine, osjeća ruski problem. 

– Itekako. Kad sam počela, za jedan euro se dobivalo oko 40 rubalja, da bi sada tečaj bio čak i 80 rubalja za euro. Uvozna roba automatski poskupljuje. Plus carine i eto užasa. U novoformiranoj uniji isplati mi se izvoz u Rusiju jer je bez tih nameta.

Kako bi se radna mjesta otvarala u Pušćinama, a ne u Bjelorusiji, većina proizvoda napravit će se ovdje dok će se onda u Bjelorusiji finiširati. – Mi smo jako knap s vremenom. Već sada imamo puno narudžbi za sljedeću godinu. Ako se ostvari taj plan, morat ćemo raditi u dvije smjene. Bernarda ima svoje poslovne prostore u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj, Rusiji i evo sad otvaramo ovaj u Bjelorusiji. 

Bolje nego lani

Kad bi rezimirala lanjsku godinu, veli da je zahvaljujući izvozu, unatoč svjetskoj krizi, godina ipak bila uspješna. Ova će godina, nada se poduzetnica rodom iz Varaždinskih Toplica, biti još uspješnijom.

S obzirom na veliki izvoz, rekla bih da smo mi već 17 godina u Uniji

– Mislim da će rezultati biti i bolji nego lani. O uspješnosti tvrtke Bernarda govori već i podatak da punih 17 godina redovno ispunjavamo sve naše obaveze, kredite, plaću… isplaćujemo 500 kuna božićnice, djeca naših radnika uvijek dobiju prigodne blagdanske darove, svake godine idemo na zajednički izlet na račun  firme. Primjerice, ove smo godine bili na Bledu. I to sve za 180 ljudi. K tome će još biti i nekakva dobit. Kad pogledate da čitav niz firmi, na žalost, ne ispunjava svoje obaveze niti za desetak radnika, zaista možemo reći da poslujemo uspješno. Ipak, još nismo dosegnuli zadnju godinu prije recesije, 1998., ali smo blizu – ističe.

Na pitanje je li Europska unija unijela kakve promjene u tvrtku, Bernarda Cecelja veli da im je isto. – S obzirom na veliki izvoz, rekla bih da smo mi već 17 godina u Uniji. Niti velika dvorana ne bi bila dovoljna za izložiti sve medalje i priznanja kojima se okitila tvrtka iz Pušćina. 

Na pitanje je li to po broju medalja, najuspješniji proizvod, Bernarda veli: – Ne znam niti sama. Nisam brojala. Evo, antidekubitalni krevet je u roku od samo dva mjeseca dobio deset medalja.

Favorit – Pospanko

Iako nema proizvoda koji nije dobio barem neko od strukovnih priznanja, ipak pitamo Bernardu Cecelja ima li ona svog favorita u asortimanu. 

Otvaranjem firme u Bjelorusiji Bernardi će rusko tržište i dalje ostati otvoreno pod povoljnim uvjetima

– Teško je izdvojiti, ali recimo bez jastuka Pospanko ne mogu zamisliti spavanje. Čak ga sa sobom nosim i na put, pa su mi napravili manju verziju. No, ako je meni Pospanko dobar, to ne mora značiti da će biti i drugome. Jastuk je zaista individualna stvar i teško je naći koji vam u svemu odgovara – ističe.

Kad sam prvi put, prije dvije godine, razgovarala s Bernardom Cecelja, spavala je na madracu Lahor. Spava i danas. Je li to vjernost i navika ili? – Moram promijeniti madrac. Preći ću na Sportivo ili na Energy. Čisto da probam – smije se Bernarda Cecelja.

Na ormariću iza nje tablica s natpisom “Tajna vječne mladosti krije se u radosti”. Ako je suditi prema njezinoj vitalnosti i izgledu, radosti joj sigurno ne nedostaje.

Medalja do medalje

Antidekubitalni madrac, na tržištu tek od listopada, osvojio je medalju u Zagrebu, srebrnu medalju u Bruxellesu, zlatnu medalju rumunjskog ministarstva znanosti. 
Evo, baš sada sam doznala da smo osvojili srebrnu medalju u Varšavi te Kini kao i brončanu u Seulu i medalju u Južnoj Koreji. – kaže Bernarda.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje