Povežite se s nama

Život i društvo

Bilić: Male sredine imaju što ponuditi i turizam može biti jedan od pokretača razvoj

Objavljeno:

- dana

Centar svijeta u petak i subotu bio je i centar turizma. U Ludbregu je, naime, održana konferencija ˝Turizam malih gradova”, koja je okupila i povezala predstavnike lokalnih samouprava, turističkih zajednica, turističkih i razvojnih agencija, privatnog turističkog sektora, institucija.

Cilj je bio istražiti modele turističkog razvoja malih gradova, učiti na iskustvima drugih te proučiti primjere dobre prakse, a sve u kontekstu kreiranja održivih destinacija i proizvoda.

Grad Ludbreg posljednjih nekoliko godina sustavno razvija i gradi svoj novi, suvremeni turistički identitet. On se u jednakoj mjeri temelji na postojećim vrijednostima destinacije, ali i novim trendovima koji naglašavaju outdoor, enogastro i turizam zajednice kao temelje kreiranja novih, tržišno orijentiranih proizvoda i privlačenja nove publike u Centar svijeta.

Razvoj ruralnih sredina

I dok veći gradovi imaju veliki spektar mogućnosti i atrakcija potrebnih za razvoj cjelovite turističke ponude, manji gradovi i sredine svoje mjesto na turističkom tržištu najbolje mogu pronaći u vlastitoj autentičnosti, međusobnom povezivanju te pronalasku inovativnih načina valoriziranja svojih kulturnih, gastronomskih, prirodnih ili manifestacijskih vrijednosti.

Fokus je bio na razvoju ruralnih sredina i svemu onome što manji gradovi, ali i općine mogu ponuditi kao turistički proizvod.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da je trenutno najveći izazov nedostatak smještajnih kapaciteta, a kao rješenje vidi kuće za odmor. To je koncept koji je doživio svoj procvat u posljednjih nekoliko godina.

– Odlučili smo se organizirati ovu konferenciju jer mislimo da male sredine imaju što ponuditi turizmu. Turizam može biti jedan od pokretača dodatnog razvoja i atraktivnosti samih gradova, ne samo za goste, nego i za one koji u njima u žive – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Naglasio je kako je ova prva konferencija uvod u buduće razgovore o potencijalima malih sredina i stvaranja zajedničke ponude turističkih proizvoda. Jedan od ciljeva je skrenuti pozornost i na gradove koji su na kontinentu i gostima nude turističke proizvode tijekom cijele godine.

Turistički potencijali

– Želimo pokazati turističke potencijale grada Ludbrega, naše turističke proizvode, ali i predstaviti našu novu Turističku zajednicu područja Centar svijeta koja objedinjuje više manjih sredina u jednu turističku ponudu. Cilj nam je i pokazati kako se kretati dalje u ovom svijetu koji sve više stavlja naglasak na onih osam sati koji nam ostaju nakon posla, odnosno na vikende, kad ljudi pronalaze volju i motivaciju da bi se nosili sa svim izazovima suvremenog doba – dodao je Bilić.

Prvog dana konferencije bilo je puno govora o primjerima dobre prakse, a sve u kontekstu kreiranja održivih destinacija i proizvoda. Drugi dan konferencije bio je isplaniran kao turistički izlet gdje su sudionici konferencije imali priliku obići lokalne vinogradare i OPG-ove i kušati delicije ludbreškog kraja. Tako je drugog dana održana manifestacija ˝Wine & Walk Ludbreg” koja je u godinu dana od svoje premijere u studenom 2021. postala sastavni dio brenda ludbreškog turizma, potaknuvši lokalne vinare na iskorak prema širem turističkom tržištu, a od samog grada počela stvarati i enogastro destinaciju koja povezuje sve ostale oblike turističke ponude.

Život i društvo

U nedjelju će biti zatvorene neke varaždinske ulice zbog održavanja Zimskog polumaratona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

znak stop

U nedjelju, 29. siječnja, održava se 6. Zimski polumaratona, s popratnim utrkama – Mrzli cener i Ledena petica, u organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95.

Organizatori obavještavaju građanstvo da će u Varaždinu u vremenu od 9:30 do 14 sati biti zatvorene ulice po kojima se održavaju utrke: Šetalište Franje Tuđmana, od dvorane Arena pored reciklažnog dvorišta do asfaltne baze Colas d.o.o., Ulicom Motičnjak pored Aquacitiya do rotora kod Poduzetničke zone Trnovec. Okretište utrke je prije rotora kod Poduzetničke zone Trnovec i trasa vodi natrag po istoj ruti prema Areni.

Trasa utrke ni na koji način ne ometa promet na državnoj cesti, osim što će biti onemogućeno skretanje prema Poduzetničkoj zoni Trnovec, ali će promet biti otvoren za sva interventna vozila.

Mole za strpljenje i razumijevanje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Izbornik Zlatko Dalić s vatrenima osvanuo na poštanskim markama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 31. siječnja 2023. prigodni poštanski blok povodom osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru održanom krajem prošle godine.

Tri poštanske marke prikazuju hrvatsku nogometnu reprezentaciju u službenim dresovima te njezin doček na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Autorica bloka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, prema fotografijama Drage Sopte, službenoga fotografa Hrvatskoga nogometnog saveza.

Blok je otisnut u 30.000 primjeraka, a nominalna vrijednost svake marke u bloku iznosi 1,14 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Hrvatska nogometna reprezentacija u šest od mogućih sedam nastupa na svjetskim prvenstvima već je tri puta osvojila medalju. Vatreni su 1998. u Francuskoj osvojili brončanu, a u Rusiji prije četiri godine srebrnu medalju. Od spomenutog Svjetskog prvenstva 1998. do danas samo su Njemačka i Francuska osvojile više medalja od Hrvatske.

Veličinu uspjeha naših nogometaša najbolje ilustrira podatak da uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju još je samo sedam reprezentacija osvojilo tri ili više medalja na svjetskim prvenstvima.

Još jedan povijesni nogometni uspjeh proslavili su desetci tisuća navijača koji su dočekali Vatrene na Trgu bana Josipa Jelačića i ponovili atmosferu i slavlje iz ljeta 2018. godine.

Hrvatska pošta i tada je izdala prigodnu poštansku marku kojom je ovjekovječen uspjeh naše reprezentacije u Rusiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje