Povežite se s nama

U fokusu

Bilić potvrdio kandidaturu za predsjednika županijskog SDP-a

Objavljeno:

- dana

SDP Varaždinske županije 17. lipnja birat će novog predsjednika koji bi tu stranku trebao voditi u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

I dok se članovi stranke trebaju odlučiti tko će im biti novi lider, jedno se već zna, nakon nekoliko mandata na čelu županijske organizacije više neće biti saborskog zastupnika Marija Habeka koji je potvrdio da se neće kandidirati za predsjednika.

– U nekoliko mandata vodio sam ovu stranku i mislim da je došlo vrijeme za nove ljude. Kada kažem nove, ističem to u smislu pozicije predsjednika, a svakako bi to trebao biti netko između nas koji se dokazao i u stranci, ali i sredini iz koje dolazi. Ova organizacija na mjestu predsjednika treba iskustvo i rezultate – izjavio je za Regionalni tjednik Habek dodajući da on svog favorita ima.

Ludbreg primjer

Iako nije to izrijekom potvrdio možemo s velikom sigurnošću zaključiti da se radi o SDP-ovom gradonačelniku Ludbrega Dubravku Biliću, koji je na sjednici Županijskog odbora potvrdio kandidaturu za prvog čovjeka SDP-a u Varaždinskoj županiji.

Bilić sada već u drugom gradonačelničkom mandatu vodi grad Ludbreg koji se u nekoliko proteklih godina potvrdio kao jedna od najjačih sredina ne samo Varaždinske županije već i regije po gospodarskim pokazateljima, investicijama, rastu gospodarstva, zaposlenosti i onome što je možda i najvažnije, rastu plaća u prošlom razdoblju.

– Da, potvrdio sam na Županijskom odboru održanom u ponedjeljak navečer svoju odluku da se kandidiram za čelno mjesto naše županijske organizacije. Nisam htio to napraviti preko medija ili putem društvenih mreža, kako je to danas popularno, jer sam mišljenja da je moja obveza prvo to reći stranačkim kolegicama i kolegama – izjavio je za Bilić.

Kako je i sam rekao na sjednici, a kasnije je to potvrdio za naše novine, cilj mu je učvrstiti vodeću poziciju stranke u Varaždinskoj županiji, ojačati stranačku infrastrukturu i krenuti u borbu da Varaždinska županija konačno dobije SDP-ovog župana.

Dodao je i da je njegova kandidatura odgovor na brojne razgovore i traženja stranačkih kolega iz županije da preuzme odgovornost u vođenju stranke. Istovremeno je izrazio i nezadovoljstvo načinom na koji se vode unutarstranački izbori, od manipuliranja članarinama pojedinih podobnih kandidata do isključivanja iz izbornog procesa velikog broja članova koji to zbog odluke predsjednika Bernardića i Glavnog odbora postaju članovi drugog reda.

A na putu do preuzimanja te odgovornosti kreće u “političku borbu” s Barbarom Antolić Vuporom, inače prošlogodišnjom kandidatkinjom za zamjenicu župana Predraga Štromara, što je po kombinaciju HNS-SDP završilo neuspjehom.

Naime, ona je već ranije najavila svoju kandidaturu iako se još nije znalo kada i kako će se održati unutarstranački izbori. Za Antolić Vupora se inače u kuloarima i među članstvom otvoreno ističe da je kandidatkinja Iblerovog trga i predsjednika Davora Bernardića što ona ni ne skriva jer je od prije poznato da su u jako dobrim odnosima.

No, s obzirom na rejting Bernardića među članstvom pitanje je je li to prednost ili uteg. Isto tako, pitanje koje zasigurno zanima članove stranke je kakva se kampanja i izbori očekuju.

Hoće li biti slično izborima od prije više mjeseci u gradu Varaždinu između Miroslava Markovića i Mirele Ivanković, kada je bilo i udaraca ispod pojasa, vidjet će se u slijedećih tridesetak dana.

Izbori 17. lipnja

No, prema dosadašnjem iskustva ovo dvoje kandidata nikada nije kritički nastupilo jedno prema drugome. Štoviše sama Antolić Vupora jednom je prilikom u medijima izjavila kako je Bilić osoba s rezultatima i pravi izbor za vođenje županijske organizacije.

Jesu li se neke stvari promijenile ili će se izbori u SDP-u ipak zadržati na argumentima i programima, pokazat će sama izborna kampanja koja će kulminirati izborima 17. lipnja.

Podsjetimo izbori u stranci su na principu jedan član – jedan glas s time da svi oni članovi koji žele izaći na izbore moraju imati podmirenu stranačku članarinu.

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje