Povežite se s nama

U fokusu

Bez blagoslova Svete Stolice, Grad se može fućkati s idejom o zbirci u “bedekovićki”!

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin se pohvalio da će, nakon dugih godina bez adrese, vrijedna Zbirka Malogorski biti udomljena u vili Bedeković. Gradonačelnik Ivan Čehok je za jedan lokalni portal izjavio: – Grad je osigurao sredstva za galeriju, koja će prema svemu sudeći biti realizirana ove godine u vili Bedeković.

Zbog toga su sretni Grad, Vladimir Malogorski i ljubitelji slika iz neprocijenjive zbirke kolekcionara. Ali, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, pa je s tom odlukom pao i mrak na oči knjižničarima i kazalištarcima.

Iako nitko od njih službeno ne želi komentirati poteze ruke koja ih hrani, saznajemo da su zgroženi ovakvim prelijevanjem iz šupljeg u prazno. Jer, da bi se Zbirka smjestila u “bedekovićku”, iz nje prvo mora iseliti Dječji odjel Knjižnice. On bi pak uselio u HNK, u prostor koji danas koristi dio Knjižnice s budućom adresom u Varteksovoj robnoj kući na Korzu. Ovakav, vele mnogi, besmisleni krug, zagovornici Zbirke Malogorski u vili Bedeković vide kao dobar potez, dok se oponenti hvataju za glavu.

Zaobilaze vlasnika?

Ali niti se prvi mogu kočoperiti, niti potonji trebaju tugovati. Jer, pitaj Boga koliko je izjava o „konačnoj lokaciji“ suvisla. Neće se baš On miješati, ali Njemu najbliži zemaljski „suradnici“ hoće.
Zvuči nevjerojatno, ali nitko se od onih koji velikodušno nude vilu Bedeković kao rješenje za smještaj vrijednih umjetnina nije dosjetio pitati Crkvu, konkretnije franjevce, što oni misle o tome.

Ne zato što bi ih zanimao crkveni blagoslov ideje, nego jer je stvar vrlo zemaljske naravi: bivši vlasnici vile, franjevci Provincije sv. Ćirila i Metoda, već se desetljećima trude vratiti vilu Bedeković u svoje vlasništvo. Zahtjev za denacionalizaciju vile predali su još krajem devedesetih godina, 1997., ali u skladu s hrvatskom sudskom praksom, upravni spor još uvijek traje.

– Provincijal sam četiri godine i nitko me nikad iz Grada Varaždina nije ništa pitao oko bilo koje varaždinske zgrade u vlasništvu Franjevačkog reda – mirnim glasom, ali decidirano kaže provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Ilija Vrdoljak, kojemu je takvo ponašanje, kaže, čudno.

Vila Bedeković i zgrada škole u istom dvorištu franjevcima puno znače. – To je od izgradnje 1927. godine do nacionalizacije bila franjevačka Klasična gimnazija velikog ugleda. Nastava se održavala u zgradi današnje Osnovne škole, a u vili su stanovali profesori i koristili je kao zbornicu – govori nam fra Vrdoljak.

U dopisu Vladi Republike Hrvatske, upućenom preko Ministarstva pravosuđa 1999. godine, piše: „Stupanjem na snagu istinske demokracije u našoj domovini računamo na ponovno oživljavanje naše Klasične gimnazije i nastavka predratnog djelovanja. Isto temeljimo na pravu vjerskih zajednica na obavljanje odgojno-prosvjetne djelatnosti, a posebice na činjenici kako na prostoru sjeverne Hrvatske nema ustanove takvih djelatnosti, za razliku od drugih područja…“

Iako franjevci imaju Posjedovni list kao vlasnici sporne čestice na kojoj su vila i škola – a koje su sukcesijom pripale Gradu Varaždinu – Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika, negira franjevcima vlasništvo nad vilom. – Vila Bedeković nije od franjevaca, već je od Pučkog otvorenog učilišta Varaždin te će postupkom denacionalizacije biti vraćena Pučkom učilištu Varaždin – kaže zamjenica.

Varaždinski odvjetnik Mirko Ramušćak, koji za franjevački samostan vodi dugotrajni upravni postupak pri Uredu Državne uprave za povrat nacionalizirane imovine, kaže da na sve to ima samo jedan odgovor: – Grad samo upravlja tom imovinom za koju se bori, a postupak o povratu je u tijeku – kratak je. Svjestan je, kaže, da zgradu škole neće uspjeti vratiti zbog propisa o obrazovnim ustanovama, ali za vilu će se boriti.

Mirko Ramušćak vjeruje da će postupak do konca godine biti gotov. Tada slijedi vrijeme za žalbene postupke pa mogućnost upravnog spora, ali čak ni kad je gotovo – nije gotovo. – Sveta Stolica i Hrvatska su potpisale ugovor, kojim ovakve slučajeve rješava mješovito povjerenstvo. Dakle, ako jedna strana nije zadovoljna presudom u slučaju crkvene imovine, presuda se ne može primijeniti ako mješovito povjerenstvo odluči drukčije – suočava Mirko Ramušćak Sandri Malenici ugovor koji je na snazi.

Zaobilaze ravnatelja?

Zanemarimo li čak pitanje vlasništva, tu je i dalje niz nejasnoća i otvorenih pitanja oko ad hoc postupaka gradskih vlasti kad je kultura u pitanju, zbog čega će mnogi – poput gradskog vijećnika Vjerana Strahonje – reći da „svaka čast hobistima, ali Varaždinu ozbiljno nedostaju menadžeri u kulturi”.

Mnoge se dosadašnje odluke smatraju upitnima, a većina njih je posredno ili neposredno vezana uz vilu Bedeković.

Grad je tako nedavno donio odluku o kupovini Varteksove robne kuće, u koju će se preseliti dio Gradske knjižnice, sada smješten u HNK-u. Iako će Knjižnica ovom selidbom i dalje ostati rascjepkana po lokacijama, smatralo se da i Kazalištu treba taj desetljećima uzurpiran prostor. Međutim, ni koji mjesec potom, govori se o preseljenju Dječjeg odjela iz vile Bedeković u – HNK?!

Konkretno, na pitanje kamo će se preseliti Dječja knjižnica, ako i kada u vilu useli Zbirka Vladimira Malogorskog, Sandra Malenica govori o planiranom „intermedijskom prostoru dječje scene u HNK-u“, u koji će biti, najavljuje, integrirana i Knjižnica.

I što sad? – Nitko ne dvoji da Zbirka Malogorski treba dobiti respektabilni izložbeni prostor i baš je zato žalosno da se sve rješava ovako neprofesionalno. Ali, čemu panika… Ionako si je Grad dao puno vremena: kažu da se mora pričekati do završetka postupka denacionalizacije pa da se ideja ostvari. Mislim da se tom rečenicom otkriva ozbiljnost ideje. Denacionalizacija traje 20 godina, može potrajati još toliko i nikad se ne riješiti u korist Grada. Dobra je ovo taktika. Konkretnom adresom zadovoljiti kulturnu javnost, a neizvjesnim si datumom kupiti vrijeme – kaže naš sugovornik iz kulturno-političkog miljea i dodaje kako je „žalosno da zbog ovakvih postupaka sve, možda i dobre ideje, djeluju šarlatanski“.

Iz Grada najavljuju razgovore sa strukom i hvale se podrškom Ministarstva, a jedini koji o svemu tome nema pojma je ravnatelj Knjižnice Mario Šoštarić. On o svim planovima za

Dječji odjel, kaže, ne zna ništa !?

– Do trenutka postavljanja Vašeg pitanja (25. siječnja 2018. godine) iz Grada Varaždina nije bilo službene obavijesti o iseljenju Dječjeg odjela iz vile Bedeković – odgovorio nam je ravnatelj na pitanje što misli o selidbi.

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje